Wat is jouw roeping eigenlijk?
Heb jij een roeping? Heb je het gevoel dat jij een bepaalde taak en verantwoordelijkheid in dit leven hebt die je enerzijds moet vervullen maar die je anderzijds ook wilt vervullen?
Roeping hoeft niet religieus te zijn
Vaak wordt roeping op één bult gegooid met religie en geloof. Een predikant of priester kan zich geroepen weten tot het ambt. In dat geval praat ik over een roeping van buitenaf door een hogere macht of door God zo je wilt. Het ‘geroepen zijn’ komt vaak voor in religieuze kringen. Toch is mij dat iets te kort door de bocht! Het gaat namelijk verder.
Innerlijke aandrang
Onder roeping versta ik een niet te weerstane innerlijke aandrang om een bepaalde taak te doen, een werkveld te kiezen een beroep uit te oefenen of een ambt te vervullen. Laat ik duidelijk zijn: het gaat niet over geld, over winstbejag, over vermeerdering van bezit. Het gaat over een diepe aandrang of innerlijke aandrift en behoefte om een bepaalde taak uit te voeren.
Roeping kan dus ook gaan over arts, verpleegster, leerkracht, minister, musicus.
Bestemming en levenstaak
Ik breng roeping in verband met bestemming. Wie zich geroepen voelt om……… voelt zich vaak ook voorbestemd in dit leven om een bepaalde taak te volbrengen. En als ik een bepaalde taak wil specificeren dan gaat het over een levenstaak. Meestal toch een levenstaak in dienstbaarheid uitgevoerd ten gunste en tot nut van de medemens.
Waarom is roeping zo sterk?
Wanneer je een roeping ervaart, ontwikkel je een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen om te bereiken wat je voor ogen hebt. De innerlijke aandrang en behoefte is zo sterk dat je een enorme motivatie en gedrevenheid voelt en ervaart. De kracht hiervan is dat het intrinsiek is. Het komt van binnenuit. Je laat je niet leiden door wat ‘moet’ maar door wat je graag ‘wilt’.
Valkuilen
Bij een roeping horen ook een aantal valkuilen:
- Jezelf (maar ook jouw gezin) alles ontzeggen omdat de roeping er alleen maar toe doet
- Over eigen grenzen heen gaan en ten koste van jezelf als maar doorgaan
- Je kunt doorslaan alsof er maar één ding toe doet
Verbeelden
Roeping breng ik in verbinding met zelfreflectie. Soms verbeelden mensen zich ook alsof ze een speciale taak, ambt of functie te vervullen hebben maar ontlenen ze er louter hun eigenwaarde aan. Hun zogenaamd dienstbare rol staat dan sterk ten dienste van hunzelf. Oftewel: ze weten zichzelf zo te verkopen of neer te zetten dat ze zelf voortdurend in het middelpunt staan. Mijns inziens heeft dat weinig meer met roeping te maken. Eerder bij een sterke overschatting van eigen rol en positie.
Misbruik
Ik wil op wijzen op misbruik bij roeping. Je kunt bij andere mensen jezelf voordoen alsof je een heel bijzonder mens bent, een heel bijzondere taak hebt. En misschien ben je dat ook wel en misschien heb je die bijzondere taak wel. Maar misbruik is wanneer je meent er rechten aan te kunnen ontlenen. Mensen hoeven niet voor jou in de houding te gaan staan en jij hoeft niet te verwachten dat ze dat gaan doen.
Persoonlijke drijfveren
Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.
Carrière en werk
Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.