Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Moeten en mogen

We moeten van alles! Morgen moeten we naar ons werk. En om 9.00 uur moeten we vergaderen. Die stukken moeten we uiterlijk voor 16.00 uur klaar hebben. Als we thuis komen, moeten we eten koken, de kamer stofzuigen, de was opruimen. De kinderen moeten naar voetbal om 19.00 uur want ze moeten trainen.

Moeten geeft stress

We moeten heel veel. Van alles! Maar moeten geeft stress, druk, spanning! En als de stress te groot wordt zegt de omgeving: je moet er eens vaker op uit. Of: je moet leren genieten, je moeten leren relativeren. Zo moeten we ook van onze partner houden, we moeten er altijd voor onze kinderen zijn. Iemand op de werkvloer zei laatst: 'je moet elkaar wel kunnen vertrouwen'.

Wat is moeten?

Moeten is vaak iets wat van buitenaf komt. Het is een verplichting waar je aan zou moeten voldoen. Daarom schreef ik er een e-book over waarbij ik o.a. inga op deze vragen:

 • Waarom is moeten niet leuk?       
 • Opgelegde druk: moeten of mogen?       
 • De functie van moeten!       
 • Moet-willig: van willen naar moeten!    
 • Ont-moeten: combinatie van willen en moeten    
 • Mogen speelt ook een rol!   

Mogen

Onlangs vroeg ik een meneer die op zondag regelmatig een weekenddienst draaide: ‘Moet je morgen werken?’.  Zijn antwoord was: ‘nee, ik mag morgen werken! Heel veel mensen willen graag werken maar ze hebben geen werk of zijn niet in staat om te werken maar daarom ben ik zo blij dat ik mag werken’. Dit klinkt anders hè? Het klinkt anders dan wanneer je 'moet werken'.

Moeten geeft stress en druk

Moeten komt uit onze werkplaats 'tussen de oren'. We moeten zoveel van onszelf. Want ons huis moet er netjes bij liggen, de auto moet schoon, ons werk moeten we goed doen, de klanten moeten tevreden zijn. En zo leggen we onszelf een geweldige druk op. Het geeft stress en spanning.

We moeten nog veel meer

Ook de omgeving kan het effect van moeten nog versterken. Tegen iemand die burn-out thuis zat werd gezegd: 'je moet er ook vaker op uit gaan'. Of iemand anders die tijdens gesprekken dichtklapte werd gezegd: 'je moet dat gewoon niet laten gebeuren'. Zo zijn er nog veel meer opmerkingen wat wij dooddoeners noemen:

 • je moet elkaar wel kunnen vertrouwen (de praktijk is dat als dit moet het vertrouwen vaak ver zoek is)
 • je moet je wel gewoon kunnen uitspreken binnen onze organisatie
 • je moet wel eens een streep kunnen zetten onder het verleden
 • je moet elkaar wel kunnen vergeven

Leerdoel: van moeten naar mogen

Een leerdoel kan zijn  de ontwikkeling van moeten naar mogen. 

 • ik mag werken
 •  ik mag genieten
 • ik mag tijd voor mezelf nemen
 • ik mag uitrusten
 • ik mag slapen
 • ik mag een mooi boek lezen

Van moeten naar willen

Het is een enorme persoonlijke groei wanneer je ervoor kiest om te willen. We hebben niet geleerd om te willen, zeg ik wel eens. We hebben geleerd wat moet of wat niet mag. Maar WILLEN is een kracht. Lees ook mijn artikelen over: willen. Willen komt van binnenuit. Moeten komt van buitenaf. Dat is een verschil.

Moeten biedt ook structuur

Weet je dat MOETEN ook positief is? Als je helemaal niets meer moet, draagt dat niet bij aan jouw welzijn. Moeten biedt structuur en heeft een functie op de energiebalans. Mits je niet doorslaat!

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.