Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Willen, kunnen en zijn

Onze maatschappij is gericht op kunnen. Of anders gezegd: meer op kunnen dan op willen of zijn. Dit artikel gaat over jou: over wat je kunt, wat je wilt en wie je bent. Wat is het verschil? En waar komt het overeen. Wat is de kracht van willen en hoe ontwikkel je dat? Waar een wil is een weg immers? Ik draai het vaak om. Altijd is er wel een weg maar welke weg wil je gaan?

Willen en kunnen hoort bij jouw ZIJN en is onderdeel van wie jij bent.  Dat weet ik wel maar ik noem ZIJN apart. Omdat het vaak overgeslagen wordt. Terwijl het in mijn ogen doorslaggevend is.

Balans

Voor jouw carrière, jouw zoektocht naar een baan maar ook voor uw persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk dat er balans is tussen wat je wilt, wat je kunt en wie je bent. Zelfinzicht is van onschatbare waarde. En juist hier gaat veel verkeerd in onze maatschappij.

  • Waarom zou je willen wat je niet kunt (of niet kunt leren?)
  • Waarom wil je iets bereiken wat niet bij je past?

Bezieling, passie, zelfvertrouwen, zelfverzekerd overkomen ontstaat als je dingen doet die je kunt, die je wilt en die bij jouw persoonlijkheid passen.

Willen, kunnen en ZIJN

Zelfinzicht

Wil je inzicht in wat je kan, wat je wilt en wie je bent? Is dat belangrijk voor jouw loopbaan? Dan past een loopbaantraject heel goed bij je.

Wil je je persoonlijk ontwikkelen? Ontwikkelen wat je kan, wat je wil en wie je bent? Dan past een persoonlijk ontwikkeltraject bij je!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Kunnen: wat kun je?

Wat kun je eigenlijk? Ik heb het aantal onderwerpen in kaart gebracht. die te maken hebben met wat jij kan. In onze cultuur is het van belang om te weten wat je kunt. Denk daarbij aan zaken als:

  • wat voor opleiding heb je behaald?
  • welke diploma’s heb je?
  • heb je ook een titel behaald?
  • wat voor werkervaring heb je?
  • wat voor vaardigheden heb je in huis?
  • wat voor kennis heb je?
  • over welke inzichten beschik je

De vraag: ‘wat is jouw achtergrond’ wordt vaak bedoeld als: wat voor opleiding en werkervaring heb je?  Overigens ik hier geen lans breken om ‘kunnen’ maar aan de kant te schuiven. Integendeel. Ik begrijp heel goed dat het handig is dat jouw huisarts gediplomeerd is en ook wel dat de chirurg niet kan volstaan met een lasdiploma. Het gaat er mij om dat er veel meer is dan kunnen waardoor jij verder komt en je ontwikkelt.

Kunnen

Waarden en kernwaarden

Waarden zijn begrippen die beschrijven waar je naar toe of vanaf beweegt en waar je bereid bent tijd, geld en/of energie in te steken om ze te bereiken of te vermijden. Waarden zijn begrippen waarmee we onze drijfveren in het dagelijks taalgebruik onder woorden brengen. Keuzes en beslissingen worden gedreven door waarden. Waarden zijn gebaseerd op emoties en zitten op gevoelsniveau. (dus je voelt of bepaalde waarde belangrijk voor je is). Mensen nemen beslissingen op basis van hun emoties/gevoel en rationaliseren achteraf hun beslissingen met hun verstand. Waarden zijn de sleutel tot motivatie en energie. Motivatie is de energie waarmee talent aan het werk wordt gezet.

Persoonlijke waarden

Willen: wat wil je?

Willen is al wat minder concreet dan kunnen. Daarom probeer ik dit stuk ook inzichtelijk te maken. Willen gaat ten diepste over verlangen, begeren, wensen en dromen. Waarover droomde jij als kind? Wat zou je graag willen worden als je groot bent? Wat zijn jouw wensen? Willen is ontzettend belangrijk in jouw carrière. Jouw motivatie komt namelijk ook voor een deel vandaan bij wat je wilt. Dat heet intrinsieke motivatie. Het is motivatie van binnenuit.

Op de één of andere manier is willen een beetje in de vergetelheid geraakt. Wellicht niet concreet genoeg. Toch wordt naar onze idee de kracht van de wil sterk onderschat. Willen gaat dus over:

  • jouw motivatie: wat zet jou in beweging?
  • jouw interesses: wat interesseert jou?
  • jouw dromen en verlangens
  • jouw behoeften en drijfveren
  • jouw passie
  • jouw ambitie
  • jouw wilskracht en doorzettingsvermogen

Willen heeft met jouw persoonlijke behoeften te maken. En persoonlijke behoeften toestaan en ervaren is iets wat we eerder afgeleerd dan geleerd hebben. In onze cultuur is het belangrijker welke diploma’s je hebt gehaald. Maar ook daar geldt: die haal je niet zonder dat je iets wilt.

Willen

Ongeloof en twijfel over eigen kunnen

Ongeloof, twijfel of belemmerende overtuigingen kunnen een rol spelen bij kunnen en willen. Er ontstaat dan ruis op de lijn.Wanneer je meent dat je iets niet kunt, zal je dat belemmeren. Wanneer je denkt dat je het ook niet kunt leren, zal de belemmering nog groter worden. Het kan zo sterk zijn dat je ervan overtuigd bent dat je het ook niet wilt. Als dat het geval is, belemmer je jezelf en loop je jezelf voor de voeten. Overtuigingen kunnen echter sterk zijn en grote invloed hebben.

Waarheidspredikers: the sky is the limit

De andere kant is ook waar.  Zo aan de taal te zien komt de slogan niet uit Nederland maar een goeie vraag is het wel: is the sky the limit in de zin dat je maar bereiken kunt wat je wilt? Wij menen van niet. Weet je hoe onbegrensd de sky is? Zoals gezegd: de mate waarin je overtuigd bent van jouw kunnen speelt ongetwijfeld een rol bij het bereiken van wat je wilt, maar ook daar zit een beperking aan. Enig realisme is wel op zijn plek. Een mens kan niet alles en een mens kan ook niet alles leren. Er zijn dingen die we gewoon niet kunnen. Punt!

Zijn: wie ben je?

Wie ben je eigenlijk? Ik noem deze apart maar dat hoeft natuurlijk niet. Wie je bent is ook wat je kunt, wat je wilt, en zelfs wat je niet kunt of niet wilt. Er wordt mij te vaak voorbij gegaan aan wie je bent. Daarom noem ik het hier afzonderlijk. Waarover gaat het?

  • jouw karakter, persoonlijke eigenschappen (of kernkwaliteiten)
  • jouw talenten
  • jouw normen en waarden
  • jouw orvertuigingen (belemmerend of stimulerend)
  • jouw achtergrond / cultuur en opvoeding
  • jouw levenservaring en jouw levenslessen
  • jouw gevoelens

Met name het onderdeel ZIJN is het minst concreet. Toch is dit de basis voor jouw handelen, voor jouw succes en ook voor als het mis dreigt te gaan. Een goed inzicht in jouw kwaliteiten, eigenschappen is van onschatbare waarde.

Jezelf profileren

Jezelf profileren heeft alles te maken met kunnen, willen en zijn. De combinatie van deze drie is jouw profiel. Wil je mijn artikel lezen over jezelf profileren?

Jezelf profileren

Kan en wil

Ik maak een vierdeling

  • Ik kan en ik wil

    Wat je wilt bereiken, kun je bereiken. Dat is keuze 1. Kortom: het ligt binnen de mogelijkheden, je hebt bijpassende vaardigheden, competenties, kwaliteiten en zo nodig diploma’s of werkervaring. Hebt je die niet, dan is er de mogelijkheid om de juiste opleiding te behalen en benodigde diploma’s te verwerven. Je kent uzelf! Je weet waar jouw mogelijkheden liggen en je weet waar de begrenzing is. Je hebt een realistisch zelfbeeld!

  • Ik kan maar ik wil niet

    De tweede keuze gaat over: je kunt het wel of het ligt wel binnen jouw bereik maar je wilt niet. De vraag is hoe kan dat? Ik noem een paar opties:

    • je hebt het wel gezien op dit punt, je bent voldoende uitgegroeid in die taak of rol en er zit nog onvoldoende uitdaging voor je in
    • je kunt het wel in de zin dat je over de vaardigheden beschikt maar het heeft minder jouw interesse
    • je wilt niet vanwege specifieke omstandigheden (arbeidsomstandigheden) die niet passen of niet meer passen

Wilskracht ontwikkelen

  • Ik wil wel maar ik kan niet

    De derde keuze gaat over: wel willen maar niet kunnen. De vraag is: ligt dit binnen jouw bereik? Kun je het leren? Is het realistisch wat je wilt? Onderzoek is nodig. Wellicht is loopbaanreflectie een toegevoegde waarde voor jou!

  • Ik wil niet en ik kan niet

    De vierde keuze heet: ”Ik kan niet” ligt op het kerkhof en ”Ik wil niet” ligt er naast. Als je iets niet kunt en iets niet wilt: waarom zou je er moeite voor doen?

Leren

Leren gaat ook over kunnen (kennis en kunde), willen (wat wil je?) en zijn (wie ben je?). Wat is jouw manier van leren?

Meer over: hoe leer je?

Durven

Durven speelt een rol bij kunnen, willen en zijn. Je zou moeten durven wat aansluit bij wat je wilt, bij wat je kunt, bij wat je zou kunnen leren en bij wie je bent!

En dan komt doen! Blijven beschouwen is geen optie. Je moet ook gaan doen!

Durven

 

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Deze week: 3 aanbiedingen (t/m 30 november)

Aanbieding 1:

e-book: Hoogsensitiviteit: label of labiel?

In het e-book Hoogsensitiviteit: label of labiel? gaan we in op de vraag of hoogsensitiviteit nu een label is of een teken van labiele kwetsbaarheid. Dit e-book biedt inzichten in de kenmerken van hoogsensitiviteit en onderzoekt hoe deze gevoeligheid invloed heeft op het dagelijks leven, werk en relaties. Beschikbaar als e-book (PDF). Ontdek nu meer en lees hoe je hoogsensitiviteit kunt omarmen!

Normale prijs: € 15,95.

Nu: € 10,35 (35% korting)

Meer informatie?

Aanbieding 2

E-book: Hoogbegaafd: gave of probleemgeval?

Dit e-book biedt een diepergaand inzicht in hoogbegaafdheid en bespreekt de uitdagingen die hoogbegaafde mensen tegenkomen, zowel op persoonlijk als sociaal vlak. Er wordt ingegaan op misverstanden en beeldvorming rondom hoogbegaafdheid. Het boek bespreekt hoe de wereld vaak niet is ingericht voor hoogbegaafde mensen, met aandacht voor uitdagingen op school, in de werkloopbaan en in de communicatie met anderen. Beschikbaar als e-book (PDF).

Normale prijs: € 15,95. Nu: € 10,35 (35% korting)

Meer informatie

Aanbieding 3

Zelfperceptietest hoogsensitiviteit

Deze zelfperceptietest helpt je om te ontdekken of je hoogsensitief bent maar ook om jouw kwaliteiten, valkuilen en leerdoelen te leren herkennen rond hoogsensitiviteit. De test is een hulpmiddel om jouw inzicht in jezelf te vergroten en jouw ontwikkeldoelen te formuleren.
De test helpt bij zelfinzicht en bewustwording.

Normale prijs: € 12,75. Nu: € 8,25.

Meer informatie?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt de volgende 5 podcast's al terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind

Podcast beluisteren of bekijken?

Kirsten Greaves-Lord

Podcast ‘slim en gevoelig’

Donderdag 28 november publiceren wij de zevende podcast in de serie ‘Reis of bestemming in balans’ waarbij we ingaan op de bijzondere combinatie van ‘slim en gevoelig’. Het is een combinatie die enerzijds een kracht is en soms ook een dilemma. Aan de ene kant is er de ratio: snel logica omarmen, verbanden zien, analyseren, informatie ontwarren en rationeel tot de essentie komen. Aan de andere kant is er het gevoel: empathisch, sensitief, intuïtief, of een scherp voorgevoel.

Te gast is Kirstin Greaves-Lord, universitair docent klinische psychologie, hoofdonderzoeker bij het autismeteam Noord Nederland van Lentis GGZ en programmaleider van de Academische Werkplaats Autisme.
Kirstin en Jan gaan in gesprek over mensen die ‘slim en gevoelig’ zijn, de uitdagingen die deze combinatie met zich meebrengt, maar vooral ook over de speciale aandacht die nodig is voor degenen die hierdoor vastlopen in het dagelijks leven.

Schrijf je vast in voor de podcast!

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.