Discreet: eigenschap of kwaliteit?
Discreet schaar ik onder de categorie kwaliteiten, kernkwaliteiten zo je wilt. En ook wel onder de categorie kernwaarden. Discreet heeft namelijk ook alles te maken met waarden die je hebt. En natuurlijk ook met normen. In dit artikel ga ik in op discretie als kwaliteit. En ik noem ook de valkuilen die erbij kunnen horen.
Betekenis en definitie
Discretie noem ik ook wel een bepaalde levenshouding. Je bent bedachtzaam, bedaard, voorzichtig en tactvol wanneer het gaat over hoe jij met bepaalde zaken omgaat. Dat betekent:
- dat jij weet te zwijgen waar je zwijgen moet
- dat jij spreekt wanneer je spreken moet
- dat jij geen informatie verstrekt over iemand waar de persoon in kwestie nadelen van ondervindt
- dat je de zaken niet opblaast, groter maakt dan ze zijn, aandikt of overdrijft
- dat je de zaken niet afzwakt, kleiner maakt dan ze zijn, bagatelliseert of minoreert
- dat de feitelijkheden kloppen wanneer je iets vertelt
- dat je nooit iemands zaak zult schaden
Tot slot noem ik het discreet wanneer je bescheiden met informatie omgaat zonder er opvallend veel aandacht aan te schenken. Je bent terughoudend, stilzwijgend en voorzichtig wanneer over deze zaak wordt gesproken.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Vertrouwelijk en geheimhouding
Wanneer je discreet bent, kun je omgaan met vertrouwelijkheid en geheimhouding. Dan begrijp je ook dat vertrouwelijkheid niet met stiekem doen te maken heeft. Het vraagt dus ook een bepaald onderscheidend vermogen. Je weet wat je zegt over een bepaald persoon of over een bepaalde zaak. Je weet ook waar je iets zegt over deze persoon of zaak. Maar je weet ook van zwijgen. Omdat er geheimhouding berust op datgene waar je weet van hebt.
Kwaliteit of eigenschap?
Discretie wil ik graag scharen onder de kwaliteiten of eigenschappen waarover je beschikt maar ik leg wel de link naar kernwaarden en overtuigingen.
Er is behoefte aan
In tal van functies wordt discretie gevraagd. Dat kan op de afdeling administratie zijn waar je bepaalde financiële gegevens van collega’s onder ogen komen. Dat geldt op de HRM afdeling maar ook voor leidinggevenden en managers. Sterker nog: ik denk dat leidinggevenden een voorbeeldfunctie hebben wanneer het over discretie gaat. Maar discretie is uiteraard belangrijk voor iedereen, ongeacht de functie die je vervult.
Kun je ook te discreet zijn?
Te discreet: kan dat? Je zou wellicht denken van niet. Wie echter te discreet is, is naïef of kwetsbaar en verzwijgt bepaalde informatie tot eigen nadeel. Je kunt namelijk ook belast worden met bepaalde informatie die je beter niet had kunnen weten. Omdat het jou in een moeilijke positie brengt. Of omdat je verdachtmakingen hoort, over iets of iemand terwijl jij weet dat ze niet kloppen.
De grens tussen discreet en te discreet is flinterdun. Daarom is begrenzen vooraf van belang. Op de vraag: 'mag ik je wat in vertrouwen vertellen?', antwoord ik steevast: 'dat ligt er maar aan waar het over gaat'. Met andere woorden: de ander kan je ook iets vertellen, waardoor jij met iets belast wordt, wat je beter niet had kunnen weten. Omdat je je onbevangenheid verliest. Omdat je niet meer frank en vrij bent in jouw reactie naar anderen over wie het gaat.
Irritatiezone
Indiscretie, oneerlijkheid, slordig omgaan met vertrouwelijke gegevens zit in de irritatiezone van iemand die discreet is.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.