Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Omgaan met stress en werkdruk: training stressmanagement

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één geworden in Nederland. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Betekent dit dat we stress zoveel mogelijk moeten voorkomen?  
Ziekte moet je zoveel mogelijk voorkomen, maar of dat lukt door stress uit te sluiten is maar de vraag. Stress is namelijk een normale reactie op abnormale omstandigheden. Veel beter is het om de omstandigheden aan te passen en te leren hoe je anders met stress kunt omgaan.

Trainingen gericht op omgaan met stress

De Steven verzorgt training en coaching gericht op het leren omgaan met stress. Doelstelling is vermindering van stress of stressreductie. Wij verzorgen dit voor bedrijven en organisaties in geheel Nederland. Ook particulieren kunnen bij ons terecht te Amersfoort, Hoogeveen of online. Bij de Steven kun je leerdoelen combineren tot één maatwerktraject. Dat voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen. Leerdoelen gericht op stressreductie hebben vaak verwantschap met doelen uit andere trainingen zoals:

 • Communicatietraining
 • Assertiviteit
 • Timemanagement
 • Omgaan met veranderingen
 • Persoonlijke effectiviteit: inzicht in jouw kernkwaliteiten en valkuilen

Stress leerdoelen en omgaan met stress

Welke trainingen verzorgen wij?

De Steven verzorgt de training:

Mogelijke leerdoelen

Onderstaand tref je mogelijke leerdoelen inzake het omgaan met stress. Aan de hand daarvan maken wij samen met jou een maatwerktraject.

Persoonlijke valkuilen die leiden tot stress

Stress leren herkennen aan de hand van jouw kwaliteiten, valkuil en irritatiezone

Persoonlijke valkuilen bij stress

Leerdoelen omgaan met stress

Energiehuishouding en energiebalans

Energiehuishouding

Individuele coaching

Ben je een stresskip? Maak jij je overal druk om? Merk je dat negatieve stress je te pakken heeft zo af en toe? Houdt het je uit de slaap? Heb je last van concentratieverlies? Stijve nek? Nou ga maar door! Bel ons meteen voor een afspraak. We kunnen jou individueel van dienst zijn met een persoonlijk ontwikkeltraject!

Coaching bij bore-out

Coaching, training en begeleiding bij bore-out en loopbaan. Wist je dat de bore-out heel veel lijkt op de burn-out? En dat de klachten vaak vergelijkbaar zijn? Weet je dat de oorzaak voor bore-out een totaal andere is? En daarom is een goede analyse van belang!

Coaching bore-out

Training stressmanagement: gericht op preventie

De 1 daagse training stressmanagement is gericht op preventie. Zeer geschikt voor teams om samen werkdruk te elimineren, gezamenlijke prioriteiten te stellen en te voorkomen dat de stress onze baas wordt. De training is gericht op bewustwording en inzicht en preventief van karakter. Hoe voorkom je uitval binnen jouw organisatie als gevolg van stress of teveel werkdruk? De training stressmanagement kan een onderdeel zijn van ons programma gericht op duurzame inzetbaarheid.

 • Voor wie?

  Deze training is bij uitstek geschikt voor medewerkers die stress als een probleem onderkennen en serieus nemen. Je leert effectief omgaan met stress. De training is voor medewerkers die:

  • spanning of stress ervaren en hier in hoge mate last van krijgen
  • werkdruk ervaren en niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan
  • voorkomen willen dat ze teveel last krijgen van stress: bewustwording en inzicht
 • Mogelijke inhoud

  • oorzaken en gevolgen van stress
  • omgaan met stress: relativeren en prioriteiten stellen
  • rollen afbakenen
  • omgaan met stress: communicatie
  • stressmanagement technieken
  • de tien geboden voor het omgaan met stress
  • positieve instelling
  • taken en activiteiten plannen
  • privé en werk in evenwicht houden
  • het apezuur-syndroom: doe je eigen werk, niet dat van anderen

Training stressmanagement: omgaan met stress

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de training stressmanagement? Of wil je deze training organiseren voor jouw team of binnen jouw organisatie? Wij kunnen de training uitvoeren op onze locatie maar ook incompany. Of we zoeken samen een geschikte locatie.

Neem contact op!

Wat is stress eigenlijk?

Stress betekent niets meer of minder dan spanning. En dan in brede zin: dat kan fysiek, mentaal of emotioneel zijn. Er is iets gaande, en je lichaam en je geest bereiden zich voor op actie of zetten zich schrap. Je spieren spannen zich, je zintuigen staan op scherp, je hoofd draait op volle toeren. Als het stressvolle moment voorbij is, ontspant alles zich weer. Tenminste, zo zou het moeten zijn.
Maar als de stressoren blijven voortduren en negatief worden ervaren (als een bedreiging), dan volgt er geen ontspanning. Dan blijft de spanning bestaan. Stresshormonen blijven in hoge concentraties in je bloed circuleren en houden je alertheid continu hoog. Dit is niet alleen stikvermoeiend, maar heeft zijn weerslag op je stemming, je energie, je focus. Ook raakt je lichaam op den duur uitgeput door de voortdurende spierspanningen, die invloed hebben op je nachtrust, je spijsvertering, je immuunsysteem. Je krijgt alarmsignalen: fysieke pijn, verkrampingen, slapeloosheid, concentratieproblemen, emotionele uitbarstingen. Dit is een teken dat de grens is bereikt; je put nu uit je reserves. Doe er iets aan voordat je in een burn-out terecht komt. We helpen je er graag bij!

Contact

Wanneer ontstaat stress?

Om stress te krijgen heb je stressoren nodig: factoren die stress kunnen veroorzaken. Die zijn er legio: het kunnen zowel psychische, sociale als economische factoren zijn. Stress kan bijvoorbeeld optreden bij:

 • Economische of financiële tegenslag,
 • Te hoge werkdruk
 • Afstemmingsproblemen werk- privé
 • Pesten, discriminatie, isolatie
 • Verlieservaringen, misbruikrelaties

Maar ook virussen, bacteriën, of gevaarlijke stoffen kunnen stress veroorzaken.

Lees ook:

Hoogsensitiviteit en stress of burnout: stresskip of stresskonijn?

Reacties op stress

Langdurige blootstelling aan stressoren kan leiden tot stressreacties.  Voorbeelden zijn

 • vermoeidheid en uitputting
 • concentratieproblemen
 • slecht slapen en hoofdpijn

Op den duur kunnen stressreacties uitmonden in burn-out. Stressoren zijn echter niet altijd slecht. Hoge werkdruk of tegenslag kan mensen ook uitdagen tot betere prestaties. Stressoren zijn er altijd en kunnen dus leiden tot stressreacties en ziekte. Maar niet iedereen wordt ziek van stress. Blijkbaar hebben mensen die niet ziek worden iets waardoor ze kunnen omgaan met de stressfactoren. Ze hebben hulpmiddelen ter beschikking waardoor ze flexibel zijn en waardoor ze weerstand hebben tegen stress.

Training omgaan met werkdruk

De training omgaan met werkdruk duurt 1 dag en wordt gecombineerd met timemanagement. We stemmen de training af op jouw organisatie of team. Combinaties met andere trainingen zijn altijd mogelijk. De Steven heeft jarenlange ervaring met training en coaching op het terrein van stressmanagement. Je kunt bij ons trainingen combineren o.a. met de training teamtimemanagement of met coaching gericht op timemanagement. 

Stressoren

Stressoren zelf veroorzaken dus niet altijd ziekte, maar het onvermogen om de stressoren te begrijpen, er vat op te krijgen en ze te beheersen. Wanneer je ze niet beheerst kan het een negatieve impact hebben op gezondheid. Het gaat dus om stressoren en hulpmiddelen om met stress om te gaan. Mensen die veel hulpmiddelen ter beschikking hebben zijn in staat om flexibel en creatief te reageren op uitdagingen en bedreigingen. De hulpmiddelen stellen hen in staat om te begrijpen wat hen overkomt, geven een gevoel de situatie te kunnen beheersen en geven motivatie om door te gaan. Als we bovenstaande toepassen op werk dan komen we bij werkstressoren, hulpbronnen in het werk en persoonlijke hulpbronnen.

Werkstressoren

Werkstressoren hebben te maken met de te leveren inspanningen. Ze kunnen mentaal, fysiek of emotioneel van aard zijn, zoals bijvoorbeeld

 • te veel informatie in te weinig tijd moeten verwerken (mentaal),
 • zware lasten tillen (fysiek),
 • met veeleisende klanten werken (emotioneel).

Andere voorbeelden van werkstressoren zijn:

 • hoge werkdruk
 • onderbelasting
 • taakinterrupties
 • moeilijk werk
 • conflicten met anderen
 • een verstoorde balans tussen werk en thuis

Persoonlijke ontwikkeling

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland, Colombia etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.