Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vuurtype: wat zijn de persoonskenmerken?

Een vuurtype is een aanjager binnen uw team en kan goed als pionier fungeren. Een nieuw project opzetten vindt hij/ zij doorgaans leuker dan een bestaand project voortzetten. Een vuurtype heeft voortdurend een nieuwe uitdaging nodig, denkt in hoofdlijnen, vindt details vaak muggenzifterij en is creatief. Wanneer een vuurtype zijn/haar eigenschappen verkeerd inzet is hij/zij: dominant, bazig, confronterend, te ambitieus, gericht op competitie, te resultaatgericht. Voor leidinggevenden: zie ook  de vuurmanager.

Vuur kwaliteiten

We noemen een aantal kwaliteiten die typerend zijn voor het vuurtype:

Valkuilen en vervormingen

Vuur-type: kwaliteiten en valkuilenAls vuurmensen doorslaan kunnen ze gebrek hebben aan zelfbeheersing en aan consideratie met anderen, waardoor ze de gevoelens van anderen kunnen kwetsen en onbedoeld schade aanrichten. Vuurmensen die te weinig tegenwicht krijgen (of er te weinig voor openstaan) kunnen bazig zijn, impulsief, overrompelend en drammerig.
Vervormingen zijn: bazigheid, ongedurig, ongeduldig, roekeloos, overrompelend, impulsief, onpraktisch, drammerig, agressief, arrogant, dramatisch, overenthousiast, luchthartig, te gericht op zichzelf, rusteloos.

Irritatiezone

Wanneer komt u in de irritatiezone bij een vuurtype?

 • het allemaal niet opschiet
 • mensen wikken en wegen zonder tot een besluit te komen
 • mensen niet vooruit te branden zijn
 • mensen zichzelf voortdurend wegcijferen
 • mijn leven saai verloopt zonder een beetjes spanning en avontuur
 • mensen nooit in vuur en vlam kunnen raken voor een bepaald idee
 • mensen pessimistisch zijn ingesteld
 • mensen alles bij het oude willen laten
 • mensen overgestructureerd zijn
 • mensen om de zaken heendraaien

Leerdoelen Vuurtype

Mogelijke persoonlijke leerdoelen voor een vuurtype:

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Training Persoonlijke Effectiviteit

We hebben een aantal leerdoelen uitgewerkt voor de training Persoonlijke Effectiviteit. O.a. om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten en valkuilen.

Training Persoonlijke Effectiviteit

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Combinaties met andere typen

Bent u een vuurtype? Wellicht hebt u een combinatie met aarde, water of lucht. Hieronder treft u de beschrijvingen van de combinaties.

 • Vuur/aardetypen

  Vuur/aardetypen kenmerken zich doordat ze gericht zijn op actie en op doen. Aarde en vuur zijn op zich grote tegenpolen. Waar een vuurtype gericht is op verandering, heeft een aardetype daar soms moeite mee. Is een aardetype meer gedetailleerd of proceduregericht, een vuurtype houdt van de essentie. Echter een vuur/aardetype heeft de combinatie van beide. Dat maakt de persoon uniek en soms ook wel onbegrepen.

  Een aandachtspunt kan zijn dat er te snel tot doen of tot actie wordt overgegaan. Soms is het verstandig even beter na te denken en te analyseren wat het werkelijke vraagstuk is.

 • Vuur/watertype

  De combinatie water en vuur betekent dat u gericht bent op  vooral emotie en gevoel. Wanneer u water en vuur bij elkaar opgeteld hoog scoort dan bent u een gevoelsmens op en top. Merkt u dat u bijzonder sensitief of wellicht zelfs hoogsensitief bent? HSP-ers scoren vaak in de combinatie hoog op water en vuur.

  Een vuur/watertype is ambivert. Dat wil zeggen: zowel introvert als extravert. Het ene moment naar binnen gekeerd met zijn gevoelsleven en innerlijke fantasie en het andere moment naar buiten gekeerd.

 • Vuur/lucht typen

  Vuur/luchttypen onderscheiden zich doordat zij snel zelfregie pakken, initiatief tonen en de leiding oppakken. Ze laten het initiatief niet graag over aan een ander. Wanneer u de combinatie vuur/lucht herkent dan schakelt u waarschijnlijk snel en houdt u zich graag bezig met hoofdlijnen, innovatie en vernieuwing. U wilt wel uitgedaagd worden en u moet voortdurend geprikkeld worden hetzij door intellectuele uitdaging of door het stellen van nieuwe doelen. Abstracte vraagstukken schuwt u niet. Wanneer u een leidinggevende functie hebt, maakt u waarschijnlijk graag plannen, zet u de hoofdlijn uit maar laat u de uitvoer van plannen aan anderen over.

Wat voor type mens bent u?

Wilt u inzicht in wat voor type mens u bent en welke karaktereigenschappen bij u horen? Bekijk dan de  informatie over de eigenschappenanalyse!

Vuurtypen en samenwerking

Lees meer over: vuurtypen en samenwerking binnen teams.

Training Persoonlijke ontwikkeling

Bekijk onze trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Vuurtypen in een leidinggevende functie: leiderschapsstijl

Een beschrijving van de leiderschapsstijl van een vuurtype als manager. Welke kwaliteiten heeft de vuurmanager als leidinggevende? Welke valkuilen? Wanneer is de vuurmanager op zijn best?

 • Managementstijl of leiderschapsstijl van een vuurtype

  Eigenschappen en persoonskenmerken vuurtypeDe managementstijl van een Vuurmanager is directief. Hij/zij maakt snel duidelijk wat ervan de teamleden verwacht wordt en het woord ‘ACTIE’ staat hoog op de agenda. Door zijn enthousiasme weet de Vuurmanager mensen te motiveren en aan te zetten tot ‘doen’.

 • Vuurkwaliteiten van de leidinggevende

  Vuurmanagers worden vaak bewonderd om hun enorme werklust maar ook om de durf en moed om knopen door te hakken en nieuwe wegen in te slaan. Vuurmanagers verwoorden hun verwachtingen in termen van het gewenste eindresultaat en hebben minder aandacht voor het proces en de weg ernaar toe. Vuurmanagers voelen vaak feilloos aan wanneer er ergens iets mis dreigt te gaan, ook al is hun dat niet verteld. Vaak grijpen ze zonder overleg met anderen meteen in om de zaak weer op de rit te krijgen.

 • Valkuilen van de leidinggevende

  Als Vuurmanagers doorslaan zijn ze bazig en dulden ze geen tegenspraak. Hoewel ze voortdurend roepen dat teamleden te weinig initiatief nemen en met ideeën komen, zullen ze dit alleen accepteren van teamleden die ze daartoe in staat achten. Wanneer de communicatie van de vuurmanager te directief is, kan dat angst en onzekerheid bij teamleden oproepen waardoor de vuurmanager te weinig tegenwicht krijgt. Goede ideeën kunnen hem/haar ontgaan omdat ze niet (meer) worden uitgesproken door anderen.

 • Spanning in het team

  Door de eigen bazige houding kan een Vuurmanager bewerkstelligen dat water-typen zich passief opstellen en dat aarde-typen in zichzelf gekeerd worden. Dat zal de nodige spanning geven binnen het team omdat dit precies het gedrag is wat de onstuimigheid van de Vuurmanager doet aanwakkeren. De samenwerking met lucht-typen lijkt nog het gemakkelijkst te gaan mits het niet teveel leidt tot allerlei theoretische bespiegelingen.

 • training persoonlijke ontwikkeling leidinggevendeOmgeving

  Een Vuurmanager in zijn kracht die zichzelf kent en eigen valkuilen kan vermijden is op zijn best bij de innovatie van een organisatie of bij het opzetten van nieuwe afdelingen en projecten. Door zijn actieve houding is hij een uitstekend pionier en weet hij snel resultaat te boeken met zijn team. De vuurmanager is bij uitstek geschikt voor het managen van resultaat en het managen van richting.

Gratis test: leiderschapsstijlen

Inzicht in uw natuurlijke stijl van leidinggeven? Doe dan (kostenloos) onze (online) test. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Doe de leiderschapstest online!

Wat zijn leiderschapsstijlen

Wat zijn leiderschapsstijlen? Welke stijlen zijn er? We hebben het voor u uitgewerkt!

Leiderschapstijlen

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.