Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leiderschapskwaliteiten: wat zijn dat?

Leiderschapskwaliteiten: iedereen heeft het wel over leiderschap en over kwaliteiten van een leider. Maar over welke kwaliteiten beschikt een leider nu precies? Wat maakt een leider tot een leider? In dit artikel noemen we een zestal basiselementen van leiderschap. Reeds eerder bespraken we het verschil tussen leiders en managers. Dat gaan we hier niet herhalen. Maar mocht u interesse hebben in dit onderwerp: bekijk dan het artikel over verschil leiders en managers.

Leiderschapskwaliteiten

Kenmerken van leiderschap

We noemen een zestal kenmerken van leiderschap en u treft daarbij tal van voorbeelden van leiderschapskwaliteiten:

Vooruitkijken en anticiperen

Leiders kijken vooruit, denken vooruit, voorvoelen sommige situaties. Ze kennen de markt, de omgeving waarin hun organisatie zich beweegt. En iedere keer weten ze daarop in te spelen door hun organisatie zo in te richten en aan te passen zodat er een optimale match komt tussen de organisatiebehoefte en de marktbehoefte. Leiders werken vanuit een visie. Kwaliteiten die daarbij horen:

Duidelijkheid

Hoewel leiders veel aandacht voor hun medewerkers hebben, zijn het beslist geen softies of watjes. Ze zijn volstrekt duidelijk over hun verwachtingen. Ze vertellen de medewerkers wat ze van hun  verwachten. Maar een leider zal de medewerker ook vragen wat hij/zij van de leider verwacht. Verwachtingen matchen zorgt voor duidelijkheid en geeft zekerheid en vertrouwen in de organisatie. Kwaliteiten die daarbij horen:

Vertrouwen

Kenmerken leiderschapLeiders begrijpen dat vertrouwen de fundering is in de organisatie. Mensen presteren beter in een veilige omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze inbreng mogen hebben. Waar hun input ook op prijs gesteld en benut wordt. Leiders begrijpen ook dat als je wat wilt bereiken je de mensen vanuit intrinsieke motivatie mee moet krijgen. Wanneer medewerkers achter de doelstellingen van de organisatie gaan staan, gaat het zoveel gemakkelijker. Dan komt er bezieling en passie in de teams. De leider heeft een cruciale rol in het creëren van vertrouwen binnen de organisatie.  Allereerst zal de leider standvastig koers moeten houden en niet snel opgeven. Maar er moet ook overeenstemming zijn tussen wat de leider zegt, toezegt en zijn/haar daden. Leiders dienen een voorbeeldfunctie te hebben wanneer het gaat om betrouwbaarheid en integriteit. Dat betekent dat ze verplichtingen en beloften nakomen en daar waar nodig klaar staan voor hun medewerkers als het erom spant. Kwaliteiten die hiervoor nodig zijn:

Ontwikkelen

Leiders hebben oog voor ontwikkeling. Ontwikkeling van de organisatie is ontwikkeling van teams en individuen. Ze zullen stimuleren dat mensen zich ontwikkelen. Immers persoonlijke groei van medewerkers zorgt voor organisatiegroei.  Bovendien: ontwikkelen van medewerkers dat motiveert. Nu is ontwikkelen veel meer dan een cursus of training organiseren. Dat kan ook! Het is ook zelfsturing en autonomie ontwikkelen in de organisatie, verantwoordelijkheid bij medewerkers neerleggen, durven loslaten. Ontwikkelen is een organisatie creëren waar mensen ingezet worden op hun kwaliteiten, waar gewerkt wordt aan bewustwording rond eigen kwaliteiten en valkuilen.

Gericht op de relatie

Leiders zijn gericht op de relatie met de medewerker. Ze zijn aanspreekbaar voor de conciërge, de tuinman en het managementteam. Iedere medewerker doet ertoe en levert een bijdrage aan de organisatiedoelen.  Leiders betrekken de medewerkers bij de organisatie. En zo creëren ze optimale betrokkenheid.

Zinvol

Leiders hebben oog voor ZIN. Daarmee bedoelen we: zinvol werk in een organisatie die zin en betekenis heeft. Wanneer heeft u een organisatie met zin en betekenis? Wanneer er een duidelijke missie is. Uw organisatie voegt iets toe. Wat is zinvol werk? Werk dat zin en betekenis toevoegt, wat ertoe doet! Grotere motivatiebron is haast ondenkbaar voor medewerkers. Gevolg: er ontstaat bevlogenheid en werkplezier.

Persoonlijk leiderschap: wat zijn de kenmerken?

Persoonlijk leiderschap heeft de zes zelfde kenmerken.

 • Proactief: vooruitkijken en anticiperen
 • Vertrouwen creëren
 • Duidelijk: waar wil ik naar toe of wat wil ik bereiken?
 • Gericht op de eigen ontwikkeling
 • Gericht op de relatie
 • Zinvol werk en zinvolle taken

U hoeft dus geen leidinggevende te zijn om leiderschap te tonen. 

Persoonlijk leiderschap

Waarom is leiderschap belangrijk?

Waarom is leiderschap zo belangrijk in organisaties? Hebben we leidinggevenden nodig?

 • Leiderschap heeft grote invloed op de betrokkenheid en motivatie van medewerkers.  Leidinggevenden kunnen zowel een motiverend als demotiverend klimaat creëren. Wanneer mensen vrijwillig ontslag nemen, komt dat in een groot aantal situaties door hun baas. Leidinggevenden die niet functioneren belemmeren de voortgang van het team, de organisatie maar ook de individuele ontwikkeling van de medewerker. Zie ook: disfunctioneren leidinggevende.

Gedrag: werkgericht en mensgericht

Leiderschap: werkgericht of mensgerichtLeiderschap draait om 2 categorieën gedrag:  Goede leidinggevenden beheersen beide gedragsvormen, (als het fout gaat beheersen ze meestal alleen gedrag gericht op werk)

 • Werkgericht of taakgericht

  • heeft oog voor de doelstellingen die bereikt moeten worden
  • heeft oog voor de taken die uitgevoerd moeten worden
  • werkt effectief
  • kan prioriteiten stellen
  • is duidelijk en maakt heldere afspraken
  • vertelt wat hij/zij van de medewerker verwacht
 • Mensgericht

  • kan reflecteren op eigen gedrag en kan leidinggeven aan zichzelf
  • heeft duidelijk voor ogen waarom hij/zij leidinggevende is geworden en wat hij/zij als leidinggevende wil bereiken
  • begrijpt wat motivatie is en hoe dit bij medewerkers werkt
  • stimuleert medewerkers om eigen doelen te formuleren en spoort aan om de kwaliteiten van de medewerker te ontwikkelen
  • benut de kwaliteiten van de medewerker optimaal

Lees ook: mensgericht en taakgericht leidinggeven

Leiderschapsprogramma

Wilt u meer weten over onze leiderschapsprogramma’s?

Leiderschapsprogramma

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Willen is minder moeten

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Willen is minder moeten.

Ebook willen moeten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.