Senioriteit ontwikkelen
Senioriteit ontwikkelen of uitstralen. Het kan belangrijk zijn in jouw rol als manager, leidinggevende maar ook als adviseur (intern of extern) of juist in bepaalde salesfuncties. In dit artikel ga ik in op vragen als: Wat is het precies? Wanneer is het belangrijk? Hoe ontwikkel je dat?
Wat is senioriteit?
Senioriteit heeft niet in eerste instantie iets met leeftijd en grijze haren te maken. Het heeft eerder te maken met verworven overwicht door levens- en werkervaring. Maar ook dat leg ik graag uit.
Kennis en werkervaring
Het gaat dus niet om kennis waarover je beschikt (ook wel maar niet in eerste instantie). Het gaat erom dat jij met jouw werkervaring deze kennis al hebt toegepast in tal van situaties. En door jouw werkervaring herken je situaties sneller. Als geen ander weet jij wat wel werkt en wat niet werkt. Daardoor weet je meer dan een onervaren collega. Je komt sneller met de kern van het vraagstuk voor de dag en je komt met betere oplossingen.
Levenservaring
Senioriteit is meer dan werkervaring. Ook levenservaring speelt een rol. Dat maakt eveneens dat je situaties sneller en beter kunt inschatten. Maar ook dat je mensen sneller inschat, dat je weet waar hun kracht ligt, wat hun valkuilen zijn en waar je ze op moet inzetten.
Door jouw werk- en levenservaring krijg je een soort van natuurlijk overwicht of gezag. Wat dat is? Anderen vertrouwen op jouw vakmanschap, expertise en ervaring. Ze weten dat jij zinvolle dingen zegt, vanuit doorspekte ervaring spreekt en dat jij het tot een goed einde brengt.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Gerijpt door de tijd
Senioriteit heeft ook met rijping te maken. Nu hoef je niet oud te zijn om wijs te worden. Maar wijsheid is nog wat anders dan alleen maar kennis. Het heeft met wasdom te maken en met persoonlijke groei. Dus ik noemde net zaken als: sneller situaties inschatten en sneller mensen inschatten. Met rijping bedoel ik ook:
- Jezelf kennen: weten wat bij je past en wat niet bij je past. Wat daarbij hoort is innerlijke rust en in harmonie leven met jezelf.
- Bevrijd zijn van wat de wereld om je heen verwacht maar jouw verwachtingen afstemmen op wat jij kunt, wat jij wilt en wie jij bent
- Bevrijd zijn van allerlei onzinnige denkbeelden die je jezelf hebt opgelegd toen je jong was: de lat hoog, perfectionisme, alles onder controle willen hebben etc. Of zoals iemand onlangs zei: ‘ik heb al zoveel ruis weggeknipt, ik kan sneller en helderder ergens toe komen’
- Wie rijp is, is niet zomaar van de leg en ook niet zomaar van de wijs te brengen.
- Wie rijp is, heeft een bepaalde nuchterheid en laat zich niet leiden door grillen, eigen illusies of wellusten. Nuchterheid is: je ziet de dingen zoals ze zijn, in de juiste verhoudingen. Je laat je niet leiden door emoties.
- Wie rijp is, heeft een bepaalde mate van bescheidenheid. Zelfingenomenheid staat haaks op senioriteit. Het roept eerder weerstand op dan commitment.
Verbinding met jouw kwaliteiten en wilsbronnen
Senioriteit heeft te maken met jouw talenten en wilsbronnen. Pas vroeg iemand me: ‘welke kwaliteiten heb je nodig om senioriteit uit te stralen?’. Maar die vraag klopt niet helemaal. Je straalt senioriteit uit door de talenten en kwaliteiten die er al zijn en door die in te zetten en te laten zien.
Ook de wilsbronnen sluiten aan. Jouw talenten zijn een onderdeel van jouw wilsbronnen. Maar ook jouw idealen, behoeften en persoonlijke missie speelt daarbij een rol.
Verwante informatie
Misverstanden
Er zijn ook veel misverstanden over senioriteit. Ik noem er eens een paar:
- Iemand zei: ‘als ik een kostuum aan doe, straal ik meer senioriteit uit toch?’. Mijn antwoord: ‘als je een flapdrol bent, ben je een flapdrol in een kostuum’. Kortom: senioriteit gaat van binnen naar buiten en niet andersom. Niemand op de wereld die zit te wachten op het theater van uiterlijk vertoon.
- Een ander misverstand: je moet vlot en welbespraakt zijn om senioriteit uit te stralen. Of je moet extravert zijn om senioriteit te ontwikkelen. Onzin! Winston Churchill was een man die introvert was en met een enkel woord dat hij sprak groot gezag uitstraalde.
- Een derde misverstand: senioriteit is een vaardigheid. Dat kun je leren door oefening. Onzin! Coaching kan je helpen, training heeft geen zin.
- Een vierde misverstand. Senioriteit heeft te maken met kennis etaleren. Sterker nog: dat doet er afbreuk aan wanneer je in alle details gaat uitleggen hoe het werkelijk zit.
- Een vijfde misverstand: wanneer je er alles vanaf weet, dan heb je senioriteit. Ja soms menen mensen dat ze pas recht van spreken hebben, als ze echt alles van een bepaald onderwerp weten.
Samengevat
Senioriteit ontwikkelt zich door ervaring, ontwikkeling van jouw deskundigheid maar vooral ook door de combinatie met jou als persoon. Het is het gevoel van vertrouwen wat je overbrengt op anderen. Het gevoel dat een vraagstuk bij jou in goede handen is. Maar er is zoveel meer. De ander voelt zich gehoord en begrepen door jou. Soms weet je met een enkel woord de vinger op de zere plek te leggen. Of zeg je in één zin wat nu precies de essentie en kern van het vraagstuk is.
Wil je werken aan senioriteit?
Bel ons! En we gaan samen jouw vraag inventariseren. Middels een individueel traject gaan we aan de slag.
Wie ben je eigenlijk?
Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.