Wilskracht: ben jij krachtig van wil?
Wilskracht is de kracht, energie of het vermogen om iets te willen bereiken. Het is de kracht om iets te willen. Ben jij een wilskrachtig persoon? Of lees je dit artikel omdat je graag een wilskrachtig persoon zou willen zijn? Wil jij graag wilskracht ontwikkelen?
Betekenis en kenmerken: kracht om te willen
Wat is wilskracht en wat is vastberadenheid? Wilskracht is een vorm van doorzettingsvermogen en discipline. Kenmerken zijn:
- je bent vastberaden om iets te bereiken
- je bent standvastig en volhardend
- je hebt een bepaald mentaal uithoudingsvermogen
- je kunt je aandacht focussen op wat je wilt bereiken
- je laat je niet afleiden van je doelstelling, je bent dus doelgericht
- je kent zelfbeheersing in de zin dat jij je niet laat verleiden om dingen te doen die je afleiden van je doelstelling
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Iets willen of iets niet meer willen?
Wilskracht wordt vaak uitgelegd als zijnde het vermogen om iets niet meer te willen. Dus om te stoppen met roken heb je wilskracht nodig. Dat begrijp ik heel goed overigens. Maar stel je nu eens voor dat je wilskracht inzet om iets ‘wel te willen’. Hoeveel krachtiger en gemakkelijker is dat?
Willen moet je dus leren. Je moet de juiste dingen willen en je moet dingen willen die aansluiten bij jouw behoefte.
Jouw wil
Ik probeer uit te leggen wat jouw wil is. Het heeft te maken met jouw verlangens, wensen, dromen en verlangens. Dus als je van gebak houdt, heb je vaak voldoende wil om er één te halen bij de bakker. Waarom? Het smaakt zo lekker. Belangrijk is dus om jouw wilskracht te richten op wat je wilt bereiken.
Overwinnen
Toch zijn mensen altijd bezig om iets te overwinnen op wilskracht met wat ze eigenlijk niet willen. Ik noemde al het voorbeeld van de roker die niet meer wil roken. Hij gebruikt zijn wil om iets niet meer te willen. Dat geldt ook voor mensen die willen afvallen. Ze zetten hun wil in om iets niet meer te willen. En waarom is dat zo moeilijk? Omdat de doelstelling niet klopt. Tenminste zo kijk ik er naar. De roker is altijd bezig in zijn hoofd met de volgende sigaret. Door de focus te richten op ‘niet meer roken’ is hij/zij nog steeds met de sigaret bezig. Dat geldt ook wanneer je wilt afvallen. Wie overgewicht is teveel bezig met eten en wie wil afvallen is bezig met niet meer teveel eten.
Maar de werkelijke doelstelling ligt bij: eten naar jouw behoefte, je behoefte ervaren en ernaar handelen. Oftewel: frisse adem, meer conditie, vitaliteit, etc.
Moeilijkheden overwinnen: daar ontkom je toch niet aan?
Soms ontkom je er niet aan om moeilijkheden te overwinnen. Maar de vraag is wel: hoe ga je dat dan doen? Maak je het jezelf nog moeilijker dan nodig is? Of heb je geleerd om wilskracht in te zetten voor de juiste dingen?
Wilskracht en carrière
De één is heel slim en heeft een hoog IQ of verstandelijk vermogen. Hij/zij studeert gemakkelijk en op basis van slimheid komt hij/zij een heel eind. Maar niet iedereen is dat gegeven. Anderen moeten het juist op basis van wilskracht doen! Ze moeten knokken voor goede resultaten. Daarom is het zo belangrijk voor jezelf om de verbinding te leren zien tussen willen, kunnen en zijn. Komt het overeen: wat je wilt, wat je kunt en wie je bent? Een loopbaantraject kan je daarbij helpen. Heb je informatie nodig? Bel ons gerust!
Ontwikkelen van wilskracht
Wilskracht is te ontwikkelen. Echt? Jazeker! Dat begint met de bewustwording om te achterhalen waar jouw drijfveren liggen en of datgene wat je wilt ook aansluit bij jouw werkelijke behoeften. Oftewel, je zet wilskracht in:
- om dingen te willen die bij jouw ambities passen
- om iets te willen wat bij jou past
- om zaken te willen die je kunt of die binnen jouw bereik liggen om te leren
- om iets te willen wat bij jouw mogelijkheden aansluit
Valkuilen
Bij wilskracht en vastberadenheid horen ook valkuilen. Ik noem er een paar:
- je weet van geen ophouden, je kent geen grens en je gaat maar door
- je bent veeleisend en je vraagt teveel van jezelf of anderen
- je hebt nog maar 1 ding voor ogen en voor de rest zie je niet meer wat er om je heen gebeurt
- je wilt iets wat onrealistisch is of wat niet bij je past
- je wilt iets wat je uiteindelijk niet kunt en dus overvraag je jezelf
Te weinig wilskracht: kan dat ook?
Wanneer je te weinig wilskracht hebt, labelen anderen dat vaak als: gemakzuchtig, geeft snel op, zet niet door, is geen doorzetter of is een slampamper of slapjanus. Nu is de vraag hoe het kan dat je te weinig wilskracht hebt. Heb je inderdaad te weinig wilskracht? Ervaar jij dat zelf ook zo? Oorzaken kunnen zijn:
- je vraagt te weinig van jezelf
- je hebt nooit geleerd om te willen
- alles wat je in het verleden hebt gewild, werd je in de schoot geworpen (je was verwend, je hoefde nooit ergens voor te vechten)
- wat je wilt bereiken sluit niet aan bij je echte interesses
- je hebt nooit goed zicht gehad op wat je nu écht wilt
Wat wil je eigenlijk?
Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.