Werken met hart en ziel is een drijfveer
Wanneer je met hart en ziel jouw werk mag doen, dan is dat een motivator of drijfveer. Maar wanneer werk je met hart en ziel? In dit artikel leg ik uit wat dat precies betekent.
Betekenis en definitie
Aan de hand van wat karakteristieken kom ik tot een voorzichtige definitie. Wie met hart en ziel werkt:
- Doet werk waar hij/zij van houdt.
- Doet zijn werk met toewijding en genegenheid.
- Kan zijn/haar taken met aandacht uitvoeren.
- Is trouw en loyaal zowel aan de werkgever als aan collega’s en klanten.
- Kan zich vol overgave richten op de eigen werkzaamheden.
- Kan met zijn/haar gehele wezen bezig zijn met de werkzaamheden.
- Voelt zich thuis op zijn/haar werk of ervaart het werk als een soort van thuis.
- Doet werk wat hij/zij echt belangrijk vindt.
- Vindt het eerlijk moeilijk om te stoppen met de werkzaamheden dan dat er aansporing nodig is om maar eens wat te gaan doen.
- Is bevlogen en bezield!
- Inspireert!
Voorwaarden
Er zijn ook voorwaarden waaraan voldaan moet worden wanneer je wilt werken met hart en ziel. Ik noem er een paar:
- Belangrijk is dat je in een omgeving werkt waar persoonlijke groei wordt gestimuleerd (ontwikkeling, opleiding, scholing en training) en waar je als medewerker en mens wordt gewaardeerd. Een sfeer van onderling vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect is een must om te kunnen werken met hart en ziel.
- Een andere voorwaarde is dat willen en kunnen bij jou op elkaar is afgestemd. Jouw werkzaamheden bevinden zich binnen de categorie: ‘ik doe het graag’ en ‘ik kan het goed’ of ‘ik doe het graag’ maar ‘ik moet me nog verder ontwikkelen om het goed te kunnen’.
- Enige vorm van zelfreflectie is een must. Je wilt wel jouw grenzen verleggen, maar je ambieert geen functie die boven juw vermogen (of kunnen) ligt en je wilt ook geen werk doen wat ver onder jouw kunnen zit.
Valkuilen
Uiteraard zijn er ook tal van valkuilen wanneer je met hart en ziel werkt. Het gevaar is dat je te betrokken of overbetrokken raakt op jouw werk, de werkgever, klanten of collega’s. Zo zijn er meer valkuilen te bedenken zoals:
- Je gaat je oververantwoordelijk voelen.
- Je wordt te loyaal en je vindt begrenzen moeilijk.
- Je weet maar niet te stoppen met jouw werk.
- Je bent kwetsbaarder wanneer je binnen de organisatie op termijn op de ziel wordt getrapt wanneer ze jou passeren of niet serieus nemen.
Aantrekkingskracht
Wie met hart en ziel werkt, heeft aantrekkingskracht. Dat wordt nogal eens onderschat. Dat geldt voor medewerkers, maar ook voor ondernemers en ZZP-ers. Wie met hart en ziel oftewel met toewijding en passie zijn/haar werk doet, genereert vanzelf werk. Zodra we gaan doen wat ons echt raakt, in beweging zet, komen anderen ook in beweging.
Om de eenvoudige reden dat het naar jou toekomt en omdat het zich vanzelf verspreid (mensen praten erover). Daar kan als het ware geen brochure of flyer tegenop.
Dan kom ik bij nog een kenmerk van werken met hart en ziel namelijk: je kunt het niet nadoen want mensen prikken daar zo door heen.
Ons advies
Mijn advies tot slot: werk met hart en ziel, maar blijf wel jouw hoofd gebruiken.
Persoonlijke drijfveren
Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.
Carrière en werk
Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.