Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Cirkel van invloed: waar maak je je zo druk om?

Je maakt je druk om zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen? Dat geeft stress! De cirkel van invloed geeft inzicht hoe het werkt. Maak jij je druk om zaken waar je geen invloed op hebt? Wil je leren om los te laten alle zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen? Lees dan dit artikel!

Druk maken

Veel mensen maken zich overal druk om. Het weer is slecht, het regent of het is te koud of te warm. De BTW is met 2% gestegen. De assurantiebelasting is verhoogd en de WOZ waarde van de woning ook. Het klopt allemaal maar............ je kunt er zo weinig aan doen. Waarom kun je er weinig aan doen? Het ligt niet binnen jouw invloedssfeer. Je hebt er dus geen invloed op. En als je je heel druk maakt om zaken die buiten jouw invloed liggen dan geeft dat stress of gevoelens van onmacht en machteloosheid.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Cirkel van invloed

Hiernaast zie je de cirkel van invloed. De eerste cirkel gaat over 'IK'. Daar ligt de meeste invloed. Je kunt beslissingen nemen, keuzes maken, een auto aanschaffen, een dagje uitgaan. Je kunt van alles in de eerste cirkel.

 • De tweede cirkel gaat over het team waar je werkt. Ook daar heb je invloed. Echter: die invloed wordt al kleiner.
 • De derde cirkel gaat over de organisatie waar je werkt. Ook daar heb je invloed. Maar jouw invloed wordt weer kleiner.
 • In de vierde cirkel heb ik de economie geplaatst. Je hebt ook invloed op de economie. Door boodschappen te doen of een magnetron aan te schaffen. Maar de AEX gaat er vast niet van schommelen? Kortom: jouw invloed wordt alweer in kleiner.

Het kenmerk van de cirkel van invloed is: hoe verder de cirkel van jou verwijderd is, hoe minder invloed je hebt. Cirkel 48 noemen ik gekscherend het weer. Daar heb je al helemaal geen invloed op. Maar wees eerlijk: waarover wordt meer gepraat dan over het weer? Het is te warm, te koud, te droog of te nat. Kijk dat is menseigen: praten over zaken waar je geen invloed op hebt.

cirkel van invloed

Het levert stress op

Je altijd druk maken om zaken waar je geen invloed op hebt, levert stress op. Het geeft al snel een gevoel van machteloosheid. Het gaat maar door en je kunt er niets aan doen. (zie ook: leerdoelen omgaan met stress). Persoonlijke effectiviteit is je druk maken om die zaken waar je wel invloed op hebt en loslaten van de zaken waar je geen invloed op hebt. Niets meer en niets minder.

Wil je een voorbeeld?

De mevrouw schreef  zich in voor een outplacementtraject. Ze was ontslagen door inkrimping van de organisatie. Het eerste wat ze zei: een baan vinden voor mij is moeilijk, ik ben al 53. Mijn vraag was: wat kunnen we eraan doen dat je volgend jaar weer 25 bent? Ze moest erom lachen en inderdaad: ja dat kan niet. Ik vroeg: zullen we dan stoppen om over jouw leeftijd te praten? Het is een factor waar je geen invloed op hebt.

Zorgen maken of overbezorgd zijn: wat is het verschil?

Lees ook mijn artikel over het verschil tussen je zorgen maken ergens over of overbezorgd zijn.

Zorgen maken of overbezorgd?

Hoe doe je dat dan?

Zullen we samen eens in kaart brengen alle factoren waar je wel invloed op hebt? En zullen we eens inventariseren alle facetten waar je geen invloed op hebt? Daarna heb je  een keuze. Wat wil je ermee doen? Wil je doorgaan zoals je altijd deed? Wil je die stress ervaren die je altijd al ervoer? Of wil je ervan af?

Op het plaatje hiernaast zie je een  viertal situaties:

 • Effectief: je hebt invloed op de situatie? Dan is het verstandig om er energie in te stoppen. Dat loont en zal je een goed gevoel geven.
 • Gemiste kans: een gemiste kans is wanneer je wel invloed hebt maar je stopt er geen energie in. je denkt: laat maar waaien. Of je voelt zich niet opgewassen tegen de situatie. Wel jammer!
 • Energievreter: Een derde situatie. je hebt er geen invloed op maar je stopt er wel energie in. Dat kost energie, En het levert je niets op. Het is trekken aan een dood paard. 
 • Loslaten en aanvaarden: Effectief is om situaties los te laten waar je geen invloed op hebt. Stop er geen energie in want het is verspilde energie. Lees meer over: loslaten.

invloed en betrokkenheid

We hebben vaak meer invloed dan wij denken

Controle willen hebben over zaken waar je niks aan kunt doen, levert spanning op. Maar er zijn zoveel zaken waar je wel invloed op hebt en waar je invloed op kunt uitoefenen. Veel meer vaak dan mensen denken.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.