Beschouwend is een kwaliteit
Ben je beschouwend? Dat is een persoonskenmerk of kwaliteit. Het zegt iets over jouw aard en karakter maar ook over hoe je communiceert en reageert op andere mensen.
Wat is beschouwend?
Wat is beschouwend? Of anders gezegd: wanneer ben je beschouwend? Ik maak het duidelijk aan de hand van een aantal criteria. Wanneer je beschouwend bent:
- weet je de nodige emotionele afstand te houden om een situatie te beoordelen
- kun je een situatie of gebeurtenis van meerdere kanten bekijken
- mag je graag een situatie in ogenschouw nemen en kun je observeren, gadeslaan of iets overdenken en overpeinzen zonder meteen een oordeel ergens over te hebben
- ben je in staat om heel aandachtig naar iets te kijken
- ben je consequent in jouw handelen
- ben je vasthoudend in jouw besluitvorming of bij de uitvoer van jouw ideeën
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen. Wat voor eigens heb jij in de schappen staan?
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
De kracht van beschouwen
Herken jij je in de kenmerken die ik hierboven beschreef? Weet je waar dan jouw kracht ligt? Heel eenvoudig: je staat niet meteen in de fik wanneer zich iets voordoet. Je blijft rustig in bepaalde situaties terwijl anderen al een beetje aan de kook raken. Jouw rust is van toegevoegde waarde omdat jij je niet meteen van de wijs laat brengen en omdat jij je niet meteen laat meesleuren in de emoties van andere mensen. Je bent dus een consistente en constante factor en je straalt betrouwbaarheid uit.
Een andere kracht van beschouwen kan zijn dat je mensen of ideeën met elkaar verbindt, doordat je een kwestie van meerdere kanten kunt bekijken en dat anderen ook kunt laten zien. Wanneer je je uitspreekt over je beschouwingen, dan breng je diepgang en nuancering in het gesprek door ook andere aspecten van de kwestie te belichten.
Jouw valkuil
De valkuil die bij jouw kwaliteit ‘beschouwend’ hoort is dat je afstandelijk of koel overkomt op anderen. Dat wil zeggen dat je te weinig jouw gevoelens en emoties toont. Anderen kunnen dat als gereserveerd, terughoudend of saai ervaren omdat je in jouw communicatie niet bruist van emoties of omdat je wat meer op de achtergrond blijft.
Een andere valkuil: te veel en te lang blijven beschouwen, waardoor je niet komt tot een besluit of tot actie.
Jouw leerdoel
Jouw leerdoel is dat je wel jouw gevoelens moet blijven tonen. Je zou wat expressiever kunnen zijn wanneer het om jouw gevoelens gaat. Ook hoef jij je niet buitenspel te laten zetten door mensen die fel of vurig zijn. Wees aanwezig en bewaar jouw kalmte, spreek je uit, geef jouw mening en laat maar gewoon zien wie je bent en hoe jij de zaken voelt en ervaart.
Soms zou je wellicht wat directiever kunnen zijn in jouw communicatie.
Allergie en irritatie
Jouw irritatie is dat mensen sentimenteel worden en zich laten meeslepen door gevoelens en emoties zonder dat ze de situatie goed bekeken hebben. Een andere irritatie is: impulsiviteit. Mensen die in de actie-modus schieten nog voordat ze doorhebben waar het om draait.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling.
We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.