Heb jij moeite met oppervlakkige gesprekken?
Heb jij moeite met oppervlakkige gesprekken? Haak je er soms op af? Voel je je er ongemakkelijk bij? In dit artikel ga ik in op de vraag wat oppervlakkigheid is, wat oppervlakkige gesprekken zijn en hoe het komt dat jou dat stoort!
Wat is oppervlakkigheid?
Eerst maar de vraag wat oppervlakkigheid nu precies is. De eerste betekenis die bij mij opkomt is het woord ondiep. Wanneer iets aan de oppervlakte blijft, is het niet diep en is er weinig diepgang. Het blijft dan vooral aan de bovenkant of aan de buitenkant.
De tweede betekenis duidt wat mij betreft op vluchtig. Je vraagt aan iemand ‘hoe gaat het met je?’, als een soort fatsoenlijkheidsgroet terwijl het je geen barst interesseert hoe het nu echt met de ander gaat. Ik duid het als vluchtig maar je zou ook kunnen zeggen: impulsief, van de hak op de tak of geen echte en oprechte belangstelling hebben.
Voorbijgaan aan de ander is ook een teken van oppervlakkigheid. Je walst in een gesprek over iemands echte gevoel, je herkent emoties niet bij de ander of je gaat er te snel aan voorbij. Noem het losjes, vlot, of luchtig, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik ermee wil zeggen.
Leren van jouw irritatiezone
Wil jij ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn aan de hand van jouw irritaties?
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten en valkuilen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan!
Oppervlakkige gesprekken
Oppervlakkige gesprekken zijn er genoeg op de wereld. Denk eens aan een bruiloft, receptie of verjaardagsvisite. Of denk aan de praatjes in de bedrijfskantine. Het kan gaan over de nieuwe winkelkarren die je in de supermarkt treft, over koetjes en kalfjes, over het weer. En eigenlijk gaat het nergens over.
Zoals een vriend van mij het vroeger uitdrukte: ‘we moeten even ons gezicht laten zien’. En wat zie je dan? Niets! Of je ziet een plastic glimlach. Wat dat is? Een grimas in plaats van een oprechte lach.
Denk aan de oppervlakkige groet in de winkel, ‘prettig weekend’ of ‘fijne zondag’. Denk zelfs aan de condoleance waarvan gezegd wordt, ‘we kunnen het ook niet maken dat we niets laten horen’. En dan krijg je zo’n schril kaartje of stramme hand.
Kortom: het is één grote façade. Oppervlakkigheid duidt erop dat je niets van jouw ZELF laat zien, anders dan een opgeklopt verhaal over hoe goed je bent, hoe goed je het hebt, en hoe ver je het geschopt hebt. Ook social media zitten er vol van. Fakebook noem ik het. Deugden worden uitgestald, tekorten worden opgepoetst en zo is er de verwording van mensen tot poppen.
Oppervlakkige meningen
Ik sta ook even stil bij oppervlakkige meningen. Die getuigen doorgaans niet van veel begrip en compassie. Ook dat zie ik vaak op social media. Oppervlakkige reacties gebaseerd op een paar krantenkoppen waarbij een oordeel of veroordeling wordt uitgesproken over iets of iemand zonder onderbouwing, argumentatie. Ongegrond, ijdel en onbeduidend dus! Dat zijn de goede woorden.
Waarom heb jij er moeite mee?
Ik schrijf dit artikel voor jou. Omdat jij moeite hebt met oppervlakkigheid. En ik wil je een aantal zaken aanreiken.
Wees er trots op dat jij weinig met oppervlakkigheid hebt. Dat betekent dat je diepgang zoekt. Je bent op zoek naar diepgang, levensechtheid en oprechtheid. En zoek jouw goudklomp maar op, ook al moet je dan de diepte in. Ik zeg weleens: 'de parelduiker vreest de modder niet'.
Een tweede is: dat jij geworteld wilt zijn. Hoe dieper het gaat, hoe steviger jij staat, hoe meer je gevoed wordt. Weet je dat de grootste boom de diepste wortels heeft? Weet je dat een boom gevoed wordt doordat de wortels zo diep in de grond zitten? Het vertelt jou dus dat je gegrond bezig bent en houvast zoekt in dit leven.
Een derde is: uiterlijk vertoon past bij jou niet. Je bent niet van een mooie smoel en vlotte babbel. Je gaat voor inhoud. Heb je al ontdekt dat jij een goudklompje in je hebt? En als uiterlijk vertoon niet past bij jou, laat dan jouw innerlijk zien! Vertel hoe jij het leven ervaart en deel dat met andere mensen.
Tot slot: de wereld is oppervlakkig
Ik zeg er één ding bij: de wereld is oppervlakkig. Aanvaard het maar zoals het is. Je ertegen afzetten helpt niet. Je erdoor laten leiden is onzin. Ga je eigen weg. Zoek jouw kwaliteiten op. En één daarvan is waarschijnlijk: diepzinnigheid.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.