Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke drijfveren

Wat zijn persoonlijke drijfveren? Aan drijfveren is de vraag gekoppeld: wat drijft u? Waarom komt u in beweging? De vraag is dus of u uw drijfveren kent. Die zijn namelijk van groot belang bij het vinden van de juiste baan en bij het verkrijgen van succes in uw carrière.

Drijfverentest (online)

Wat zijn uw persoonlijke drijfveren of loopbaanwaarden? Wilt u onze online test doen? Dat kan gratis! U hoeft alleen uw email-adres maar in te vullen en u krijgt een rapport per email toegestuurd. Wees niet bang dat we u spammen daarna met emails of telefoontjes. Dat gaan we niet doen!

Online test loopbaanwaarden

Wat drijft u? Wat zijn uw loopbaanankers?

Persoonlijke drijfverenWe werken kort een aantal drijfveren voor u uit.

 • Beloning

  Is beloning en salaris belangrijk voor u? Bent u voortdurend bezig met een streven naar altijd meer salaris of naar een hoger salaris?  Is de verdienste voor u van doorslaggevend belang? Is het voor u van belang dat de secundaire arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn? Weet u hoe dat komt? Bent u materialistisch ingesteld? Hecht u aan luxe, gemak, vermogensopbouw en bezit?

  We zeiden al dat er een relatie ligt tussen de werkelijke mensen behoeften en de persoonlijke drijfveren van mensen.  In feite is geld geen behoefte maar een middel om in behoeften te voorzien.  Vaak compenseert het de behoefte van waardering of de behoefte van erkenning. Mensen halen aanzien uit het feit dat ze een hoog salaris hebben. Ze ontlenen er een bepaalde status aan.

 • Invloed en macht

  Een drijfveer kan zijn invloed of macht. Vaak zijn dat mensen die opteren voor leidinggevende functies omdat ze dan meer invloed hebben op het reilen en zeilen binnen een organisatie. Ze ambiëren een managementfunctie omdat ze daardoor in aanraking komen met mensen die een bepaalde positie vervullen. Ook hier geldt trouwens de link naar de werkelijke behoefte. Behoefte aan invloed kan te maken hebben met behoefte aan vrijheid of zelfsturing. Lees ook:

 • Persoonlijke waarden of kernwaarden

  Wordt u gedreven die dingen te doen conform uw kernwaarden? Vindt u het moeilijk om voorbij te gaan aan uw persoonlijke waarden? Wilt u van betekenis zijn voor anderen? Wilt u iets toevoegen aan de maatschappij? Wilt u die dingen doen waar u voor staat en waar u voor gaat?

 • Uw normen

  Uw persoonlijke normen kunnen ook een drijfveer zijn. Het is uw persoonlijke boekje met regels wat u van uzelf niet mag of wat u van uzelf moet. Uw persoonlijke normen kunnen u ver brengen maar ook afbreken!

 • Specialist of generalist?

  Wilt u juist specialist worden in uw vakgebied? Of nog beter gezegd: wilt u gezien worden als expert? Bent u bijzonder grensverleggend wanneer het om uw vak gaat? Bent u voortdurend bereid tot het doen van vervolgonderzoeken of vervolgstudies? Lees meer: generalist of specialist?

 • Vernieuwing, innovatie en creativiteit

  Bent u een vernieuwer of schepper? Kunt u originele ideeën ontwikkelen die zomaar uit uw brein voortspruiten zonder dat u daar moeite voor hoeft  te doen? Bent u creatief in het bedenken van nieuwe strategieën?

 • Uitdaging

  Is uitdaging een belangrijke drijfveer voor u? Weet u waardoor u wordt uitgedaagd? Zijn dat bepaalde doelstellingen die u moet verwezenlijken? Of wordt u uitgedaagd omdat u iets nieuws moet opzetten? Moet u intellectueel uitgedaagd worden? Een ander punt is: daagt u uzelf uit of is er iemand die u steeds moet uitdagen? Lees meer over uitdaging.
 • Sociaal en contacten

  Hebt u behoefte aan sociale contacten en omgaan met mensen? Zoekt u snel de ander op? Houdt u van gezelligheid, sparren, meningen of ideeën uitwisselen? Is sfeer en werksfeer belangrijk voor u? Vindt u het moeilijk om alleen te werken?

 • Zelfstandig en onafhankelijk

  Is uw drijfveer om autonoom te zijn? Dat wil zeggen: u bepaalt zelf hoe u  uw werk doet, u bent eigen baas, u wilt de dingen op uw manier doen en u laat zich minder snel gezeggen hoe u uw werk moet doen? Hebt u er een hekel aan dat een ander u vertelt hoe het werk allemaal moet gebeuren? Staat u wars van regels en voorgeschreven procedures?

 • Zekerheid

  Is zekerheid voor u van belang? Bent u risicomijdend? Is het voor u van belang dat u een vaste arbeidsovereenkomst hebt en dat er duidelijkheid bestaat over arbeidsvoorwaarden. Is een goede balans tussen privé en werk voor u van belang? Lees meer over: baanzekerheid

 • Aanzien, prestige en status

  Wordt u gedreven door prestige, aanzien en status? Vindt u het fijn dat u bewonderd wordt? Of dat mensen tegen u opkijken vanwege uw positie, uw titel, uw functie of om de zaken die u verworven hebt?

 • Willen, kunnen en ZIJN

  Wat is uw grootste drijfveer denkt u? Wat u wilt of wat u kunt? Wat u wilt bereiken is belangrijk en wat nog belangrijker is dat u weet wat u wilt bereiken. Wat is belangrijk voor u? Op basis waarvan maakt u keuzes? Hoe komt u tot willen? Lees ons artikel over: willen en kunnen.

 • Werken met hart en ziel

  Wilt u graag werken met hart en ziel? Dat wil zeggen vol toewijding en overgave? Vol passie en gepassioneerdheid? Zoals die pianist die de vraag ‘wat voor werk doe jij eigenlijk altijd beantwoord met ‘ik werk niet, ik speel alleen’. Lees ook: werken met hart en ziel

 • Uw talent of uw kwaliteiten

  Een grote drijfveer kan uw talent zijn. Wat is er mooier wanneer u uw kwaliteiten mag inzetten en wanneer er emplooi is voor uw talent. Lees ook: wat is talent en wat zijn kernkwaliteiten?

 • Zinvol werk

  Zinvol werk zorgt voor arbeidsvreugde en voldoening maar bevordert ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Lees ook: zinvol werk.

 • Roeping

  Wat is jouw roeping eigenlijk? Weet je dat roeping ook een hele sterke drijfveer is?

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.