Subtiele waarneming: kenmerk HSP
Subtiele waarneming is een kenmerk wat bij hoogsensitiviteit hoort. In dit artikel ga ik in op wat subtiele waarneming nu precies is en wanneer dat een rol kan spelen.
Subtiliteit: wat is dat?
Het woord subtiel is afgeleid uit het Latijn – 'sub' betekent 'onder'. Subtiel waarnemen wil dus zeggen dat je 'onder de radar' waarneemt. Je bemerkt signalen die nauwelijks waar te nemen zijn, die onder de oppervlakte zweven. Je weet nuances te onderscheiden. Jouw zintuigen zijn zo fijn afgesteld dat jij opmerkt wat anderen meestal niet meekrijgen.
Wat is subtiele waarneming precies? In feite gaat het over zintuiglijke waarneming. Ieder mens heeft vijf zintuigen namelijk: ogen, oren, reuk, tast en smaak. Met jouw zintuigen kun je zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Wie subtiel waarneemt:
- Heeft oog voor kleine details (maar ook oor, tast, smaak, reuk)
- Is scherpzinnig maar ook fijnzinnig of fijngevoelig qua waarneming
- Constateert soms de kleinste oneffenheid of onjuistheid
- bemerkt kleine veranderingen
- pikt vaak onbewust vele signalen op
Je kunt bij ons een hsp-test doen om te bekijken waar jouw kracht ligt als hoogsensitief persoon. Ook de dieper zintuiglijke waarneming wordt uitgevraagd. Maar nu neem je nooit alleen maar waar met één zintuig terwijl je de andere vier zintuigen uit hebt staan. Kenmerk van HSP is ook dat je onder de radar voelt. Je voelt aan wat de ander niet zegt en toch bedoelt. Je voelt onderliggende behoeften en belangen aan terwijl ze niet op tafel komen. Ook dat hoort bij dieper zintuiglijke waarneming.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Waar gaat het over?
Onderstaand probeer ik verder aan te duiden waar het precies om gaat.
-
Zien en kijken
HSP-ers die subtiel zijn in hun zintuiglijke waarneming qua ogen zien soms andere dingen dan andere mensen. Dat kan van alles zijn zoals:
- De mimiek van een persoon: gelaatsuitdrukking en gezichtsuitdrukking
- Non-verbale communicatie
- Details die men opmerkt: soms kleine nuanceverschillen
- Bepaalde zaken in de omgeving
De keerzijde is er natuurlijk ook zoals bijvoorbeeld het lastig vinden wanneer er felle lampen zijn.
-
Horen
Wanneer jouw oor subtiel waarneemt, kan het zijn dat je:
- Intonaties in het stemgebruik van iemand scherper of fijnzinniger waarneemt
- Details opmerkt bijvoorbeeld bij muziek
- Je snel geïrriteerd bent bij harde geluiden, doffe dreunen of een aanhoudende zoemtoon, een lekkende kraan
-
Tasten en voelen
Subtiele waarneming bij tasten en voelen kan een rol spelen wanneer je iemand aanraakt. Je voelt fijnzinniger of er zijn details die je opvallen. Dit kan zeker een rol spelen bij intimiteit die door de HSP-er soms anders wordt ervaren dan door niet-HSP-ers. Of zoals iemand pas zei: 'soms meen ik dat mijn man handen van schuurpapier heeft'.
-
Ruiken
Ik ken HSP-ers die een scherpe reuk hebben. Een mooi voorbeeld is het verhaal van een mevrouw die midden in de nacht wakker werd omdat ze een brandlucht meende te ruiken. Inderdaad was er twee straten verderop brand maar dat was zelfs nog niet gemeld bij de brandweer. Scherpzinnig zijn qua reuk of geur is een kenmerk wat sommige HSP-ers goed herkennen.
-
Proeven
Scherpzinnige waarneming kan ook een rol spelen bij smaak en proeven. Subtiele waarneming wanneer je eet, een bijsmaak opmerkt, bepaalde combinaties niet fijn vindt etc.
Combinaties
Natuurlijk zijn er vaak combinaties. Wanneer je een scherpzinnige waarneming van tasten, ruiken, horen, zien en proeven combineert dan is er écht sprake van een scherpe zintuiglijke waarneming. Toch zal de ene persoon een ander accent hebben qua waarneming dan de ander. Dat ligt er bijvoorbeeld ook aan of je auditief of visueel bent ingesteld. Ook andere factoren kunnen daarbij een rol spelen. Ik noemde al dat hoogsensitieve personen vaak onder de radar waarnemen. Ze voelen diepergaande bedoelingen aan. Of ze merken op dat iemand iets zegt terwijl hij/zij daar niet achter staat. Waarnemen doe je vaak met meerdere zintuigen tegelijk. Dat speelt een grote rol.
Gevolgen: positief en negatief
Een positief gevolg is natuurlijk die fijnzinnige en scherpzinnige opmerkingsgave waar HSP-ers over beschikken. Er kunnen ook negatieve gevolgen zijn:
- Overprikkeling door een te veel aan geluid: slecht tegen rumoerige en onrustige ruimten kunnen
- Moe en uitgeput raken in ruimten met veel mensen
- Gestrest raken van onrustige werkplekken (denk eens aan de kantoortuin)
- Overprikkeling door sterke geuren (parfum, stank etc.) of felle lichten
Zesde zintuig
Een vraag die vaak gesteld wordt is of HSP-ers een zesde zintuig hebben. Het antwoord is heel eenvoudig: NEE! Het zou ook niet best zijn als dat wel zo was overigens. Prof. Elke van Hoof schrijft ergens: ‘HSP-ers hebben hun handen meer dan vol aan vijf zintuigen. Er hoeft geen zesde bij!’. En om meteen maar wat andere misverstanden over HSP weg te nemen: hoogsensitieve personen zijn niet paranormaal en ze komen niet van een andere planeet. HSP heeft niets te maken met zweverigheid en ook niet met spiritualiteit hoewel er best HSP-ers zijn die spirituele interesses hebben maar dat geldt ook voor niet HSP-ers. Wel kunnen HSP-ers (en ook hoogbegaafden) een ander soms diepgaand aanvoelen. Dat wordt ook wel 'de ander lezen' genoemd.
Waarnemen en verwerken
Zaken waarnemen en opmerken die in de omgeving van de HSP-er plaatsvinden is een aspect waar de HSP-er zich zeker onderscheidt. Daar ligt een kracht. Maar verwerken is een tweede aspect. HSP-ers hebben een diepergaande r verwerking nodig dan andere mensen. Al de opgedane indrukken en alle zintuiglijke waarnemingen worden diepergaand verwerkt dan bij andere mensen. Dat kost dus ook meer tijd (verwerkingstijd).
Valkuilen
Valkuilen die bij subtiele waarneming horen:
- Teveel bezig zijn met andere mensen met als gevolg dat je jezelf verliest
- De focus op jezelf verliezen: in onbalans raken bijvoorbeeld wanneer je disharmonie voelt
- Verkeerd interpreteren: dingen bedenken die er toch niet zijn
- Overladen of overprikkeld raken door alle opgedane indrukken
- Te sterk inlevingsvermogen en daardoor de spanningen of negatieve gevoelens van de ander overnemen
Benut jouw kracht!
De kunst is om te leren jouw kracht te benutten. Wat is dan de kracht die hierbij hoort? Een meer dan gemiddeld scherpe opmerkingsgave! Een gedetailleerde waarneming van zaken en mensen. Soms de situaties sneller doorzien dan anderen of ook de ander doorzien. Een kracht kan ook zijn om de ander te lezen. Daarmee bedoel ik geen enge dingen. Juist niet! De ander lezen is: begrijpen wat de ander zegt, aanvoelen wat de ander bedoelt en begrijpen of aanvoelen wat de ander niet zegt en toch bedoelt. Training of coaching kan jou helpen jouw kracht in te zetten en jouw valkuilen te vermijden.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.