Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bezieling: wat bezielt jou?

Is bezield ook een kernkwaliteit of eigenschap? Ben jij bezield? Of merk je dat je juist de bezieling mist? Misschien help ik je door dit artikel.

Betekenis van bezieling

Wanneer we praten over de ziel dan vinden veel mensen dat maar een vaag gedoe. Wat is de ziel dan precies? Ik denk dat dat laatste woord achterwege moet blijven. Vraag niet wat het precies is. Het is ook taal om iets aan te duiden. Zoals je ook mensen op hun ziel kun trappen. Ook dat is taal. Want waar trap je dan op?

Graag maak hier een onderscheid tussen ‘de ziel’ en de persoonlijkheid. De ziel is het ondefinieerbare deel waar bezieling en  inspiratie uit voortvloeien, dat wat ons in beweging zet, motiveert (motivatie betekent ‘beweegredenen’). De persoonlijkheid omvat ons denken, voelen en lichaam. De ziel zegt: ik zou wel eens ‘wat anders willen’ of ‘die studie lijkt me leuk’. De persoonlijkheid roept: ‘denk wel aan zekerheden, aan je vaste lasten per maand’ of ‘een studie naast je baan dat  is zwaar hoor!’. De persoonlijkheid houdt graag vast aan de bestaande situatie, zekerheden, comfort en wil negatieve situaties van vroeger vermijden.

Bezieling en passie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Kenmerken

De ziel wijst op het wezen van de mens. Het wezenlijke, de geest. Ik zal wat kenmerken noemen. Wie bezield is:

 • moedigt zichzelf en anderen aan
 • is begeestert en neemt anderen mee
 • is bevlogen voor werk en taak
 • voelt een innerlijke aandrang om iets te doen
 • is gedreven en drijft zichzelf aan
 • is enthousiast en kan aanstekelijk overkomen op anderen
 • voelt zich geïnspireerd en weet anderen te inspireren
 • ervaart een innerlijke geestdrift en enthousiasme voor iets (werk, taken, levensmissie, doelstellingen)
 • voelt zich hartstochtelijk betrokken bij of verwant met
 • is intrinsiek gemotiveerd om iets te doen
 • kan met gloed vertellen over
 • is vurig, temperamentvol en vol overgave

Waar gaat het over?

Misschien weet je het nog wel van vroeger toen je op school zat. Een bezield docent of leraar die met passie voor zijn vak gekozen heeft, kende geen ordeproblemen. Kinderen hangen aan de lippen van docenten die bezieling tonen. Een bezield leider op de werkvloer inspireert, motiveert en zorgt ervoor dat mensen beter functioneren.

Een bezield elftal speelt de sterren van de hemel. Ze overstijgen zichzelf als het ware. Alles lijkt te lukken wat ze proberen. De geest zit in het elftal en ze doen dingen die ze nooit voor mogelijk hielden.

Je voelt het: de VIBE

Bezieling voel je. Wanneer een orkest bezield is, voel je dat. Ze gaan er helemaal in op. Ze vergeten de tijd als het ware. Horloges en klokken worden ingeleverd. Alsof er maar 1 ding bestaat. Ze vergeten zichzelf misschien wel een beetje zelfs. In ieder geval vergeten ze hun eigen belemmeringen, angsten en ze staan in vuur en vlam terwijl ze spelen.

Zingeving en bevlogenheid

Bevlogenheid is een gemoedstoestand van voldoening van mensen in hun werk die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie. 

 • Vitaliteit gaat over energie, inspanning, volharding en veerkracht
 • Toewijding gaat over betrokkenheid, een gevoel van betekenis, enthousiasme, inspiratie, trots en uitdaging
 • Absorptie gaat over concentratie, een diepe belangstelling voor het werk, het gevoel dat tijd snel gaat en het moeilijk vinden om je los te maken van het werk.

Wie bezieling en passie ervaart voorziet in de eigen behoefte aan zingeving maar ervaart ook werkplezier.

Behoefte aan zingeving

Bezieling verloren? Ziel verloren, al verloren!

In onze westerse samenleving hebben we voor een deel verleerd om te luisteren naar wat ons echt bezielt. We moeten presteren, efficiënt werken en rendement leveren. Gevolg is dat we vervreemden van onszelf, van ons innerlijk, van wie we zijn en wat ons in beweging zet. Mensen zeggen vaak: ‘ik moet wel mezelf kunnen zijn’. Maar de vraag ‘wie ben je dan?’ levert doorgaans - zoals één van mijn collega’s het uitdrukt - beeld zonder geluid op.

De gevolgen ervaren we dagelijks in onze coaching praktijk. Er ontstaat lusteloosheid, vermoeidheid, demotivatie, desinteresse, onverschilligheid, ziekteverzuim, burn-out. Lees ook:

Wanneer je jezelf nooit hebt ontmoet in jouw eigenheid, wanneer je het contact met jezelf verliest, de bezieling kwijt raakt, ben je op den duur ook niet meer in staat om de gevoelswereld van de ander binnen te treden en de ander in zijn eigen(aardig)heid te ontmoeten en te accepteren.

Wil je bezielde medewerkers?

Wil je bezielde medewerkers? Ontwikkel dan hun talent, zet de kwaliteiten in van jouw medewerkers en zorg dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om hun werk te doen. Dat is kort door de bocht maar wel het juiste antwoord. Vaak krijg ik de vraag: hoe krijg ik bezieling binnen ons team? Alsof je dat kunt organiseren! De eerste vraag is: ben jij een bezield leider? Breng je dat ook over op jouw mensen? Of stuur je liever op doelen en targets?

Ontzieling in organisaties en teams

Gebrek aan bezieling is een vraagstuk in organisaties van deze tijd. Hoe het komt? Omdat managers sturen op de ratio, smart doelen, prik klokken, urenverantwoording, kengetallen en KPI’s. Om maar eens wat voorbeelden te noemen. Is dat niet goed dan? Op zich is het prima maar het is te eenzijdig. Beter is te sturen op talent, talentontwikkeling, inzet van kwaliteiten en competenties. Het leven vindt niet alleen maar plaats in ons hoofd. Dat geldt ook voor organisaties. Een gezonde balans tussen hoofd, hart en handen is belangrijk.

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.