Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Diepzinnigheid

Ben je diepzinnig? Vaak bezig met diepzinnige vragen? Mag je graag nadenken over de zin van het leven en over zingevingsvraagstukken? Vinden anderen jou wel eens te diepgravend? In dit artikel probeer ik uit te leggen wat diepzinnigheid precies is maar ook welke valkuil erbij hoort.

Betekenis

Aan de hand van kenmerken probeer ik een beeld te krijgen van diepzinnigheid. Wat is dat nu precies? Voor mij is diepzinnigheid dat het over zingeving gaat (over zinnigheid). Wanneer je diepzinnig bent, ben je diepgravend bezig met de zin van het bestaan of van jouw leven. Wanneer je diepzinnig bent:

 • sta je wars van oppervlakkigheid
 • ben je doordrenkt van de ernst van het leven
 • ben je bezig met existentiële vragen
 • overdenk je graag zaken en onderwerpen die diep doordringen tot het wezenlijke van het leven
 • ben je misschien wel wat filosofisch ingesteld
 • overdenk je en overpeins je onderwerpen waarbij de betekenis diep ligt
 • hou je van wijsheid
 • mijd je gesprekken over koetjes en kalfjes (maar ook over de nieuwste aanbiedingen in de supermarkt)
 • word je vaak als te serieus gezien
 • mis je soms de aansluiting bij anderen omdat ze je niet begrijpen
 • vinden anderen je soms somber of zwaar op de hand

diepzinnigheid

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Zingeving is een behoefte

diepzinnig

Weet je dat zingeving een behoefte is? Passen zingevingsvraagstukken bij jou? Daal je graag af in de diepte van het bestaan? Merk je ook dat wanneer zin ontbreekt je dan gevoelens krijgt als zinloos, verveling, doelloos, futloos of energieloos. Van hoogsensitieve en hoogbegaafde personen is bekend dat zij doorgaans graag nadenken over existentiële vraagstukken. Dus lees het goed: je hoeft niet hoogbegaafd of hoogsensitief te zijn om over de kwaliteit diepzinnigheid te beschikken. Maar HB-ers en HSP-ers herkennen deze kwaliteit meestal wel.

Valkuilen

Bij elke kwaliteit hoort een valkuil. Maar wat is dan de valkuil van diepzinnigheid? Zal ik het zeggen? Dat je er in doorslaat en dat je het mysterie van het leven te serieus neemt. Ik kan het ook anders zeggen: doorslaan in diepzinnigheid is de onzin van het leven in de ogen kijken. Want niet alles in dit leven heeft diepe zin.  Er bestaat ook onzin. Blijkbaar ook als onderdeel van het leven. Snap je wat ik bedoel? Het leven bestaat soms uit diepe zin, uit fijne zin (fijnzinnigheid) en soms ook uit onzinnigheid. Wanneer je te diep kijkt kan dat leiden tot zinloosheid en vragen ‘waarom ben ik hier’. Je kunt er zelfs depressief van worden.

Leerdoel

Jouw leerdoel is om contact te houden met de alledaagse gang van het leven. Diep afsteken is prima en fijn maar wanneer je teveel kijkt in de existentiële werkelijkheid dan vergeet je de boodschappen te doen. En ja inderdaad: de vuilcontainer moet je ook aan de straat zetten. Deze week, over 14 dagen alweer en zo het hele jaar door.

Allergie

Jouw allergie is onzinnigheid of oppervlakkigheid. Mensen die de hele dag praten over de nieuwe winkelwagens bij de supermarkt vinden bij jou geen aansluiting.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.