Avontuurlijk: zoek jij het avontuur?
Ben jij avontuurlijk ingesteld? Zoek jij bij voortduur het avontuur? Dat kan een innerlijke drijfveer zijn die jou aanzet, in beweging zet en voortdrijft. Ik noem het ook een kwaliteit die te rubriceren valt onder de categorie ‘waardoor jij in beweging komt’. In dit artikel ga ik in op de kernkwaliteit en kernwaarde avontuurlijk.
Wat is avontuurlijk?
Wanneer ben je avontuurlijk? Wanneer zoek je het avontuur? Dat vraagt een precieze duiding. Daarom noem ik wat kenmerken. Wanneer je avontuurlijk bent ingesteld:
- Zoek je spanning
- Hou je van afwisseling en dynamiek
- Ben je ondernemend
- Ga je grenzen over die anderen gewaagd of riskant vinden
- Ben je gedurfd
- Sla je onbekende wegen in
- Zoek je wellicht soms gevaarlijke en hachelijke situaties op
- Hou je van opwinding
- Durf je onzekere avonturen aan
- Ben je moedig
Je zoekt afwisseling en de kick van de spanning geeft jou een boost in jouw adrenaline. Ik leg het ook weleens zo uit: wie avontuurlijk is, zoekt leven en beleving. Die leeft niet louter vanuit het hoofd, maar ook vanuit hart en emotie.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Waarin ben je avontuurlijk?
Nu is de vraag: waarin ben je avontuurlijk? Dat vraagt wat specificatie. Mijn jongste zoon is avontuurlijk. Hij maakte een tandemsprong met een parachute. En zo kun je allerlei avonturen bedenken. Je kunt gaan wildkamperen of avontuurlijke wandelingen maken door de bergen. Je kunt fysieke avonturen zoeken maar steeds gaat het om het nieuwe, het gewaagde en het vinden van de spanning.
Natuurlijk kun je op allerlei terreinen avontuurlijk zijn. Je kunt avontuurlijk zijn in de liefde. Maar je kunt ook avontuurlijk zijn door steeds de eigen grens op te zoeken en te verleggen. Als ondernemer kun je ook avontuurlijk zijn door steeds financiële risico’s aan te gaan en nieuwe investeringen te doen.
Risico
Aan ieder avontuur zit een risico. Stel, de sprong in het diepe is te gewaagd, dan loop je risico dat het mis gaat. Maar weet je, wanneer je nooit een risico neemt dan loop je ook een risico toch? Een risicoloos leven bestaat niet. Het risico van eten is dat je er vol van wordt. Het risico van niet-eten is dat je honger krijgt.
Wanneer je avontuurlijk bent, ben je niet risicomijdend. Dan heb je de moed om risico’s aan te gaan en dan overzie je de consequenties van jouw keuzes. Is dat altijd verstandig? Dat is de vraag. De kunst is om risico’s beheersbaar te houden anders wordt het roekeloosheid.
Moed
Er is wel wat moed voor nodig om avontuurlijk te zijn. Ben je moedig? Lees dan mijn artikel over moedig, gedurfd en vol lef, waarin ik ook inga op morele en fysieke moed.
Valkuil
Ik noemde de valkuil al. De valkuil van avontuurlijk is roekeloosheid, overmoed, onbesuisdheid, onverstandig en naïef. Dat noem ik niet meer moedig maar eerder gevaarlijk of dom. Waar de grens ligt? Daar gaat eenieder zelf over wat mij betreft!
Allergie
Jouw allergie is een saai leven zonder spanning en dynamiek, waarbij je alles ingetogen en zorgvuldig afweegt. Jouw allergie is om risico-avers door het leven te gaan. Je kunt je ergeren aan mensen die bijzonder risicovermijdend zijn.
Belemmering
Je kunt belemmerd worden als avonturier. Angst is de grootste belemmering wellicht. Je kunt bang zijn:
- Voor alles wat nieuw is en dat kan je weerhouden
- Om alleen te zijn of om er alleen voor te staan
- Voor de mening en het oordeel van andere mensen over jou
- Om te falen of juist voor succes
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.