Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gereserveerd of terughoudend overkomen

Kom je gereserveerd of terughoudend over? Of zeggen mensen dat je vrij gesloten overkomt en dat ze moeilijk hoogte van jou kunnen krijgen? Klopt het dat je het moeilijk vindt om jouw gevoel te laten zien of jouw gevoelens te uiten?

Gedragskenmerken

Wanneer je gereserveerd bent:

 • ben je terughoudend om iets van jezelf te laten zien
 • ben je weinig toeschietelijk of spontaan
 • toon je niet snel jouw gevoelens
 • kom je afstandelijk en koel over
 • ben je afwachtend in het sociale verkeer
 • geef je je mening niet snel

Gereserveerd en teruggetrokken

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Typeringen van anderen

Misschien loop jij er ook tegenaan dat mensen soms erg snel met hun oordeel zijn. Dat kan ook pijn doen! Herken je dat? Soms gebruiken ze harde woorden waarmee ze jouw gedrag typeren. Pas zei een manager tegen me: 'ik heb een medewerkster die echt overkomt als een stijve hark'. Dat soort taal is hard en veroordelend. Woorden als stijfjes of stroef. Of ze vinden dat je saai overkomt. Hopelijk trek jij je daar niet teveel van aan. Vaak zeggen mensen dat omdat ze moeite hebben om jou precies te plaatsen. Ze kunnen moeilijk hoogte van jou krijgen en drukken dat uit in woorden als: 'je weet nooit goed wat je aan haar/hem hebt'.

Wat is er aan de hand?

Weet je wat er aan de hand is of hoe het komt dat je terughoudend overkomt? Wanneer je dat zelf begrijpt, ben je al een stuk verder. Ik ga proberen om wat oorzaken te noemen:

 • Wellicht heeft het te maken met jouw kernkwaliteiten. Misschien ben je heel nuchter van aard of je bent ingetogen en een no-nonsens-type. In dat geval ben je in de valkuil beland wellicht. Dat is de doorgeslagen variant. En in dit geval heet die gereserveerdheid. Je zou het ook onpersoonlijk of koel en afstandelijk kunnen noemen.
 • Wellicht ben je meer introvert (naar binnen gericht) dan extravert (naar buiten gericht).
 • Een heel andere oorzaak is dat je schroom voelt. Je voelt je beschroomd om iets van jezelf te laten zien. Is er sprake van beschadigd vertrouwen? Heb je nare ervaringen opgedaan? Sluit jij je af van andere mensen? Dat noem ik emotionele zelfbescherming.

Wat is er mis mee?

De vraag is suggestief en veronderstelt al dat er iets mis is met terughoudendheid. Er is niks mis! Sterker nog: gevoelens wijzen jou de weg. En gereserveerdheid is een gevoel. Reserve voelen wijst jou erop dat je voorzichtig bent in de stappen die je moet nemen. Je voelt intuïtief wellicht dat je moet opletten. Als dat zo is, is er niks mis mee.

Natuurlijk kan het ook angst zijn. Je bent bang om je te laten zien. Of je bent bang dat het verkeerd gaat. In dat geval is er ook niks mis mee maar heb je wel een punt waar je mee aan de slag moet. Ik denk dat je vooral jezelf tekort doet. Wanneer je gereserveerd bent is het lastig voor jou om verbinding te zoeken met andere mensen. Mensen kunnen jou gaan vermijden.

Jouw leerdoel

Jouw leerdoel is om meer jouw gevoelens te tonen en meer van jezelf laten zien.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.