Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overprikkeld door het nieuws?

Overprikkeld door het nieuws? Ben jij iemand die merkt dat je overweldigd raakt door de eindeloze stroom aan berichten, meningen en beelden? Heb je het gevoel dat je hoofd volloopt en je emoties steeds meer onder druk komen te staan? Dan is het tijd om stil te staan. En keuzes te maken.

Overweldigd

Zelf merk ik het ook. Ik voel hoe het nieuws me bevangt, overweldigt en zelfs verlamt. Het grijpt me aan. Al wekenlang voel ik me beduusd, machteloos, verward. De beelden van oorlog, het lijden van onschuldige mensen, de onmenselijkheid waarmee het gebeurt – het komt bij me binnen als een mokerslag. Massamoord, honger, kou. Of het nu Russen of Oekraïners, mensen uit Gaza, Iran of Israël zijn: ik zie mensen. En ik voel me geraakt. Die beelden laat ik niet zomaar achter op mijn netvlies. 

Overprikkeld door het nieuws

Ben je hoogsensitief?

Wanneer je hoogsensitief bent, komt het nieuws nog harder binnen dan bij andere mensen. Lees ook mijn artikel over hoogsensitiviteit en overprikkeling.

Hoogsensitief en overprikkeling

Informatieterreur

Was het vroeger nieuws als de vrouw van de buurman van het keukentrapje viel, tegenwoordig volgen we oorlogen live. Denk aan Gaza, Oekraïne of Iran. De beelden worden vrijwel zonder filter gedeeld op onze tijdlijnen. Nog maar net hadden we de talkshows over corona verwerkt, of het volgende wereldconflict komt onze woonkamer binnen. We worden wakker met notificaties op WhatsApp, Instagram of het nieuws op onze telefoon. Onze hersenen krijgen nauwelijks rust: we staan altijd aan. 's Avonds staat de tv aan van het journaal tot aan het late debat, en onze geest moet dit allemaal zien te verwerken.

Vroeger was er nieuws: nu maken we nieuws

Vroeger hadden we Nederland 1, 2 en 3 op de tv. En dat was het! Vroeger was er nieuws. Maar het vraagstuk van deze tijd is dat we nieuws maken. Ik zie het ontstaan in een aantal categorieën. Ook nu wordt er nog melding gemaakt van wat er is gebeurd (net als vroeger). Maar daarna maken we het nieuws. Dan komt er een deskundige bij die gaat vertellen wat de gevolgen zijn van wat er is gebeurd. En daarna komt er nog een deskundige die tal van scenario’s uitzet over wat er nog zou kunnen gebeuren. Het liefst nog een talkshow erbij met een paar mensen die van alles van deze bedachte scenario’s vinden en die dat bekritiseren. Voor je het weet ben je er de halve avond aan kwijt.

Gevolgen

Al die nieuwsprikkels maken ons mensen doof, stom, immuun, afgestompt, koud en onverschillig. Of ze maken ons bang voor alles wat er komen kan. Dat is het resultaat van dit tijdperk wanneer je het mij vraagt. Maar omdat niemand me vraagt, kom ik het zo even vertellen. Een gevolg is ook dat we ons enorm druk gaan maken, stress ervaren om die zaken waar we geen enkele invloed op hebben.

Rolf Dobelli: het nieuwsdieet

Het boek Het nieuwsdieet van Rolf Dobelli raakte me. Vooral deze zin: “Nieuws is voor onze hersenen wat suiker is voor ons lichaam.” Het lijkt lekker, maar het put je uit. Dobelli roept op tot een radicale stap: consumeer geen nieuws meer. Want het nieuws maakt je somber, bang, verslaafd en afgeleid.

10 inzichten van Dobelli die jou kunnen helpen:

  • Nieuws maakt je passief: Je weet van alles, maar doet niets.
  • Nieuws vervormt je wereldbeeld: Het vergroot uitzonderingen uit en verwaarloost het gewone.
  • Nieuws beperkt je denkvermogen: Het traint je om kort en oppervlakkig te denken.
  • Nieuws maakt je afhankelijk: Het voedt de illusie dat je constant op de hoogte moet zijn.
  • Nieuws verstoort concentratie: Het is een constante onderbreking van je aandacht.
  • Nieuws leidt tot angst: Negatief nieuws veroorzaakt stress, zelfs als er niets aan de hand is.
  • Nieuws vervangt reflectie: Je hoort meningen, maar stopt met zelf nadenken.
  • Nieuws ondermijnt gezondheid: Stress door nieuws is slecht voor hart en immuunsysteem.
  • Nieuws maakt je cynisch: Je raakt gewend aan ellende en raakt het geloof in de mens kwijt.
  • Nieuws kost tijd: Uren per week die je niet meer terugkrijgt.

Aanrader:  Het nieuwsdieet van Rolf Dobelli

Nieuwsdieet Rolf Dobelli

Bestel het boek bij Bol.com

Keuzes Ik merk elke week dat veel mensen zich van het nieuws afsluiten. Dat is al ontstaan in de corona-tijd. Ik spreek zelfs jonge mensen die de tv de deur uitdoen. Nee, niet om principiële redenen maar omdat men van slag raakt nu het nieuws zo tot ons komt. Men raakt daarvan nerveus, zenuwachtig, bang of zelfs in paniek. Persoonlijk leiderschap Weet je wat belangrijk is? Dat is persoonlijk leiderschap. Leid jezelf en laat je niet leiden door het nieuws. Wees selectief. Het boek van Rolf Dobelli met als titel 'het nieuwsdieet' triggerde mij. Vooral deze woorden: 'Nieuws is voor onze hersenen als suiker voor ons lichaam. Het dagelijkse nieuws leidt ons af van waar het nu echt om draait, het maakt ons depressief en het laat onze wilskracht verdwijnen. Nu is het moment gekomen om hierbij stil te staan en de juiste stappen te nemen. Een leven zonder een overload aan informatie. Nieuwsfeitjes geven geen representatief beeld van de wereld waarin we leven'.

Veelgestelde vragen - FAQ

Hier tref je enkele veelgestelde vragen.

Waarom raakt nieuws mij zoveel harder dan anderen?

Dat kan te maken hebben met hoogsensitiviteit of een groot empathisch vermogen

Is het verstandig om helemaal geen nieuws meer te volgen?

Volgens Rolf Dobelli wel. Maar je kunt ook een middenweg kiezen: bijvoorbeeld één keer per week een samenvattende krant lezen. 

Wat zijn alternatieven voor nieuwsconsumptie?

Kies voor verdieping: lees boeken, luister naar podcasts, of ga in gesprek met mensen. Bekijk onze tips voor persoonlijke groei.

Hoe weet ik of ik overprikkeld ben door nieuws?

Signalen zijn: vermoeidheid, concentratieverlies, rusteloosheid, piekeren of een vol hoofd. Meer over overprikkeling vind je hier.

Wat als ik mijn omgeving niet kan ontlopen?

Zorg dan voor een goede innerlijke filter. Leer grenzen stellen en bewaak je mentale ruimte.

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. 

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

De verbinding met jezelf kwijtraken door depressie, burn-out of een andere oorzaak is heftig. Maar het brengt je ook dichter bij je authentieke zelf. In het e-book 'Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden' vind je een wereld aan herkenning. Er zijn al bijna 5000 exemplaren verkocht. Dit zijn de reacties:

  • "Toen ik begon te lezen barstte ik in huilen uit: ik voelde me gehoord."
  • "Eindelijk eens iemand die in klare taal zegt hoe het is."
  • "Precies wat er in mijn leven is gebeurd."
  • “Zelden zo'n kernachtige uiteenzetting gelezen (heel wat boeken zijn de revue gepasseerd).”

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste webinar: Hoe passiviteit jouw persoonlijke ontwikkeling kan belemmeren

WEbinar passiviteit

Passiviteit lijkt onschuldig. Je wacht even af, je zegt even niets, je denkt: laat maar gaan.
Maar wat als je dat te vaak doet?
Wat als je jezelf steeds weer overslaat, terwijl je eigenlijk iets wilt zeggen, doen of kiezen?
In dit webinar onderzoek je wat passiviteit is, waar het vandaan komt, wat het met je doet — en hoe je het kunt doorbreken.

Aanbieding webinar

Bekijk de aanbieding!

Online training Autonomie en persoonlijk leiderschap

Ben jij jezelf kwijtgeraakt? Herken jij jezelf in het e-book Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden? Dan wordt het tijd om te beginnen aan zelfherstel. Ik heb deze online training ontwikkeld om je te helpen in de zoektocht om jezelf te (her)vinden. In deze training gaan we aan de slag met: 

  • Wat zijn mijn behoeften? 
  • Waar liggen mijn grenzen?
  • Ik en mijn gevoelens.
  • Mijn zelf: zelfrespect, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfkennis, zelfverzekerd, zelfbeeld en zelfaanvaarding, zelfbewust, zelfreflectie. 
  • In verbinding komen met je ZELF. 
  • Connectie met de ander. 

De training kost € 149,-

Meer informatie

Podcast loopbaan ontwikkeling

Beluister de podcast over loopbaanontwikkeling. Een gesprek tussen Aniek Wendt en Jan Stevens.

Beluister de gratis podcast

 

 

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.