Spontaan en spontaniteit is een kwaliteit
Spontaan is een kernkwaliteit. Ben jij spontaan? Ik noem het een kwaliteit waardoor jij anderen in beweging zet maar ook hoe je met mensen omgaat. Wat is spontaniteit? In ieder geval dat je in een opwelling, zonder nadenken, in actie komt. Je stapt als het ware zomaar op iemand af. Kenmerk van spontaniteit is: het komt van binnen uit.
Wat typeert spontane mensen?
Spontaan komt van het latijnse woord spontaneus en dat betekent vrijwillig. Je komt vrijwillig, zonder dwang, en zonder dat het moet in beweging. Je stapt op iets of iemand af zonder druk van buitenaf. Het duidt ook op een opwelling die recht uit het hart komt en dat impliceert dat je er niet over nadenkt. Je doet het gewoon. Andere kenmerken:
- Je bent enthousiast en onbevangen
- Je zegt wat je denkt en voelt zonder aarzeling
- Je houdt je niet bezig met wat anderen van jouw spontane actie vinden
- Je houdt je niet bezig met de consequenties van jouw handelen
- Je bent hartelijk, open en toegankelijk
Verbindende kwaliteit
Spontaniteit noem ik een verbindende kwaliteit. Het is uitnodigend en je stapt gemakkelijk op mensen af. Door jouw oprechtheid ben je verbindend en bouw je bruggen.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Je zet mensen in beweging
Spontaniteit is ook een kwaliteit, waarmee je anderen in beweging zet. Net als enthousiasme werkt het aanstekelijk en het vuur ontvlamt tussen mensen wanneer jij erbij bent. Kun je deze kwaliteiten goed kwijt in jouw team? Of worden ze niet opgemerkt door anderen?
Gedoofde spontaniteit
Misschien ben je wel spontaan maar durf je dat niet meer te laten zien. Het vuurtje van de opwelling is dan een beetje gedoofd. Je voelt je geremd en gereserveerd. Waarom? Omdat je op de koffie bent gekomen met je spontaniteit. Omdat er altijd commentaar op was misschien? Of omdat het thuis werd uitgelegd vroeger als gebrek aan beheersbaarheid. Herken je dit? Dan heb je deze kwaliteit achter de muur gezet of verstopt in de koelkast. Wordt het niet eens tijd om deze mooie kwaliteit weer te laten zien?
Zijn alleen extraverte mensen spontaan?
Ik kreeg pas de opmerking van een introverte mevrouw. Ze zei: ‘ik kan nooit spontaan reageren, dat is niet weggelegd voor introverte mensen’. Weet je dat me dat raakte? Want ik denk dat het niet klopt. Waarom niet? Ik denk dat de spontane uiting bij een introvert mens op een andere manier plaatsvindt. Maar het kenmerk van spontaniteit is juist die opwelling van binnenuit. En dat hebben introverte mensen ook.
De valkuil?
Hoort er ook een valkuil bij spontaniteit? Jazeker! De valkuil zit in de opwelling van het hart. In die opwelling denk je misschien minder na en dat kan leiden tot:
- Een impulsieve actie
- Wispelturigheid
- Te uitbundig in bepaalde reacties
- Vrijpostigheid
- Overdreven of overweldigend reageren op bepaalde zaken (in de ogen van andere mensen)
Het leerdoel
Om in balans te blijven en te voorkomen dat je overenthousiast reageert zijn er leerdoelen die de rede erbij betrekken. Daarbij kun je denken aan:
- Nuchter
- Realistisch
- Bedachtzaam, doordacht en weloverwogen
Het tegenovergestelde van spontaan
Ben je spontaan? Dan erger jij je waarschijnlijk aan mensen die koel overkomen, geremd of gereserveerd overkomen. Met die mensen is het voor jou wel eens moeilijk om contact te maken.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.