Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Raakbaar: ben jij raakbaar of te raakbaar?

Vandaag heb ik een nieuw woord geleerd: raakbaar. Een woord dat ik nog nooit had gehoord of gelezen. Verwonderd ging ik op zoek naar wat betekenis en opnieuw verwonderde ik mij over hoeveel er geschreven is over raakbaarheid.

Raakbaarheid en kwetsbaarheid hebben ruzie met elkaar

Inmiddels begrijp ik dat raakbaar zijn ruzie heeft met kwetsbaar zijn. En ik zeg mijn mening er ook maar meteen bij: wat mij betreft is het een woordenboekdiscussie. Volgens de woordenboeken is ‘jezelf kwetsbaar opstellen’ een mogelijkheid om gekwetst te worden. En die uitleg begrijp ik wel. Het Nederlandse woord "kwetsen" komt van het Middelnederlandse woord "quatsen" of "quetcen," dat "verwonden" of "beschadigen" betekende. Wanneer je een kwetsure oploopt dan ben je fysiek of emotioneel verwond.

Raakbaar: ben je snel geraakt?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Brené Brown's invloed

Brené Brown's werk over kwetsbaarheid en moed benadrukt de kracht van openheid en verbinding. Zij geeft dus een andere betekenis aan kwetsbaarheid dan de woordenboeken doen. Haar onderzoek toont aan dat verbinding, mededogen en moed essentieel zijn voor veerkrachtige mensen. Brown stelt dat kwetsbaarheid essentieel is voor leiderschap maar haar uitleg is niet of weinig anders dan wat ik lees over de uitleg van raakbaarheid.

We raken de weg kwijt!

Al die woordenboekdiscussies zorgen ervoor dat we voorbijgaan aan de essentie. Hoe meer nieuwe termen we over de bühne gooien, hoe verwarrender het wordt. Wat mij betreft is het de categorie: oude wijn in nieuwe leren zakken doen en de wereld weer volstrooien met termen als ‘raakbaar leiderschap’.

Raakbaar: wat is dat dan?

Ben jij raakbaar? Ben je snel geraakt? Ik geef mijn perceptie door bij dat woord. Ik ben soms geraakt door mijn kleindochter of kleinzoon. Die blik in hun ogen, die lach, dat lieve gezicht. Het raakt mij. Het roept gevoelens op van blijdschap, liefde, dankbaarheid en genegenheid. Vaak wordt dit genoemd: ‘positief geraakt’. Maar soms ben ik ook geraakt door die rouwadvertentie in de regionale krant wanneer ik zie dat een kind is verongelukt. Dat roept gevoelens op van mededogen, mee-lijden of verdriet. Vaak wordt dit niet als positief gezien maar zo zie ik het wel. Je kunt ook geraakt worden door een mooi gedicht, een muziekstuk, een schilderij, een foto van je moeder of een mooi landschap waar je wandelt. Ontroering noem ik dat. Je bent ‘geroerd’ en dus ‘geraakt’.

Je raakbaar opstellen: wat is dat?

Je raakbaar opstellen is voor mij niet anders dan je kwetsbaar opstellen. Ik moet glimlachen bij het achtervoegsel baar. Het achtervoegsel "-baar" heeft wortels in oude taal en betekent ‘dragend’. Een baar is een draagbaar platform waarop een doodskist of een lijk wordt geplaatst bij de uitvaart. Daarom glim ik geen lach trouwens. Maar stel je voor dat je je ‘kwets’ of je ‘raak’ op de baar legt. Wat gebeurt er dan? Je raakbaar opstellen is je kwetsbaar opstellen. Wanneer doe je dat?

 • Je bent open en je staat open voor anderen.
 • Je bent goed van vertrouwen.
 • Je bent vertrouwenwekkend.
 • Je bent toegankelijk en benaderbaar.

Weet je dat dit een kracht is? Je hebt de moed om open te zijn, de kracht om te ontvangen en om tot je te nemen. Dat kan op gevoelsniveau zijn maar ook op rationeel niveau.

Té raakbaar of te kwetsbaar?

Te raakbaar zijn is de valkuil van raakbaarheid. Voor mij niet anders dan dat té kwetsbaar een valkuil is van kwetsbaarheid. Wanneer speelt dat een rol?

 • Wanneer je te open staat en meer ontvangt dan dat je geeft.
 • Wanneer je te goed bent van vertrouwen en soms zelfs naïef.
 • Wanneer je te weinig alert of kritisch bent.
 • Wanneer je te toegankelijk en te benaderbaar bent waardoor mensen misbruik maken van jouw raakbaarheid.

Weet je wat de allergie is?

Nu het tegenovergestelde van raakbaarheid en kwetsbaarheid. Dat heeft alles te maken met: je afsluiten, de deuren dicht doen, de muur optrekken, je masker voordoen. Dan verandert raakbaarheid of kwetsbaarheid in:

 • Ongenaakbaar.
 • Onaantastbaar.
 • Ontoegankelijk.
 • Niet benaderbaar.
 • Gesloten.
 • Onveilig.

Woordenboekdiscussies

Woordenboekdiscussies vind ik zonde van de tijd. Het zegt alles over de perceptie die je hebt bij een bepaald woord. Zo schreef ik jaren geleden ooit een zeer ‘kwetsbare of raakbare’ email. Een klant van mij gaf de volgende reactie: Wat stel jij je ‘beheerst kwetsbaar’ op! Ach, weer een nieuw woord: ‘beheerste raakbaarheid’. En wie weet vertalen we het woord ‘ongenaakbaar’ door ‘onraakbaar’. Mijn conclusie: doe geen oude wijn in nieuwe leren zakken. En geloof me: ik ben een wijnzinnig mens.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.