Medelijden is een kwaliteit
Medelijden omschrijf ik als kwaliteit. Ik weet dat daar her en der anders over gedacht wordt. Maar dat komt ook door de betekenis die je aan het woord medelijden geeft. Wat mij betreft zijn er twee woorden die nauw verband houden met de uitleg van wat medelijden is. Het eerste woord duidt op compassie en komt van het woord compassio. Dat betekent meedragen, meedulden. Het tweede woord is condolens. Daar komt ons woord condoleren vandaan. In diepe zin betekent dat: 'samen de pijn voelen'.
Heb je medelijden met jouw medemens? Dan voel je de pijn mee. Het is een meebeleven van de pijn, het verdriet of het lijden van andere mensen. Het is een kwaliteit die thuis hoort in de relationele sfeer. Andere woorden die gebruikt worden zijn o.a. meeleven of meebeleven maar ook compassie of empathisch vermogen.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Actief of passief
Passief medelijden is een vorm waarbij je leed ziet wat je wel raakt maar wat je niet beweegt om tot actie over te gaan. Het kan ook zo zijn dat je niet tot actie over kunt gaan. Je ziet bijvoorbeeld beelden op TV van mensen die lijden die jou wel raken maar waar je verder niets aan kunt doen.
Actief medelijden zet aan tot actie. Je wilt de ander helpen, troosten, bemoedigen of steunen.
In wat voor situaties?
Je kunt medelijden hebben met jouw medemens die hulpeloos, hopeloos of machteloos is of die zich in een uitzichtloze situatie bevindt. Maar je kunt ook medelijden hebben met dieren die pijn lijden.
Wanneer lijd je mee?
Medelijden is een vorm van meelijden met de ander. Het raakt emotie en gevoel. Het lijden, het verdriet van de ander spreekt jou aan. Dat kan in tal van situaties gebeuren. Ik noem er een paar:
- Je bent een gevoelsmens en je bent snel geraakt
- Je beschikt over de kwaliteit inlevingsvermogen
- Je hebt een betrekking op de ander (je houdt van de ander of je hebt gevoelens van genegenheid voor de ander)
- Je herkent het leed van de ander omdat je het zelf ook hebt meegemaakt. Het lijden of het verdriet van de ander roept bij jou emotie en herinneringen op.
Normatief zijn voor de ander
Vaak zijn we selectief in het medegevoel voor het lijden van andere mensen. De ene situatie raakt ons en spreekt ons aan. De andere niet. Hoe dat komt? Gevoelens van medelijden hebben te maken met jouw normen en waardenpatroon. Ik noem wat voorbeelden:
- Wanneer iemand door eigen toedoen met justitie in aanraking komt, hebben de meeste mensen minder snel medelijden en zeggen ze: ‘tsjaaa dat is zijn eigen schuld’.
- Wanneer iemand in het rouwproces van de echtscheiding zit, zeggen sommige mensen: ‘ja je hebt er zelf voor gekozen’. Daarbij zijn ze erg normatief voor de ander overigens.
- Wanneer iemand financiële problemen heeft maar wel geld heeft om te roken of te drinken, zeggen mensen soms: ‘dan moet je dat roken of drinken eerst maar eens laten staan’.
Beschermend of de ander zielig vinden
Medelijden kan doorslaan naar de valkuil van te inlevend of te invoelend. Dat gebeurt wanneer je de ander in bescherming wilt nemen of wanneer je de ander zielig gaat vinden. Het komt voort uit het gevoel om de ander te bewaren voor pijn, rouw of verdriet. Soms nemen mensen de emotie en de pijn van anderen zelfs bijna over. In dat geval wordt het hun pijn of verdriet. In feite kunnen ze dan niet goed omgaan met afstand en nabijheid.
Leerdoel
Het leerdoel is dus om distantie te houden en het verdriet van de ander wel mee te beleven maar niet over te nemen. Dat kan overigens ook niet. Maar toch wordt het vaak geprobeerd.
Allergie
De allergie van medelijden is hardvochtigheid en afstandelijkheid.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.