Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Belangstellend is een kwaliteit

Ben jij belangstellend? Is dat een kwaliteit die bij jou past? In dit artikel leg ik uit wat de kwaliteit belangstelling omvat en welke valkuil erbij hoort.

Wat is de betekenis van belangstellend?

Wanneer de kwaliteit belangstellend bij jou past dan:

 • Kun je met interesse en aandacht iets volgen of luisteren naar iemand
 • Informeer je naar de voortgang van bijvoorbeeld een project of naar de welstand van jouw medemens
 • Heb je een verlangen naar kennis of naar feiten
 • Wil je er graag bij zijn of er meer over weten

Zie je welke woorden erbij horen? Interesse, aandacht en betrokken.

Belangstellend

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Breed begrip: allerlei soorten

Nu kan ik een lijst met onderwerpen maken waar je belangstelling voor kunt hebben. Je kunt interesse hebben in de natuur, of je kunt politieke belangstelling hebben. Misschien volg je sport met grote belangstelling of een bepaalde club in de sport. Die lijst is oneindig dus daar begin ik maar even niet aan.
Ik maak onderscheid tussen brede belangstelling en interesses waar juist verdieping voor nodig is. Je kunt zeggen dat iemand een brede belangstelling heeft wanneer hij/zij geïnteresseerd is in tal van onderwerpen. Anderen verdiepen hun belangstelling op een select gezelschap van onderwerpen.

Je kunt ook belangstelling hebben in jouw medemens. Belangstelling voor het wel en wee van jouw vrienden, familie en kennissen.

Oprechte interesse in de medemens

Hoe verfrissend is het als iemand oprechte belangstelling voor jou heeft. En ik nuanceer het meteen: als belangstelling niet oprecht is, dan heet het geen belangstelling. Dan wordt het theater van belangstelling opgevoerd als een koud kunstje (wat je op trainingen kunt leren faken). Maar oprechtheid betekent:

 • Echt luisteren en willen verstaan wat de ander zegt en bedoelt
 • Echt horen wat de ander zegt en de diepste zielenroerselen van de ander aanvoelen
 • Willen begrijpen hoe de ander de dingen ziet in plaats van de ander willen bijbrengen hoe jij de dingen ziet

Levensslagader

Belangstelling is enerzijds een ZIJNS-kwaliteit. Anderzijds raakt het ook jouw wilsbron. Het heeft alles te maken met willen, idealen en persoonlijke missie.
Ik zeg wel eens: wanneer je belangstelling hebt voor iets, dan functioneert de levensslagader op de juiste manier. Belangstelling raakt de vitale delen van jou. Het verrijkt je, het verruimt je, je leert steeds bij en het houdt je geest vitaal. Er zijn ook mensen die leven hun leven, interesseren zich bijna nergens voor en maken zich druk omdat de postbode een kwartier later komt dan men gewend is. Belangstelling vult de geest op een goede manier. En ik ben bang voor leeggeestigheid. Dat is een woord wat niet bestaat maar toen ik het intypte en ging  zoeken, kreeg ik synoniemen als kleingeestig, enggeestig en bekrompen. Nou beter kun je het niet duiden. Wie nergens interesse voor heeft, is bekrompen.

Willen

Leiderschapskwaliteit

Ik noem belangstelling ook wel een leiderschapskwaliteit wanneer het om jouw medewerkers gaat. Leef je met ze mee, heb je belangstelling voor hen als persoon, voor hun ontwikkeling en talent? Of zijn ze louter een productiefactor die resultaat moeten behalen voor jouw organisatie? Dat maakt nogal een verschil.

Ongezonde belangstelling: valkuil

Er is ook iets als ongezonde belangstelling. Dat wordt wel nieuwsgierigheid genoemd maar bij nieuwsgierigheid maak ik ook de tweedeling in gezonde nieuwsgierigheid en ongezonde nieuwsgierigheid. Wat is ongezonde belangstelling? Ik noem wat voorbeelden:

 • Je bent weetziek en je moet tal van nieuwtjes weten over de buren in de trant van: heb je t al gehoord? Die en die gaan ook scheiden!
 • Beter worden over de rug van de ander is ook een belangstelling die je aan de dag legt als zogenaamde interesse terwijl je er zelf mee in het middelpunt gaat staan. ‘Och het is ook wat hé? Die Marie die is ook overleden aan kanker, zo jong nog’. Blijkbaar is belangstelling dan een manier om zelf in het middelpunt te komen.

Andere valkuilen

Een brede belangstelling kan leiden tot versnippering van gedachten (chaotisch).
Een valkuil van belangstelling is ook dat je niet weer kunt stoppen. Je kunt er in doorslaan en het kan zelfs verslavend zijn.

Leerdoelen

De leerdoelen zijn verschillend en afhankelijk van de valkuilen die je bij jezelf herkent.

Allergie

De allergie van een belangstellend persoon heb ik al genoemd. Dat is kleingeestig en bekrompen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.