Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uitdaging in functie: waarom zo belangrijk?

Vindt u voldoende uitdaging in uw werk? Weet u zichzelf uit te dagen of wordt u door de leidinggevende van uw bedrijf uitgedaagd? Merkt u dat u bij voldoende uitdaging ook gemotiveerd bent voor uw werk?

Hoe?

Uitdaging in uw functie? Wordt u voldoende uitgedaagd?U kunt op verschillende manieren worden uitgedaagd. Dat ligt ook een beetje aan uw persoonlijkheid. We noemen een paar voorbeelden:

  • Intellectuele uitdaging geeft voldoening wanneer u graag nadenkt over complexe vraagstukken en wanneer u gevraagd wordt om bij te dragen aan een mogelijk oplossing
  • Fysieke uitdaging is ook een vorm van uitdaging die u bijvoorbeeld in de sport kunt vinden
  • Doelstellingen kunnen ook uitdagend zijn. Dat betekent misschien dat u probeert om uw grens te verleggen en hogere doelstellingen te realiseren dan voorgaande jaren.
  • Verantwoordelijkheid kan ook uitdagend zijn net zo goed als gebrek aan verantwoordelijkheid ook gebrek aan uitdaging kan betekenen.
  • Zinvol werk oftewel werk van betekenis kan al een uitdaging op zich zijn.

U ziet het al: uitdaging hoeft niet altijd te maken te hebben met de beste willen zijn of de hoogste score willen. Ook niet met altijd willen winnen of altijd meer willen. Uitdaging kan ook de diepte in gaan. In de kern gaat het erom dat u wordt getriggerd om stappen te nemen die van u een inspanning vragen.

Waarom zo belangrijk?

Wanneer u werk doet wat van u een inspanning vraagt, wordt er een beroep op uw vermogens gedaan. Dat kan van alles zijn: een beroep op uw fysieke of verstandelijke vermogens is een beroep op uw kwaliteiten. Het is een manier om uw competenties in te zetten. Waar dat gebeurt, daar ontstaat arbeidsvreugde of voldoening.

Daagt u zichzelf uit of moet u uitgedaagd worden?

Een groot verschil: daagt u zichzelf uit of bent u in staat om uzelf uit te dagen? Of moet u uitgedaagd worden door uw werkgever of leidinggevende? We kunnen de vraag ook anders stellen: wordt u van binnenuit gemotiveerd om bepaalde zaken te doen of moet u van buitenaf gemotiveerd worden om in beweging te komen. De kunst is om het zelf te doen. We noemen dat intrinsieke motivatie. Weet u wat uw drijfveren zijn?

Drijfveren

Uitdaging uit uw functie verdwenen? Uitgekeken op uw werk?Uitgekeken op uw werk?

Is er gebrek aan uitdaging binnen uw functie en bent u uitgekeken op uw werk? Hebt u het wel gehad met uw huidige functie? Bent u er wel klaar mee? Is de motivatie geheel verdwenen en gaat u lusteloos opnieuw naar uw werk?

Wat moet u doen? Zomaar weggaan kunt u niet. De schoorsteen moet immers ook roken. Maar blijven zitten waar u zit, komt ook niet goed. Dat voelt u heel goed aan. En eigenlijk weet u ook wel dat het niet te lang moet duren.

Onbegrip: geen uitdaging meer

Vaak komt er in deze situaties onbegrip van de omgeving. Mensen oordelen snel en soms gemakkelijk. Adviezen als: je moet je er gewoon overheen zetten en hier vind je wat en daar laat je wat, slaan nu niet bepaald aan hoe goed ze soms ook bedoeld zijn. Veelal roept het nog meer twijfel en onzekerheid op.

Wat is er nu precies aan de hand?

U begrijpt dat wij dat via internet moeilijk kunnen vaststellen. Maar we willen wel een poging doen om wat mogelijkheden neer te zetten:

  • Het kan heel goed dat u binnen uw huidige functie onvoldoende uitdaging hebt. Er zit geen prikkel meer in die u stimuleert. Wat u moet doen, doet u routinematig en dat is het. Als dat het geval is bent u toe aan een volgende stap in uw carriere. Dat is dus positief. Maar u moet er wel wat mee gaan doen anders komt het niet goed. Lees ook ons artikel over functieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling en dan met name de situatie waarin de medewerker zich sneller heeft ontwikkeld dan de functie.
  • U bent overgekwalificeerd voor uw werk en functie en derhalve is de kans op een bore-out aanwezig. Stappen nemen dus.
  • Uw werk is eentonig en saai. Er is te weinig afwisseling.
  • Wellicht zijn er in uw omgeving zaken die een rol spelen die eraan bijdragen dat u de motivatie voor uw functie verliest.

Analyse en stappen maken!

Wij adviseren om een goede analyse te maken van wat er bij u aan de hand is. Desnoods met een goede vriend of de buurvrouw. Eventueel met behulp van een externe partij of coach. Maar laat het er niet bij zitten. Op basis van deze analyse is het verstandig om daarna stappen te zetten. Wel eens gedacht aan een traject gericht op loopbaanbegeleiding?

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.