Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kernkwaliteiten en kwaliteiten: wat is het verschil?

Wat is een kernkwaliteit? Waarover gaat het? In feite gaat het om jouw persoonlijke eigenschappen, karaktereigenschappen oftewel om jouw persoonskenmerken of om jouw persoonlijke sterke punten. Het gaat over ‘wat jou typeert’.

Een kernkwaliteit is ‘hoe je bent’ en dat is wat anders dan hoe je soms ‘doet’. Anders gezegd: je kunt je anders gedragen dan hoe je eigenlijk bent. Je doet je soms anders voor dan hoe jij de dingen voelt en ervaart. En dat kan gevolgen hebben voor jouw communicatie en hoe je overkomt op anderen. De kunst is om terug te gaan naar jouw natuurlijke gedrag. Dat helpt je in de bewustwording waar jouw kracht ligt.

In dit artikel leg ik uit wat kernkwaliteiten zijn en vind je ca. 150 uitgewerkte voorbeelden van karaktereigenschappen of persoonskenmerken.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kernkwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kernkwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

Soorten kernkwaliteiten

Je vindt ca. 150 uitgewerkte kernkwaliteiten beschreven. Verdeeld in vijf groepen:

Soorten kernkwaliteiten

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten kun je ook duiden als jouw sterke punten of zaken waar je goed in bent. Spreek ik over een kernkwaliteit dan gaat het over het meest ‘eigene’ wat je in huis hebt. Het zijn jouw eigenaardigheden of eigenschappen. Je kunt zeggen dat jouw set van kernkwaliteiten uniek is. Het is een soort vingerafdruk van wie jij bent. Het is jouw DNA of datgene wat jou typeert. Kenmerkend voor een kernkwaliteit is dat je ermee geboren bent. Het heeft primair ook niks met jouw IQ of verstandelijk vermogen te maken. Wanneer je over de kernkwaliteit accuraat beschikt dan hangt dat niet van jouw opleiding af. Je kunt accuraat zijn en een lbo-opleiding hebben en je kunt accuraat zijn terwijl je universitair geschoold bent.

Kernkwaliteiten

 Kunnen, willen en zijn

Training persoonlijke ontwikkeling

Bij persoonlijke ontwikkeling maak ik onderscheid tussen wat je kunt (kunnen), wat je wilt (willen) en wie je bent (ZIJN). Het typische voor kernkwaliteiten is, dat het in eerste instantie niet om 'kunnen' gaat. Kunnen gaat over diploma, kennis, kunde, werkervaring en vaardigheid. Lees mijn artikel maar na over: kunnen. Jouw kernkwaliteiten gaan juist over wie je bent (ZIJN) en wat je wilt (WILLEN). Toch zit er een verband tussen jouw kernkwaliteiten en wat je kunt c.q. wat je zou kunnen leren. Ik duid het met wat voorbeelden over vaardigheden. Zoals ik aangaf zit vaardigheid in wat je kunt. Een vaardigheid is wat anders dan een kernkwaliteit. Vaardigheden kun je aanleren, over kwaliteiten (kernkwaliteiten) beschik je. Vaardigheden zijn te trainen en kernkwaliteiten kun je alleen ontwikkelen als je over de kernkwaliteit beschikt die je wilt ontwikkelen.

Maar er is verbinding tussen jouw kernkwaliteiten en jouw vaardigheden. Wanneer je beschikt over de kernkwaliteit inlevingsvermogen dan kun jij jouw luistervaardigheden verder ontwikkelen. Ben je daadkrachtig? Dan kun jij besluitvaardigheid verder ontwikkelen en trainen. Ben je analytisch ingesteld? Dan is het niet moeilijk om jouw analysevaardigheden te vergroten. Dat is wel lastig wanneer je niet analytisch bent ingesteld. Zie je het verband?

Voorbeelden van kernkwaliteiten: lijst 150 kernkwaliteiten

Onderstaand tref je ca. 150 voorbeelden van uitgewerkte kernkwaliteiten.

voorbeeld kernkwaliteiten

Inzicht in sterke punten en valkuilen

Het is superbelangrijk om jouw kernkwaliteiten te kennen. Waarom? Omdat ze bepalend zijn voor het werk wat bij je past, de studie die je zou kunnen gaan doen. Wanneer je jouw kernkwaliteiten mag benutten en inzetten, draagt dat bij aan inkomsten op de energiebalans. Je krijgt er energie van. Wanneer je jouw kernkwaliteiten niet kunt inzetten, dan kost dat energie. Uitputting ligt zelfs op de loer wanneer dat te veel voorkomt.

Let wel dat je vaak over meer kernkwaliteiten beschikt dan je denkt. Te vaak wordt naar opleiding en diploma’s gekeken. Dat heeft te maken met wat je kunt of wat je zou kunnen leren. Maar wanneer het over jouw kernkwaliteiten gaat dan gaat het over wie je bent. En juist dat is zo belangrijk voor de juiste functiematch. Ik duid het met een voorbeeld. Iemand met een administratieve opleiding kan een goede functie vervullen op de boekhouding maar behalve kennis en vaardigheid is daar wellicht ook de eigenschap accuratesse en nauwkeurigheid nodig.

E-book: de kwaliteitenbibliotheek

Kwaliteitenbibliotheek

E-book: de kwaliteitenbibliotheek

E-book: jouw talenten en kwaliteiten

Talenten en kwaliteiten / e-book

E-book: jouw talenten en kwaliteiten

Zelfinzicht vergroten

Heb jij voldoende zicht op jouw kernkwaliteiten? Ben jij je bewust van de kernkwaliteiten en valkuilen waarover je beschikt? Kernkwaliteiten ontwikkelen begint met bewustwording. De eigenschappenanalyse van De Steven kan jou helpen om de eigen kernkwaliteiten nader te ontdekken en vooral te ontdekken wat voor type mens je bent. Zie ook: voorbeelden kernkwaliteiten.

Het kernkwadrant

Het kernkwadrant is ontwikkeld door Daniel Ofman en is een gedeponeerd handelsmerk.  Hij schreef er ook tal van boeken over. Meer weten over het kernkwadrant?

Bekijk de website van Core Quality.

Valkuilen of zwakke punten?

Waar jouw kracht ligt daar ligt ook jouw zwakte. Wanneer je jouw kwaliteit overmatig benadrukt of inzet dan is het geen kwaliteit meer. Vaak wordt het dan een valkuil genoemd en wordt het als zwak punt ervaren. Het verschil tussen de kwaliteit en de valkuil heeft eigenlijk altijd met grenzen te maken. In een persoonlijk ontwikkeltraject kunnen onze coaches samen met jou aan de slag om te ontdekken waar die grenzen liggen. Voorbeelden:

  • wanneer je behulpzaam bent zit je in jouw kracht maar wanneer je over-behulpzaam bent ga je over eigen grenzen heen en vaak ook nog over de grens van de ander
  • wanneer je van opschieten en doorpakken houdt, wordt dat alom gewaardeerd. zodra je gaat drammen wordt het door anderen als vervelend ervaren.
  • wanneer je direct in de communicatie bent is dat duidelijk en fijn. wanneer je ‘te direct’ wordt, ervaren anderen dat als vervelend, confronterend of bot.
  • wanneer je betrokken bent is dat fijn maar wanneer je overbetrokken bent is dat niet meer positief. Lees meer over: valkuilen

Valkuilen

Gedragskwadranten en kernkwaliteiten: wat is het verschil?

Wanneer deelnemers onze eigenschappenanalyse invullen horen we regelmatig de reactie: ‘ja in de ene situatie ben ik anders dan de andere’  of  ‘thuis reageer ik anders op situaties dan in mijn werk’.  Welnu, dat heeft niets met jouw kernkwaliteiten te maken. Wij noemen dat gedragskwadranten.  Kenmerk van een kernkwaliteit is namelijk dat die niet situationeel gebonden is. Het komt van binnenuit, jouw natuur is zo. Een gedragskwadrant is (net als een vaardigheid) aangeleerd gedrag. Iemand die niet besluitvaardig is, kan er zich toe aanzetten, kan zich trainen om eerder tot beslissingen te komen. Training zal ongetwijfeld helpen maar van binnenuit, van nature is en wordt de persoon in kwestie niet besluitvaardig. Dat is ook het grote verschil tussen kernkwaliteiten en competenties.

Leerdoelen

Leerdoelen kun je destilleren uit de valkuilen of zwakke punten waarover je beschikt. Echter: concentreer je niet op jouw zwakke punten maar ontwikkel jouw sterke punten. Juist daardoor vind je balans en kom je in jouw kracht. We hebben tal van leerdoelen voor je uitgewerkt die een relatie met jouw valkuil hebben. Je kunt ze vinden bij leerdoelen persoonlijke effectiviteit.

Irritatie en frustratie

Wil je mijn artikel lezen over allergiegedrag en irritaties? Lees verder: gevoelens van irritatie

Irritaties en irritatiezone

Irritaties wijzen op negatieve gevoelens. Echter: negatieve gevoelens wijzen jou de weg en vertellen heel veel over jouw persoonlijke behoeften. Ook is er een verband tussen jouw irritatiezone en jouw kernkwaliteiten.

Een leerpunt voor veel mensen is dat irritaties het tegenovergestelde laten zien van hun persoonlijke eigenschappen. Zo zal een resolute persoonlijkheid zich snel ergeren wanneer er gebrek aan besluitvaardigheid is of wanneer er voortdurend getalmd en getreuzeld wordt.

Allergiegedrag

Soms vertonen mensen gedrag waar ze zelf een hekel aan hebben. We noemen dat allergiegedrag.  Het ontstaat veelal wanneer men emotioneel overladen is. Iemand die structureel over eigen grenzen is heengegaan, trekt het op een bepaald moment niet meer. Een natuurlijke reactie is om jezelf te wapenen door je af te schermen van de omgeving. En zo kan het gebeuren dat een warm, hartelijk, betrokken mens overkomt als koel, kil en onverschillig.

Overigens kost dit gedrag veel energie. Immers je vertoont gedrag wat niet bij je past. Het levert tal van negatieve gevoelens op. Je kunt op zo'n moment boos zijn maar ook teleurgesteld, geïrriteerd, negatief of je voelt je niet begrepen. Wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoeften (niet gewaardeerd worden, afgewezen, aan de kant gezet, niet gehoord, onterecht bekritiseerd) dan kun je snel verzanden in jouw valkuil of allergie.

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Hoe meer je handelt vanuit jouw kernkwaliteiten, hoe zekerder je je voelt, hoe overtuigender je overkomt en hoe meer zelfvertrouwen je zult ontwikkelen. Toch is er moed voor nodig om te laten zien over welke kernkwaliteiten je beschikt. Wanneer de omgeving niet veilig genoeg is, zullen mensen zich anders voordoen dan ze zijn. Dat komt niet omdat ze onoprecht zijn maar dat ontstaat uit zelfbescherming. Men doet als het ware een masker op om te voorkomen dat men gekwetst wordt.

Een negatieve ervaring kan ervoor zorgen dat een kwaliteit in de koelkast verdwijnt. Stel dat je spontaniteit meerdere malen afgewezen wordt! Je weet dan dat je beter niet (meer) spontaan kunt zijn. De kwaliteit spontaniteit verhuist naar de koelkast en wordt niet meer gebruikt. Mensen die ‘niet lekker in hun vel zitten’ of ‘onvoldoende functioneren’ hebben vaak een aantal kernkwaliteiten bevroren of in de koelkast gezet. Men kan de eigen kernkwaliteiten niet of onvoldoende kwijt. Men houdt zich bijvoorbeeld in ter wille van de omgeving. Hun leerdoel is om in de eigen kracht te komen.

Kernkwaliteiten in teams

Kernkwaliteiten in teams zeggen alles over onderlinge samenwerking en onderlinge communicatie (zie ook: kernkwaliteiten ontwikkelen team). De kunst is om elkaars kernkwaliteiten te benutten en in te zetten. Uiteraard moet je dan eerst zicht hebben op jouw eigen kernkwaliteiten en valkuilen. Tweede fase is dat je de kwaliteiten bij jouw collega's ontdekt en herkent.

  • wat zijn de kwaliteiten van de individuele teamleden?
  • wat zijn de valkuilen van de individuele teamleden?
  • wat zijn de kwaliteiten van het team als geheel?
  • wat zijn de valkuilen van het team als geheel? 

Training kernkwaliteiten voor teams

De training kwaliteiten in balans verzorgen wij voor teams. Aan de hand van een gerichte teamanalyse gaan wij tijdens een 1 daagse training aan de slag met de kwaliteiten binnen jouw team. Je leert om elkaar beter te benutten.

  • Voor wie?

    De training is bestemd voor teams die:

    • zich willen door ontwikkelen
    • meer van elkaars kwaliteiten gebruik willen maken
    • elkaars valkuilen willen vermijden
    • de communicatie willen verbeteren
    • effectiever willen samenwerken
    • onderlinge teamrollen willen benoemen
  • Waar?

    De training kunnen wij uitvoeren op onze vestigingen te Amersfoort of Hoogeveen maar ook voeren wij de training incompany uit op jullie locatie.

  • Inhoud

    We starten met een individuele analyse middels onze online eigenschappenanalyse om inzicht te krijgen over welke kwaliteiten ieder teamlid nu precies beschikt.

    • waar ligt de kracht van de individuele teamleden en waar liggen de valkuilen?
    • waar ligt de kracht van het team (gezamenlijk) en waar liggen de valkuilen van het team?
    • worden de teamleden op de juiste taken en onderdelen ingezet?

    Daarna werken we aan het ontdekken van elkaars kwaliteiten middels een interactief programma.

  • Duur

    De training duurt 1 dag en begint om 9.30 uur in de ochtend en eindigt om 16.00.

  • Kosten

    Op aanvraag.

Bel voor meer informatie!

Kernkwaliteiten en kernkwadranten in teams

Individuele training: spelen vanuit eigen kwaliteiten

Wil je een individuele training volgen gericht op het ontdekken en inzetten van jouw kwaliteiten? Dat kan! In een kort en krachtig traject kunnen wij jou helpen om jouw kernkwaliteiten optimaal te leren kennen en te benutten.

  • Doelstelling

    Je krijgt inzicht in jouw kwaliteiten, valkuilen en leerdoelen en je leert om te handelen vanuit jouw kwaliteiten.

  • Duur

    De training bestaat uit 5 individuele sessies van 1,5 uur. De sessies vinden doorgaans om de veertien dagen plaats en duren 1,5 uur.

  • Locatie

    Je kunt de training volgen te Amersfoort of Hoogeveen. Eventueel ook incompany op jouw locatie. Ook is het mogelijk om de training online te volgen.  

  • Inhoud

    Sessie 1:  Tijdens de eerste sessie besteden we aandacht aan jouw kwaliteiten maar we bepalen ook samen met jou de doelstellingen van jouw individuele training. We maken een analyse waarbij we onze eigenschappenanalyse inzetten. Maar daarnaast is het gesprek over de uitkomsten van de test net zo belangrijk. We brengen jouw sterke en zwakke punten in kaart.

    Sessie 2-5:  Vervolgens gaan we samen kijken naar onderwerpen als:

    • presentatie van jezelf
    • jezelf profileren
    • hoe verkoop jij jezelf
    • jouw communicatiestijl
    • jouw persoonlijke kracht ontwikkelen
    • jouw kwaliteiten in het perspectief van jouw opleiding en baan
    • de combinatie vaardigheid en kwaliteiten
  • Meer informatie?

Bel voor meer informatie!

Training kernkwaliteiten individueel

Soorten kernkwaliteiten

Ik groepeer de kernkwaliteiten in een vijftal rubrieken. Dat maakt het gemakkelijker om te achterhalen welke kernkwaliteiten bij jou passen.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

Contact

Webinar over kwaliteiten

In een webinar (online workshop) leg ik uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. Je  kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

 

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast de Steven

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'. De volgende afleveringen kun je volgen:

  • 26 september: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin
  • 3 oktober: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • 10 oktober: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.