Interesses: wat interesseert jou?
Interesses zijn belangrijk voor jouw loopbaan of studiekeuzes. Vaak helpt het om jouw interesses in kaart te brengen om de levensslagader van de wil goed te ontdekken. Het raakt zondermeer de wilsbron van idealen maar ook van jouw talenten. In dit artikel probeer ik dit wat verder uit te leggen.
Wat vind jij interessant?
Waar liggen jouw interesses? Dan moet ik eerst vertellen wat interesses zijn. En met een enkel woord duid ik het als datgene wat je boeit, waar je hart naar uitgaat, waar je belangstelling voor hebt en waar je niet genoeg van kan krijgen.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Waarom zo belangrijk?
Hoe vaak wordt het niet gezegd: je moet gaan doen wat je leuk vindt of waar je blij van wordt. En dat begrijp ik. Nou als je een studie mag doen die jou boeit en je vindt werk wat jou interesseert, dan krijg je vanzelf werkplezier en werklust.
Bovendien raken interesses jouw wilsbron (bron om iets te willen). Onder wilsbronnen versta ik o.a. jouw talenten, jouw persoonlijke missie en jouw idealen. En ik vermoed dat jouw interesses vast verwantschap hebben naar deze wilsbronnen.
Wie ontzettend geboeid is door muziek en alles volgt op dit terrein, heeft vast een talent op muzikaal gebied. Iemand zei pas: ‘ja maar, ik kan helemaal geen instrument bespelen’. Maar kijk, dat heb ik niet gezegd. Misschien heb je wel een onderscheidend muzikaal gehoor en kun je muziek heel goed beoordelen. Dat is ook talent. Toch? Of misschien kun je geen noot lezen maar ligt jouw hart zo bij muziek dat je het secretariaat van de Bach-vereniging wel kunt runnen.
Jouw interesses ontdekken
Een belangrijke vraag is: hoe ontdek je jouw interesses. Want het klopt zeker, we zijn vaak ook beperkt tot wat we kennen. Waarom voetballen veel jongeren? Omdat papa het ook deed. Waarom gingen ze niet op hockey of tennis? Omdat ze dat vanuit hun opvoeding niet kennen. Waarom speel je geen muziekinstrument? Omdat er misschien bij jou thuis niemand was die jou stimuleerde om dat te doen. Dat kan ook belemmeren. Dus wil je jouw interesses ontdekken dan lukt dat niet door op de stoel voor het raam te gaan zitten. Een boek over interesses helpt wel, mits je daarna in actie komt. Maar ik wil er toch een opdrachtje van maken wat je op de stoel kunt uitvoeren. Schrijf om te beginnen eens op:
- Wat jou altijd boeide
- Waar je artikelen over las
- Wat je mooie vakken vond op school
- Welke programma’s je graag keek op tv
- Waar je over droomde?
- Waar je je tijd graag aan besteedt?
Wat zit er achter?
Vaak zit er iets achter jouw interesses. Iets wat dieper gaat. Ik noem een voorbeeld. Mijn hobby is fotografie. En met name natuurfotografie boeit mij mateloos. Ik heb daar cursussen voor gevolgd en ik las er boeken over. Toch is dat niet de enige reden waarom ik fotografeer. Ik vind namelijk ook rust, vrijheid en harmonie tijdens het fotograferen. Voor mij is het een versnelde vorm van ontspanning.
Klaas is voetbaltrainer bij de jeugd. En als je hem vraagt waarom hij dat is dan zegt hij als eerste: voetbal is mijn lust en mijn leven. Maar wanneer je dieper kijkt, dan is er meer. Hij vindt teamsport leuk. Hij heeft belangstelling om samen met anderen tot een prestatie te komen. Met name bij loopbaan coaching zijn die onderliggende behoeften van essentieel belang.
Wat wil je eigenlijk?
Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.