Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training verzuim en inzetbaarheid

Verzuimtrainingen zijn er in vele maten en soorten. Ze bestaan ook al vele jaren. Toch is het verzuim niet afgenomen. Dat roept de vraag op of een verzuimtraining wel werkt. De Steven gaat verder dan het verzorgen van een standaard verzuimtraining. Om draagvlak voor ander gedrag te krijgen met betrekking tot ziekteverzuim is het belangrijk om je proactief te richten  op de intrinsieke motivatie van medewerkers. Daarmee wordt de verzuimdrempel verhoogd.

Neem meteen contact op!

Wilt u uw leidinggevenden trainen op het terrein van verzuimgesprekken voeren, verzuimmanagement? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor de training! Natuurlijk hebt u nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer u contact met ons opneemt, zetten wij u alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij! U kunt uw vraag ook per email stellen via ons contactformulier.

Ontvang onze aanbieding

Doel en resultaat

Inzetbaarheid medewerkerHet resultaat van een verzuimtraining moet zijn dat inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit vaste onderwerpen zijn  die regelmatig besproken worden tussen leidinggevende en medewerker. Bij voorkeur als mensen gezond en gemotiveerd aan het werk zijn en niet pas als een medewerker uitgevallen is ten gevolge van ziekte. Zowel leidinggevenden als medewerkers hebben verantwoordelijkheden bij de onderwerpen inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit. Naast de formele (jaar)gesprekken, vaak op initiatief van de leidinggevende, moet het initiatief voor deze inzetbaarheid gesprekken komen te liggen bij de medewerker.

Door proactief in te zetten op werkplezier en productiviteit daalt het verzuim ten gevolge van ziekte.

Voorwaarde: optimale inzetbaarheid

De belangrijkste voorwaarde voor optimale inzetbaarheid, werkplezier en productiviteit is dat er afstemming wordt gevonden tussen wat een medewerker wil bereiken in zijn werk en de doelstelling van het team/organisatie.

Het gaat hierbij in eerste instantie om het maken van duidelijke resultaat afspraken en het aangeven van kaders waarbinnen de medewerker autonoom mag en kan opereren. Om goed uitvoering te kunnen geven aan de gemaakte kaderafspraken zorgt de medewerker ervoor dat hij in staat is de gemaakte afspraken na te komen. Dat wil zeggen hij /zij zorgt voor eigen gezondheid, vitaliteit,  benodigde competenties en eventueel voor flexibiliteit als zijn competenties elders binnen de organisatie nodig zijn.

Maatwerk is geboden

Verzuimtrainingen bieden wij op maat aan. Altijd sluiten ze aan bij uw wensen maar ook bij het punt waar u qua organisatieontwikkeling staat als het gaat om verzuim en inzetbaarheid.

Verzuimmanagement leidinggevenden

Bekijk onze training verzuimmanagement voor leidinggevenden.

Verzuimmanagement leidinggevenden

Inzetbaarheid medewerkers

Bekijk onze training inzetbaarheid voor medewerkers.

Training inzetbaarheid medewerkers

Duurzame inzetbaarheid

Bekijk onze training gericht op duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid

Inhoud

Bewustwording creëren bij de leiding omtrent:

 • De bagage die iedere leidinggevende nodig heeft in het kader van ziekte en verzuim:
  • Wat is ziekte, wat is gezondheid
  • Is ziekte hetzelfde als arbeidsongeschiktheid? Wie bepaalt dat?
  • Ziekteverlof toekennen, is wat anders dan een ziekmelding noteren
  • Inzicht in de kleuren van ziekteverzuim: wit, grijs, zwart en roze verzuim
  • Wat is beïnvloedbaar verzuim?
  • Inzicht in balans belasting / belastbaarheid, binding met het werk en  regels en opvattingen rond verzuim
 • Gedragsmodel bespreken. Verzuim overkomt je niet maar is een keuze.
 • Die keuze wordt onder andere bepaalt door de hoogte van de verzuimdrempel. In de training achterhalen we wat bepalend is voor de hoogte van die drempel en hoe je die drempel kunt beïnvloeden.
 • De eigen invloed op verzuim (leiderschap en invloed op verzuim):  veiligheid, vertrouwen, steun, plezier, uitdaging, waardering etc.
 • Hoe ziet werk eruit dat de gezondheid bevordert? wat is daarbij anders dan maatregelen met als doel om ziekte te voorkomen?
 • Inzetbaarheid bevorderen betekent verzuim verminderen maar hoe doe je dat?
 • Sturen op mobiliteit, ook tijdens ziekte. Hoe weet je welke functionele mogelijkheden nog aanwezig zijn.
 • Functioneren en verzuim c.q. disfunctioneren en verzuim
 • Gesprekstechnieken ontwikkelen bij het verzuim gesprek
 • De regie houden in het ziekteverzuimproces
  • Verzuimgesprekken voeren, hoe doet je dat? (Wat mag je wel en niet vragen? )
  • Hoe vertaal je die mogelijkheden naar taken in het werk?
 • Aanspreken en bespreken van ongewenst verzuimgedrag en vertalen naar gewenst verzuimgedrag
 • De praktijk: situaties uit de praktijk van de leidinggevende

Leerdoelen centraal

Voor de training verzuim en inzetbaarheid hebben wij tal van leerdoelen uitgewerkt. De Steven biedt training ´opmaat´ die niet alleen aansluit bij uw wensen maar ook bij het ontwikkelstadium van uw organisatie wanneer het over dit thema gaat. Wilt u de leerdoelen bekijken?

Leerdoelen verzuim en inzetbaarheid

Borging

Leerdoelen training verzuim en inzetbaarheidVerzuim training integreren in bestaande structuren is belangrijk. Een training heeft alleen zin als er in de dagelijkse praktijk mee gewerkt wordt. Het onderwerp moet passen in de bestaande structuren zoals, werkoverleg, introductiegesprek, jaargesprekken, individuele gesprekken en maatwerkafspraken.

 • Voor verzuimbegeleiding is om te beginnen draagvlak  en overeenstemming nodig binnen de teams als mensen wegens ziekte niet kunnen werken.(beleid, regels, verantwoordelijkheden ) Vanuit die overeenstemming kunnen medewerkers aangesproken worden.
 • De tweede bestaande structuur is de RI&E en arbo-risico’s. De arbeidsrisico’s van alle werkzaamheden zijn beoordeeld en interventies zijn genomen. De preventie maatregelen zijn beoordeeld op werkzaamheid. Medewerkers zijn geschoold in het gebruik van de maatregelen. Medewerkers spreken elkaar aan als preventie maatregelen niet gebruikt worden.
 • De meest belangrijke preventieve maatregelen liggen op het bevorderen van werkplezier en productiviteit.

Trainingsopzet

In onze training beginnen we met uw praktijk. De hoogte van het verzuim en uw doelstelling zijn daarbij het uitgangspunt. Ons uitgangspunt is dat alle verzuim boven de 3% beïnvloedbaar is. De aanpak om het verzuim terug te brengen van 8% naar 5% kan echter wel iets anders zijn dan als u het verzuim van 6 naar 3% wilt krijgen. In eerste instantie is het zaak om het lek boven water te krijgen.

 • Duur

  Afhankelijk van uw vraag.

 • Investering

  Voor de groepstraining hanteren wij onze dagtarieven. Dat is de prijs voor de trainer en training inclusief voorbereiding, reiskosten en reistijd van de trainer. Neem gerust contact op met ons bedrijfsbureau. Op basis van uw vraagstelling kunnen wij u een gerichte aanbieding doen toekomen.

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Willen is minder moeten

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Willen is minder moeten.

Ebook willen moeten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.