Maak jij je overal druk om? Je druk maken om niks?
Maak jij je druk om niks? Om de kleinste dingen soms? Om pietluttigheden? Ben je een piekeraar? Ben je altijd bezig met wat er mis kan gaan, wat er fout is, wat er fout zou kunnen gaan.
Je druk maken
Wanneer je je druk maakt om iets is dat positief. Je bent betrokken, je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, je wilt dat het goed gaat en je wilt niet dat het fout gaat. Dus vooropgesteld: het is fijn dat jij je druk maakt. Je zet je tenminste ergens voor in. Je bent niet iemand van laat maar waaien en laat maar gaan. Je bent niet onverschillig in de trant van: ‘wat kan het mij allemaal schelen’.
Wanneer maak je je te druk?
Ik kan voor jou niet uitmaken wanneer jij je te druk maakt maar ik kan je wel een aanwijzing geven. Je voelt het. Je gaat over een grens heen wanneer je je te druk maakt. Het geeft stress op een ongezonde manier.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.
Kenmerken
Een paar kenmerken reik ik je vast aan:
- je maakt je druk om zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen
- je maakt je druk om zaken die er niet zijn
- je maakt je druk omdat het anders loopt dan jij had verwacht en je dreigt de controle te verliezen
- het is zelden positief waar jij je druk om maakt: het is altijd het negatieve aspect
- je overdrijft en maakt van een mug een olifant
Zorgen maken of overbezorgd zijn: wat is het verschil?
Lees ook mijn artikel over het verschil tussen je zorgen maken ergens over of overbezorgd zijn.
Ik werk ze kort voor je uit:
-
Druk maken om zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen
Wanneer je je druk maakt om zaken niet binnen jouw invloedsfeer liggen dan maak jij je druk om van alles en nog wat. Kijk eens om je heen en je hoort het! Mensen maken zich druk om het kabinetsbeleid (dit is niet goed, dat is niet goed), om het weer (te droog, te nat, te warm te koud), om de hoogte van de WOZ, om tal van dingen waar ze meestal niets aan kunnen doen.
Wat daarbij komt is: ze maken zich vaak het minst druk om zaken waar ze wel wat aan kunnen doen. Sleutelwoord bij deze is: ‘maak je niet druk om de omstandigheden maar leer anders met omstandigheden omgaan’.
-
Beren op de weg: druk maken om zaken die er niet zijn
Zie je vaak beren op de weg? Dan maak jij je ook druk om zaken die er niet zijn. En dat is het kenmerk meteen: je bedenkt je eigen rampscenario’s.
- je hebt jouw vriendin geappt en je krijgt geen antwoord: nu meen je dat ze boos is
- de buurman fietste zomaar voorbij zonder te groeten, je denkt dat hij dat bewust doet
- je hebt een bestelling gedaan via bol-com en deze is nog niet aangekomen: je gaat er al vanuit dat er iets verkeerd gegaan is bij de bezorging
- je krijgt geen kaartje op jouw verjaardag van jouw tante en nu meen je dat ze jou niet wil spreken
- je kreeg een factuur die veel te hoog was en je hebt bezwaar aangetekend maar je gaat er al vanuit dat het toch niet goed komt
Zie je wat er nu gebeurt? Je bedenkt je eigen scenario’s maar ze zijn meestal niet positief.
-
Controleverlies: het gaat anders dan jij dacht
Je kunt je ook druk maken wanneer het anders gaat dan je dacht of had verwacht. Het gaat niet zoals jij wilt. Je verliest de grip en controle. Zodra je geen controle heb schiet je in de stress. Je vindt het moeilijk dat het anders gaat dan je dacht, dat mensen zaken anders invullen dan je had gewild, dat het even anders loopt dan je had afgesproken. Kortom: soms ben je te weinig flexibel en misschien wel star. In ieder geval moet je je verwachtingen af en toe grondig bijstellen.
-
Altijd negatief
Kenmerkend van te druk maken om iets is dat het altijd negatief is. Je maakt je niet te druk omdat je denkt dat je een miljoen zult winnen in de loterij. Dat geloof je toch niet. Nee je piekert voortdurend over iets dat verkeerd zal aflopen. En mocht het verkeerd lopen dan kun je het maar niet van je afzetten.
-
Van een mug een olifant maken
Je maakt je ook te druk wanneer je alles onder het vergrootglas legt. En ook hier geldt: vooral de negatieve dingen. Dat wat niet goed gaat vermenigvuldig je met 10 en dat wat goed gaat deel je door 10. Een rekenfout dus! Je maakt van een mug een olifant. Je dramatiseert. Je maakt het onnodig groot en je kunt niet meer relativeren.
Hoe erg is het?
Kijk: je zorgen maken over iets heeft heel veel positieve elementen. Overbezorgd zijn over iets is wat niet goed is voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van jouw gezondheid, slecht slapen, oververmoeid worden of burn-out.
Wat is eraan te doen?
De vraag is niet wat kun je eraan doen maar de vraag is: wil je er echt wat aan doen? En wil je investeren in jezelf? Okay! Bel ons en plan een adviesgesprek (per skype of live) om eens te bekijken wat je eraan kunt doen.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.