Zweverig: ben jij dat?
Het woord "zweverig" wordt vaak snel gebruikt. Iemand zegt bijvoorbeeld: “Dat is mij te zweverig.” Wat grappig is, is dat ik nooit precies begrijp wat men bedoelt als ze dat zeggen. Waarom niet? Het is mij vaak te zweverig en dus niet duidelijk.
Wat is zweverig?
Wanneer je zoekt op "zweverig", kom je al snel betekenissen tegen als 'onduidelijk' of 'vaag'. Maar als iemand onduidelijk is in zijn/haar communicatie, kun je niet per definitie zeggen dat hij/zij zweverig is. Het is nogal ingewikkeld. Daarom duid ik het anders:
- Onrealistische ideeën: Zweverig is wanneer je onrealistische ideeën hebt, ideeën die niet praktisch zijn en derhalve niet uitvoerbaar.
- Vage communicatie: Communicatie die niet duidelijk of specifiek is, kan leiden tot verwarring of misinterpretatie.
- Rookgordijn: Iemand zei pas: “Ik denk bij zweverig aan mensen die gewichtig willen doen, ingewikkelde hersenspinsels presenteren, maar dan wel zo vaag dat ze niet op hun woorden gepakt kunnen worden. Ze kunnen niet ter verantwoording geroepen worden, want dan verschuilen ze zich achter het excuus dat de ander het gewoon niet begrijpt.” Op die manier is het een soort rookgordijn.
- Gebakken Lucht: Een andere duiding noem ik “gebakken lucht” of “luchtfietserij”. Dat betekent dat het niet concreet genoeg is. Je moet het tastbaarder maken voor mij; anders pak ik niet wat je wilt vertellen. Het is vaag en ongestructureerd, of er is sprake van wollig taalgebruik.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Ik heb hier niks mee: 'dat is mij te zweverig'
Vaak duiden mensen met het woord "zweverigheid" aan dat ze zich niet verwant voelen met iets. Onlangs zei iemand: 'Je moet met mij niet over gevoelens praten, dat vind ik zweverig.' Maar persoonlijke ontwikkeling gaat ook over gevoelens, behoeften, idealen en over veel dingen die niet tastbaar zijn. Veel zaken zijn nu eenmaal niet tastbaar. Ik vroeg: “Kun je mij concreet maken waarom je van je partner houdt?” Ze zei: “Nee, dat lukt me niet,” waarop ik zei: “Dat vind ik wel wat zweverig.” Ik bedoel te zeggen: niet alles is tastbaar en concreet. Neem bijvoorbeeld spiritualiteit, bezieling, hoop of verwachting. Het leven bestaat nu eenmaal niet uit Excel-modellen!
Weerstand: ook wel gemakkelijk soms!
Soms is het ook wel wat gemakkelijk om iets als zweverig aan te duiden. Dan ben je er immers mooi vanaf. Het lijkt dan een manier om te zeggen: "Daar heb ik niks mee hoor!" Zo hoef je er ook niet verder over na te denken. Ik wil maar zeggen: zweverigheid moet geen taal worden om zaken te vermijden of te ontwijken. Dat zou jammer zijn. Sterker nog: dan is het weerstand. Dan wordt het woord zweverig als wapen in de strijd gegooid om:
- Diepgang in het gesprek te vermijden.
- Jezelf te beschermen tegen een emotionele confrontatie.
- Verwarring te zaaien omdat je een stevige muur om jezelf hebt gebouwd.
- Eigen onzekerheid te maskeren.
- Jezelf te verbergen in een gesprek.
Kortom, het label "zweverig" kan fungeren als een manier om confrontatie of een diepgaand gesprek te vermijden. Dit kan zowel een manier zijn om ongemak te verbergen als een strategie om de eigen opvattingen te beschermen.
Valkuil
Zweverigheid is ook een valkuil. Er ligt dan een kernkwaliteit aan ten grondslag. Het is de valkuil van:
- Idealisme: wanneer je dromen wilt realiseren die niet te realiseren zijn
- Optimisme: wanneer je het te rooskleurig voorstelt.
Leerdoel
Het leerdoel wat bij zweverigheid hoort is:
- Realisme
- Nuchterheid
Zeg maar: terugbrengen naar de werkelijkheid.
Allergie
Zweverigheid is de allergie van mensen die realistisch zijn.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.