Training verzuim en inzetbaarheid
Verzuimtrainingen zijn er in vele maten en soorten. Ze bestaan ook al vele jaren. Toch is het verzuim niet afgenomen. Dat roept de vraag op of een verzuimtraining wel werkt. De Steven gaat verder dan het verzorgen van een standaard verzuimtraining. Om draagvlak voor ander gedrag te krijgen met betrekking tot ziekteverzuim is het belangrijk om je proactief te richten op de intrinsieke motivatie van medewerkers. Daarmee wordt de verzuimdrempel verhoogd. Bekijk ook de leerdoelen voor de verzuimtraining.
Neem meteen contact op!
Wil je jouw leidinggevenden trainen op het terrein van verzuimgesprekken voeren, verzuimmanagement? Aarzel niet langer maar schrijf je meteen in voor de training! Natuurlijk heb je nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer je contact met ons opneemt, zetten wij alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij! Je kunt jouw vraag ook per email stellen via ons contactformulier.
Doel en resultaat
Het resultaat van een verzuimtraining moet zijn dat inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit vaste onderwerpen zijn die regelmatig besproken worden tussen leidinggevende en medewerker. Bij voorkeur als mensen gezond en gemotiveerd aan het werk zijn en niet pas als een medewerker uitgevallen is ten gevolge van ziekte. Zowel leidinggevenden als medewerkers hebben verantwoordelijkheden bij de onderwerpen inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit. Naast de formele (jaar)gesprekken, vaak op initiatief van de leidinggevende, moet het initiatief voor deze inzetbaarheidsgesprekken komen te liggen bij de medewerker.
Door proactief in te zetten op werkplezier en productiviteit daalt het verzuim ten gevolge van ziekte.
Voorwaarde: optimale inzetbaarheid
De belangrijkste voorwaarde voor optimale inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit is dat er afstemming wordt gevonden tussen wat een medewerker wil bereiken in zijn werk en de doelstelling van het team / de organisatie.
Het gaat hierbij in eerste instantie om het maken van duidelijke resultaat afspraken en het aangeven van kaders waarbinnen de medewerker autonoom mag en kan opereren. Om goed uitvoering te kunnen geven aan de gemaakte kaderafspraken zorgt de medewerker ervoor dat hij/zij in staat is de gemaakte afspraken na te komen. Dat wil zeggen hij /zij zorgt voor eigen gezondheid, vitaliteit, benodigde competenties en eventueel voor flexibiliteit als zijn/haar competenties elders binnen de organisatie nodig zijn.
Maatwerk is geboden
Verzuimtrainingen bieden wij op maat aan. Altijd sluiten ze aan bij jouw wensen maar ook bij het punt waar je qua organisatieontwikkeling staat als het gaat om verzuim en inzetbaarheid.
Verzuimtraining leidinggevenden
Bekijk onze training verzuimmanagement voor leidinggevenden.
Inzetbaarheid medewerkers
Bekijk onze training inzetbaarheid voor medewerkers.
Duurzame inzetbaarheid
Bekijk onze training gericht op duurzame inzetbaarheid.
Inhoud
Bewustwording creëren bij de leiding omtrent:
- De bagage die iedere leidinggevende nodig heeft in het kader van ziekte en verzuim:
- Wat is ziekte, wat is gezondheid
- Is ziekte hetzelfde als arbeidsongeschiktheid? Wie bepaalt dat?
- Ziekteverlof toekennen, is wat anders dan een ziekmelding noteren
- Inzicht in de kleuren van ziekteverzuim: wit, grijs, zwart en roze verzuim
- Wat is beïnvloedbaar verzuim?
- Inzicht in balans belasting / belastbaarheid, binding met het werk en regels en opvattingen rond verzuim
- Gedragsmodel bespreken. Verzuim overkomt je niet maar is een keuze.
- Die keuze wordt onder andere bepaald door de hoogte van de verzuimdrempel. In de training achterhalen we wat bepalend is voor de hoogte van die drempel en hoe je die drempel kunt beïnvloeden.
- De eigen invloed op verzuim (leiderschap en invloed op verzuim): veiligheid, vertrouwen, steun, plezier, uitdaging, waardering etc.
- Hoe ziet werk eruit dat de gezondheid bevordert? wat is daarbij anders dan maatregelen met als doel om ziekte te voorkomen?
- Inzetbaarheid bevorderen betekent verzuim verminderen maar hoe doe je dat?
- Sturen op mobiliteit, ook tijdens ziekte. Hoe weet je welke functionele mogelijkheden nog aanwezig zijn?
- Functioneren en verzuim c.q. disfunctioneren en verzuim
- Gesprekstechnieken ontwikkelen bij het verzuim gesprek
- De regie houden in het ziekteverzuimproces
- Verzuimgesprekken voeren, hoe doet je dat? (Wat mag je wel en niet vragen? )
- Hoe vertaal je die mogelijkheden naar taken in het werk?
- Aanspreken en bespreken van ongewenst verzuimgedrag en vertalen naar gewenst verzuimgedrag
- De praktijk: situaties uit de praktijk van de leidinggevende
Leerdoelen centraal
Voor de training verzuim en inzetbaarheid hebben wij tal van leerdoelen uitgewerkt. De Steven biedt training ´op maat´ die niet alleen aansluit bij jouw wensen maar ook bij het ontwikkelstadium van jouw organisatie wanneer het over dit thema gaat.
Verzuim, ziekteverzuim en inzetbaarheid van medewerkers gaat niet buiten het verantwoordelijkheidsgebied van de leidinggevende om. Integendeel zelfs! Ze horen bij het terrein van verantwoordelijkheden die leidinggevenden, managers of zo je wilt werkgevers nu eenmaal hebben voor medewerkers. Hieronder zie je voorbeelden van leerdoelen staan:
- Verzuimbegeleiding door de leidinggevende: wat zijn de taken en verantwoordelijkheden?
- Ziekteverzuim: wat is dat?
- Oorzaken ziekteverzuim
- Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is het verschil?
- Verzuimgesprek voeren: wat vraag je wel en wat vraag je niet?
- Discussies vermijden over wel of niet ziek
- Verkennen arbeidsmogelijkheden terwijl de medewerker ziek is
- Inzetbaarheid medewerkers op de lange termijn
- Ziekteverlof toekennen is wat anders dan een ziekmelding noteren
- Inzicht in rechten en plichten medewerker bij verzuim
- Jouw rol als leidinggevende bij het voorkomen van arbeidsuitval en ziekteverzuim
- Wat moet je doen bij frequent ziekteverzuim: is jouw medewerker vaak ziek?
- Verstoorde relaties op de werkvloer kunnen leiden tot ziekteverzuim
- Rouw is geen ziekte maar het kan wel leiden tot verzuim
- Verzuimbegeleiding tijdens de coronacrisis
- Wie bepaalt of iemand wel of niet kan werken?
- Inzicht in de kleuren van ziekteverzuim: Wit, grijs en zwart verzuim
- Inzicht in roze verzuim
- Verzuim is gedrag: kun je dit gedrag beïnvloeden?
- Van ziekteverzuimreglement naar inzetbaarheidsprotocol
- De ziekmelding en het 1e telefoongesprek: wat is de klacht, is de medewerker door de klacht beperkt, hoe gaat een medewerker om met klachten?
- Sturen op mobiliteit: is de medewerker instaat om naar het werk te komen?
- Belangrijkste rol leidinggevende: inschatting ernst en actie!
- Organisatieverandering kan leiden tot ziekteverzuim
- Ziekte en ziekteverzuim door conflicten
- Wat is passend werk?
- Situatieve arbeidsongeschiktheid: wat is dat?
- Wat mag je wel en niet vragen als leidinggevende aan de medewerker bij ziekmelding? Lees: privacy bij ziekmelding!
- De invloed van individuele zelfsturing op verzuim maar ook de invloed van zelfsturende teams op verzuim: zelfsturing en verzuim!
Borging
Verzuimtraining integreren in bestaande structuren is belangrijk. Een training heeft alleen zin als er in de dagelijkse praktijk mee gewerkt wordt. Het onderwerp moet passen in de bestaande structuren zoals, werkoverleg, introductiegesprek, jaargesprekken, individuele gesprekken en maatwerkafspraken.
- Voor verzuimbegeleiding is om te beginnen draagvlak en overeenstemming nodig binnen de teams als mensen wegens ziekte niet kunnen werken.(beleid, regels, verantwoordelijkheden ) Vanuit die overeenstemming kunnen medewerkers aangesproken worden.
- De tweede bestaande structuur is de RI&E en arbo-risico’s. De arbeidsrisico’s van alle werkzaamheden zijn beoordeeld en interventies zijn genomen. De preventie maatregelen zijn beoordeeld op werkzaamheid. Medewerkers zijn geschoold in het gebruik van de maatregelen. Medewerkers spreken elkaar aan als preventie maatregelen niet gebruikt worden.
- De meest belangrijke preventieve maatregelen liggen bij het bevorderen van werkplezier en productiviteit.
Trainingsopzet
In onze training beginnen we met jouw praktijk. De hoogte van het verzuim en jouw doelstelling zijn daarbij het uitgangspunt. Ons uitgangspunt is dat alle verzuim boven de 3% beïnvloedbaar is. De aanpak om het verzuim terug te brengen van 8% naar 5% kan echter wel iets anders zijn dan als je het verzuim van 6 naar 3% wilt krijgen. In eerste instantie is het zaak om het lek boven water te krijgen.
-
Duur
Afhankelijk van jouw vraag.
-
Investering
Voor de groepstraining hanteren wij onze dagtarieven. Dat is de prijs voor de trainer en training inclusief voorbereiding, reiskosten en reistijd van de trainer. Neem gerust contact op met ons bedrijfsbureau. Op basis van jouw vraagstelling kunnen wij je een gerichte aanbieding doen toekomen.