Diepergaande verwerking: kenmerk HSP-ers
Diepergaande verwerking is een belangrijk kenmerk voor hoogsensitieve personen. Maar wat betekent dat nu precies? Dat probeer ik in dit artikel verder uit te leggen.
Informatie verwerken
HSP-ers zijn bij uitstek geschikt om diepgaand informatie uit de omgeving te halen. Feitelijk doen ze niks anders dan de omgeving scannen. Door hun subtiel zintuiglijke waarneming nemen ze scherper en fijnzinniger waar dan andere mensen. Ze hebben oog voor de kleinste details. Maar het kenmerk voor HSP-ers is toch ook dat deze informatie diepgaand verwerkt moet worden.
Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaander dan andere mensen. Ik noemde het woord informatieverwerking maar in feite is het nog breder. Het gaat om een diepergaande verwerking van:
- Feiten
- Indrukken en waarnemingen
- Ervaringen
- Emoties en gevoelens
- Sociale interacties
HSP-ers kunnen dus meestal grote hoeveelheden informatie verwerken die ze diepgaand zullen analyseren.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Herkenning?
Misschien herken je dit in jouw eigen leven. Ik noem een voorbeeld: je komt terug van de vergadering en je moet alle indrukken nog even de revue laten passeren.
- Opeens zie je die vragende blik van jouw collega of zoals iemand zei: ‘opeens begreep ik wat ik tijdens het overleg niet goed kon verstaan’
- Je ziet de mimiek van iemand of je hoort de intonatie van de stem van de ander nog een keer
- Je analyseert de gesprekken maar het lijkt wel alsof je de emotie er ook nog bij voelt
- Je proeft de sfeer en je ziet de details nog een keer verschijnen
‘Op naar het volgende onderwerp’
'Zo' zei Klaas: 'dat onderwerp is ook weer afgewerkt. Op naar het volgende punt'. Zijn partner Marrit had daar echter een hele andere beleving bij. Ze moest eerst alles wat besproken is verwerken. Eerst moet het zakken en betijen, wil het verwerkt kunnen worden.
Gevolgen
Gevolgen van een diepgaande verwerking kunnen zijn:
- Soms kom je wellicht overladen of zelfs overprikkeld thuis. Je hebt een verjaardagsfeestje gehad. Maar je kunt niet slapen. Ga je dat wel doen dan word je onrustig. Eén voor één zie je de beelden namelijk nog een keer langskomen. Je moet alles nog een plekje geven. Dat lukt je niet zomaar. Dat heeft tijd nodig.
- Je hebt meer tijd nodig om tot een beslissing te komen omdat de zaken waarover je moet beslissen nog onvoldoende geordend zijn.
- Je komt bedachtzaam over of anderen vinden je niet ad rem genoeg terwijl je eigenlijk aan het verwerken bent.
- Er wordt jou vaker verweten dat je niet zo complex en ingewikkeld moet doen. Echter: je maakt de zaken niet complex en ingewikkeld. Wat tot je komt ervaar je intens en diepgaand!
Verkeerde conclusies
Door zelf niet te weten hoe het werkt kun je tal van verkeerde conclusies trekken. Wie zichzelf niet begrijpt, kan het bovendien niet uitleggen aan een ander. Diepergaande verwerking is één van de kenmerken van hoogsensitiviteit. Ben jij HSP-er? Dan hoort dit kenmerk bij jou. Wanneer je dat niet weet of begrijpt van jezelf kan dat tot verwarring leiden:
- Je vindt jezelf een twijfelkont omdat je maar moeilijk tot keuzes kunt komen terwijl je door de diepergaande verwerking soms even iets meer tijd nodig hebt
- Je vindt jezelf onvoldoende ad-rem en je formuleert als leerdoel dat je sneller en meer ad-rem zou moeten reageren
- Je vindt dat je terughoudend bent of anderen vinden dat je bedachtzaam overkomt en je ervaart dat als vervelend
Iemand labelen is niet zo moeilijk echter de meeste labeltjes kloppen niet. Dat geldt hier ook. In feite begint het hier met zelfaanvaarding. Weten hoe jij bent, begrijpen dat diepgaande verwerking een normaal aspect is wat bij je hoort (wat jou niet verandert en wat jou ook niet hoeft te veranderen). En natuurlijk kun je de valkuilen vermijden die erbij horen (zaken overdrijven, te groot of te complex maken, onvoldoende relativeren, teveel op jezelf betrekken etc.).
Emotionele intensiteit
Ben jij hoogsensitief? Golf je met jouw gevoelsleven soms ook zodanig op en neer dat je het gevoel hebt dat je wordt rondgeslingerd? Heb jij het gevoel af en toe dat je er geen enkele invloed op hebt en dat je als het ware overmand wordt door gevoelens? Zo heftig! Zo intens! Is dat herkenbaar voor jou?
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.