Realistisch is een kwaliteit
Realisme is een kwaliteit. Ben je realistisch? Dan heb je een reëel beeld van jezelf, van anderen en van het leven. Je laat je niet zomaar iets wijsmaken en je springt niet van het ene idee naar het andere. In dit artikel ga ik in op de kernkwaliteit realistisch en de bijbehorende valkuil, leerdoel en irritatie.
Kenmerken
Wat is realisme eigenlijk? Natuurlijk is alles op deze wereld relatief, maar ik help je graag met de formulering van realisme.
- Jouw zienswijze benadert de werkelijkheid.
- Je hebt een goed beeld van de situatie en wat er onder normale omstandigheden te verwachten valt.
- Je laat je niet verleiden tot gejuich wanneer er geen reden voor is.
- Je prijst de dag niet voordat het avond is.
- Je hebt oog voor de werkelijkheid en je bent je daarvan bewust.
- Je hebt een eerlijk beeld van jezelf en anderen.
- Je bent eerlijk over verwachtingen en mogelijkheden.
- Je schildert de zaken niet mooier af dan ze zijn.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Vergelijkbare kwaliteiten
De kracht van realisme
Wat is nu de kracht van realisme? Je kunt erop vertrouwen! Dat is wel het eerste waar ik aan denk. De tweede is: jij kunt helpen verwezenlijken. Wat is dat? Dat is iets tot stand brengen, vormgeven aan, tot uitvoer brengen. Realistische mensen zijn uitstekend in het uitvoeren en verwezenlijken van plannen, visies of ideeën.
Valkuil
Het lijkt een beetje een inkopper, maar de valkuil is 'te realistisch'. Wat betekent dat precies? Ik probeer het uit te leggen. Wanneer je te realistisch bent, kun je een plan of ideaal ook om zeep helpen door overal kritiek op te leveren, door bij elk punt kritische opmerkingen te maken of door altijd van het meest negatieve uit te gaan. Het gevolg kan zijn dat je enthousiaste collega's kwijtraakt omdat ze zich geremd voelen door jouw nuchtere kijk op de zaak. In ieder geval bevordert het niet het verwezenlijken van idealen en ideeën. Als je doorslaat, wordt het negatief. Ook in de communicatie kan doorgeslagen realisme averechts werken en ontaarden in cynisme, scepsis of zelfs sarcasme.
Bewustwording: perfectionisme is ook gebrek aan realisme
Ik wil hier toch even op wijzen. Realisme is de werkelijkheid eerlijk onder ogen zien. Toch menen mensen nogal eens dat wanneer je een bepaalde instelling hebt, dat je dan realistisch bent. Echter: wanneer je idealen realiseert (daar heb je het woord weer), dan heb je realistische idealen gehad. Ze zijn immers te verwezenlijken! Dus te veel afdingen is niet realistisch. Weet je wat ook niet realistisch is?
- Perfectionisme: het leven is niet perfect.
- Alles goed willen doen.
- Geen fouten mogen maken.
- Iedereen naar de zin willen maken.
- Alles onder controle willen hebben.
Mocht je dat willen of nastreven, dan ben je ver verwijderd van de werkelijkheid. Ook dat zijn roze brillen.
Jouw leerdoel
Als je balans wilt houden en je kwaliteit goed wilt inzetten, vermijd dan de valkuil door wel idealistisch te zijn en te blijven. Anders gezegd: cynisme vermijd je door de balans te houden tussen realisme en idealisme. Bewustwording is nodig dat een wereld zonder idealen een wereld is zonder hoop. En niet ideaal is realistisch. Relativeren helpt dus.
Waarschijnlijk ligt jouw leerdoel ook in de verpakking. Je bent zo gericht op de inhoud maar in sommige gevallen is het handig dat je jouw boodschap even verpakt en er een strikje om doet. Het oog wil ook wat, toch? Of vind je dat niet realistisch?
Realisme kan ook jouw leerdoel of uitdaging zijn wanneer je niet over deze kwaliteit beschikt. Dus als je idealistisch als kwaliteit hebt genoteerd, dan is realisme jouw uitdaging. Anders loop je op termijn vast en dat is haast niet te doen.
Wat is jouw irritatiezone?
Wat is jouw allergie? Mensen die ongebreideld optimistisch zijn en zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn, kunnen je irriteren. Een te rooskleurige voorstelling van zaken past niet bij je, immers! Onrealistische plannen, idealisme, opportunisme, ongebreideld optimisme dat nergens op gebaseerd is, kan je mateloos irriteren en komt al snel ongeloofwaardig over.
Gebrek aan realisme
Soms hebben mensen gebrek aan realisme. Dat is een gebrek aan realiteitszin of werkelijkheidsbesef. Dat gebeurt als er te veel luchtkastelen worden gebouwd. Dat gebeurt ook wanneer een wereld wordt voorgesteld als de maakbare wereld die toch niet maakbaar blijkt te zijn achteraf. Want blijkbaar is het leven geen roze wolk, terwijl mensen met gebrek aan realisme voorbijgaan aan de werkelijkheid.
Er is ook gebrek aan werkelijkheidszin wanneer je jouw eigen mogelijkheden overschat en onderschat. Je maakt anderen groter dan nodig is of je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk. Gebrek aan werkelijkheidsbesef ontstaat ook wanneer mensen de realiteit ontlopen. Ze zijn probleemvermijdend of conflictvermijdend, durven niet in de spiegel van het leven te kijken of kunnen moeilijk op zichzelf reflecteren.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.