Emotionele verstrengeling
Emotionele verstrengeling is een ongewenste kluwen waarin je terecht kunt komen wanneer je onvoldoende distantie weet te houden van de ander. Het is een vorm van té close met elkaar omgaan.
Wanneer gebeurt het?
Je kunt emotioneel verstrengeld raken met elkaar wanneer er een vorm van vertrouwelijkheid of intimiteit (hoeft niet fysiek te zijn) ontstaat die niet meer gezond is. Meestal ontstaat het door overmatige aandacht voor behoeften van de ander in combinatie met te weinig aandacht voor de eigen behoeften.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Waarom?
Bij emotionele verstrengeling wordt een vorm van ‘innigheid’ of ‘warmte’ ervaren die weldadig aanvoelt (zeker in het begin). Het is een soort van emotionele ruilverkaveling. Door jouw zorg en aandacht voor de ander krijg je waardering terug. Het is tevens een vorm van afhankelijkheid.
Bij emotionele verstrengeling ga je je behoeften en verlangens op de ander projecteren; nabijheid, vriendschap, intimiteit, waardering, vertrouwen, misschien zelfs de bevestiging dat jouw leven zin heeft, je wil zo graag dat de ander het allemaal vervult voor je. Dat kan zo ver gaan dat je alles wat de ander zegt of doet, op jezelf betrekt en dat heeft een diepe weerslag op je gevoelsleven. Zo lang dat positief is voelt het fijn, maar het kan ook negatief worden als het eens een keertje niet zo close is tussen jou en de ander. Je maakt jezelf op deze manier emotioneel afhankelijk van de ander, en toch kan een ander je nooit de vervulling geven die je zoekt. Maar je verwachtingen zijn torenhoog, dus de teleurstelling zit er bij voorbaat al bij ingebakken.
Waar?
In alle relaties kan emotionele verstrengeling plaatsvinden. Relaties thuis zoals de partner-relatie, ouder-kind relatie. Maar ook in vriendschappen. Op de werkvloer ontstaat het tussen collega’s, de leidinggevende en de medewerker, tussen cliënt en hulpverlener.
Hooggevoelig?
Mensen die hooggevoelig zijn, zijn soms extra vatbaar voor emotionele verstrengeling. Soms zijn ze zo gericht op de behoeften van de ander dat ze als het ware de pijn of emotie en gevoelens van de ander overnemen.
Bewustwording
Heb je last van emotionele verstrengeling? Ben je het vaker in jouw leven tegengekomen? Merk je dat het jou inderdaad niets brengt? Dan is de vraag: hoe kom je er vanaf? Inzicht en bewustwording is een eerste stap. Het leerdoel is omgaan met afstand en nabijheid.
Valkuilen
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen waardoor je gevoelig raakt voor emotionele verstrengeling. Ik noemde al: onvoldoende autonoom: onvoldoende aandacht voor eigen behoeften en gevoelens. Wanneer je gevoelig bent voor de volgende valkuilen kan het ontstaan.
- je voelt je soms over-verantwoordelijk voor de ander
- soms ben je te zorgzaam
- je raakt snel overbetrokken op jouw medemens
- soms ben je te begripvol en te inlevend
- je kunt de ander moeilijk loslaten
- je dringt je soms op aan de ander door jouw overmatige aandacht voor de medemens
- je bent een gevoelsmens, gevoelig maar soms ook wel overgevoelig
- soms ben je te loyaal en te aardig
- afstand en nabijheid blijven aandacht vragen bij jou
Gevolgen
Vaak zijn de gevolgen pijnlijk. Op enige dag gaat er in de relatie iets mis. Jij (of de ander) ervaart onvoldoende bewegingsruimte waardoor er door de een of de ander enige afstand wordt gehouden. Vaak wordt dit als afwijzing opgevat en uiteindelijk gaat de relatie stuk.
Ook in werkrelaties kunnen de gevolgen pijnlijk zijn en er kunnen tal van teamproblemen ontstaan wanneer collega’s té close met elkaar omgaan of onvoldoende scheiding kunnen houden tussen privé en werk.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.