Idealistisch: ben je dat?
Ben je idealistisch? Zit je vol idealen? Wil je graag iets realiseren waar je al heel lang over droomt? Heb je speciale wensen die je wilt verwezenlijken? Idealistisch noem ik een kernkwaliteit en een ideaal noem ik een wilsbron. Het is de bron om iets te willen immers!
Betekenis en definitie
Ik noem wat kenmerken die bij idealistisch horen. Ik duid het als:
- een droom of een situatie die je wenst
- een verwachting waarvan je graag wilt dat die zou uitkomen
- een wens of een wenselijke situatie
- een bijna volmaakte situatie die je nastreeft
- een hartenwens
Het kenmerk van een ideaal is wel dat woord hartenwens. Een ideaal woont binnen in je. Je voelt en ervaart het zo. Vaak wordt gezegd: idealen moeten wel realistisch zijn. Klopt ook wel, maar in eerste instantie heb ik er moeite mee. Want vaak wordt dat bedoeld als meetlint om te bekijken of het ideaal wel haalbaar is. Voor je het weet sla je het ideaal en de droom plat met deze opmerking.
Want wat is realisme? Is dat een koude redenering of rationele verhandeling over iets wat in ons hart leeft, namelijk ons ideaal? Dan zouden we idealen wegpoetsen, afzwakken, dooddrukken.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Het begint met een idee
Idealen hebben te maken hebben met ideeën. Een idee wordt vaak beschreven als een bedenksel, een brainwave, een gedachte of zienswijze, een voorstelling van zaken of inzicht. Een IDEE-aal begint dus bij een gedachte of zienswijze oftewel: bij iets wat er nog niet is maar wat wel in jouw hoofd zit.
IDEE en IDEE-aal
Het kenmerk van een ID-eaal is vervat in de eerste twee letters van het woord. Een ID-eaal wijst op jouw identity, jouw identiteit. Een ID-eaal moet passen bij wie je bent of waarmee jij je geïdentificeerd voelt (dus jouw behoeften, jouw missie en roeping).
Valkuil
De valkuil van idealisme is zweverigheid, dagdromerij, luchtfietserij of een te optimistische kijk op de wereld. Je kunt ook doorslaan in onbegaanbare idealen of ideeën die nooit op de landingsbaan van de aarde komen. Wanneer is dat het geval? Wanneer je idealen hebt:
- Die niet passen bij wie je bent
- Die niet passen bij wat je écht zou willen
- Die niet passen bij wat je kunt
- Die in disharmonie zijn met wie je bent, wat je wilt en wat je kunt
- Die niet uit te voeren zijn
- Waar de tijd nog niet rijp voor is
- Waar je de mensen nu niet in mee krijgt
Leerdoel
Er is ook een leerdoel. Wil je de valkuil van zweverigheid vermijden? Dan is de balans van belang tussen idealisme en realisme. Hou je idealen, leef er naar en droom er over. Maar wees ook realistisch en sla niet door in luchtfietserij.
Aan dit leerdoel is wat te doen. Het kan ook zijn dat idealisme jouw leerdoel is. Wanneer is dat het geval? Als realiteitszin jouw kwaliteit is en je soms te realistisch bent of cynisch.
Irritatie
De allergie die bij idealistisch hoort is cynisme. Je zou ook kunnen zeggen: negativisme. Mensen die nergens in geloven, nergens voor gaan maar wel overal wat van vinden. Mensen zonder idealen en dromen die maar doen wat van ze verwacht wordt, maar die niet hier zijn om hun persoonlijke wilsbron op te zoeken en aan te boren.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.