Emoties en gevoelens van de ander overnemen
Neem jij regelmatig gevoelens en emoties van anderen over? Ben je heldervoelend of hoogsensitief? Voel je snel stemmingen aan van andere mensen? Voel je wat de ander voelt? Weet je ook waar de grens ligt? Daarover gaat dit artikel namelijk.
Voelen wat de ander voelt
Veel hooggevoelige personen snuiven stemmingen op. Ze voelen als het ware wat de ander voelt. Ze hebben de neiging om de pijn, het verdriet, de boosheid of de frustratie van anderen te voelen alsof ze het zelf beleven. Ze voelen dat ze verdrietig worden of down. Of juist opgelucht en uitgelaten. Het kan ook werkelijk alle kanten op. Ze laten zich als het ware meeslepen in de gevoelswereld van de ander. Herken jij dit bij jezelf?
- De ander is boos, jij hebt er last van
- De ander is teleurgesteld en jij neemt het mee
- De ander is geïrriteerd en jij voelt het op afstand
- De ander is in een negatieve bui en het heeft invloed op jouw stemming
- De ander is verdrietig en hij/zij neemt jou mee in dat verdriet
- De ander is gestrest en jij voelt dat aan
- Je neemt de stemming van anderen over
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Sfeertjes op het werk
Ik moet aan Judith denken. Zij is secretaresse bij een prachtig transportbedrijf. Maar als er van die negatieve sfeertjes op het werk zijn in bepaalde teams, krijgt ze daar last van. Of zoals zij het zelf zegt: ‘alsof ik emotioneel besmet raak’. Ze slurpt de negativiteit uit de wandelgang al op. Hoe dat kan? Omdat ze een diepergaande zintuiglijke waarneming heeft dan andere mensen.
Sensor voor bijbedoelingen en oneigenlijke bedoelingen
Arianne schiet me ook even in gedachten. Ze zat in het managementteam en zoals ze zelf vertelde had ze een speciale antenne voor oneigenlijke bedoelingen, bijbedoelingen, onechtheid, fake spelletjes en machtsspelletjes die vanuit de ivoren toren werden gespeeld. Het kostte haar de kop op het werk. Ze doorzag zoveel dat anderen er ook last van kregen. En ze liet merken dat ze niet gecharmeerd was van mooie verhalen, terwijl ze er iets anders bij voelde.
Waar ligt de grens?
Herken je dit? Voel je ook dat dit ver over de grens gaat? Dat je verward raakt in de kluwen van emoties van anderen? Of dat je niet meer weet of het nu van jou is of van die ander? Zie je dat het grensoverschrijdend is? Alsof je een van geest en ziel bent met de ander? Klinkt dat vaag? Dan verwoord ik het anders: alsof de ander onderdeel van jou is geworden.
Het kan een last worden
Wanneer je hiermee kampt, kun je er last van krijgen. Je kunt verzuipen in de emotie van de ander, je kunt je dag laten verzieken door negatieve gevoelens van de ander. Je kunt je laten meesleuren in het verdriet van de ander of in de valkuil stappen van emotionele verstrengeling. Maar op dat moment heb je inlevingsvermogen ingeruild voor een te groot inlevingsvermogen. De valkuil van te invoelend is dichtbij. En daardoor kun je overprikkeld raken.
Afstand en nabijheid
Omgaan met afstand en nabijheid is te leren. Loslaten, de pijn van de ander bij de ander laten liggen, de nodige afstand (qua gevoelsbeleving) en distantie houden. Het zijn leerdoelen voor veel hooggevoelige mensen. Hoe doe je dat? Focus op jezelf, op jouw gevoel en op jouw eigen beleving.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.