Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfvertrouwen ontwikkelen en vergroten

Wanneer je zelfvertrouwen hebt, kom je beter over, voel je je zekerder, heb je meer uitstraling. Zelfvertrouwen ontwikkelen is dus belangrijk. Daarom willen de meeste mensen vol zelfvertrouwen in het leven staan, vertrouwen uitstralen, geloven in eigen kunnen en in eigen mogelijkheden.

In dit artikel ga ik in op:

Zelfvertrouwen

Training assertiviteit

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een assertiviteitstraining? Onze individuele coaching richt zich op jouw specifieke leerdoelen.

 Aarzel niet en neem contact met ons op voor uitgebreide informatie!

Training assertiviteit

E-books

Zelfvertrouwen en zelfverzekerd

Te bestellen via de webshop!

E-book: mag ik er 2 kilo zelfvertrouwen bij?

Doe de assertiviteitstest!

Hoe assertief ben jij? Ontdek het nu met onze gratis online test! Ontvang direct de resultaten in je inbox.

Doe de assertiviteitstest

Betekenis en definitie

Wat is zelfvertrouwen precies? Ik ga het woord toch ontleden om het duidelijk te maken. Vertrouwen is 'dat je erop aan kunt'. Zelfvertrouwen kun je dus definiëren als weten 'dat je op jouw ZELF aankunt'. Het is dus een innerlijk weten of overtuigd zijn van jezelf. Je hebt vertrouwen in de kennis die je hebt opgebouwd, de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de inzichten die je hebt opgedaan, enz.

Wanneer zelfvertrouwen echter alleen met kunnen, kennis en vaardigheid te maken had, dan was het gebrek aan zelfvertrouwen gemakkelijk oplosbaar. Ik sluit niet uit, hoor, dat zelfvertrouwen vergroten te maken kan hebben met het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van kennis en kunde. Toch blijkt in veel gevallen dat de worsteling dieper is.

Zelfvertrouwen definitie

Jouw ZELF omvat namelijk meer dan wat je kan (KUNNEN). Het heeft dus ook te maken met wie je BENT (jouw ZIJN). En dat wil ik graag zo concreet mogelijk maken. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, heb je ook vertrouwen in wie je bent. Je weet dat je erop aan kunt. Waarop? Op de overtuigingen die je hebt, op jouw identiteit, op jouw kwaliteiten, talenten, de zaken waar je voor staat, op jouw drijfveren, persoonlijke behoeften. Ook op jouw gevoelens en intuïtie. Zelfvertrouwen heeft ook te maken met aanvaarden en omarmen wie je bent. Lees ook mijn artikel over zelfaanvaarding. Wie zelfvertrouwen heeft, hoeft niet anders te zijn dan hij/zij nu is, hoeft niet meer of beter te zijn dan hij/zij nu is.

Samengevat komt het hierop neer. Zelfvertrouwen is weten dat je op jouw zelf aankunt en dat omvat:

  • Wat je kunt (kunnen): jouw vaardigheden, inzichten, kennis, competenties.
  • Wie je bent (zijn): jouw kwaliteiten, talenten, normen en waarden, overtuigingen, intuïtie, gevoelens.
  • Wat je wilt (willen): jouw ambities, drijfveren.

Training zelfvertrouwen

De training zelfvertrouwen verzorgen wij door individuele coaching in een kort traject van vijf sessies. Doel van de training is om de vicieuze cirkel met jou samen te doorbreken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Analyse

De individuele training begint met een analyse. Waarom? Omdat het leerdoel: meer zelfvertrouwen ontwikkelen veel te groot, te lang of te breed is. Sterker nog: dat is een containerbegrip eerste klas. En als het leerdoel niet goed gesteld is, bereik je het resultaat niet wat je wenst. Een goede analyse zorgt voor verfijning. Het klopt ook niet dat je geen zelfvertrouwen hebt. Je loopt de trap op, je fietst, misschien rijd je auto. Wie helemaal geen zelfvertrouwen heeft, kan nog geen beschuit eten.

Het gaat er dus om dat je specifiek maakt op welk terrein je gebrek aan zelfvertrouwen ervaart. Iemand zegt: 'bij mij is dat in het sociale verkeer'. Je wilt dus werken aan de doelstelling om meer zelfvertrouwen te krijgen in het sociale verkeer. Daar wordt het al een stuk duidelijker van, vind je niet?

Maar het moet specifieker. Bijvoorbeeld: 'ik wil meer zelfvertrouwen in het sociale verkeer en dat betreft vooral het spontaan afstappen op nieuwe contacten'. Nu wordt het al weer een beetje specifieker.

Waarom zo belangrijk?

Wanneer jouw leerdoel niet duidelijk is, is het niet hanteerbaar en kom je niet tot stappen. Dus een goede analyse en bewustwording waar jouw vraagstuk zit is doorslaggevend voor het succes van de training.

Training zelfvertrouwen

In kleine stapjes progressie maken!

Als de analyse gemaakt is, is het zaak om te komen tot 'DOEN'. Maar dan wel in kleine stapjes. Behapbare stapjes. De lat niet te hoog leggen voor jezelf! Stap voor stap vertrouwen opbouwen door, ja, door te doen! Praten over helpt niet. Iedere vooruitgang is een overwinning. Zelfvertrouwen ontwikkel je door positieve ervaringen op te doen! En dat is in feite ook de enige manier.

Waarom vijf individuele sessies? Je leert dit niet in een dag. Je hebt tijd nodig om het toe te passen. Dus er zit tijd tussen de sessies waarbij je aan de slag kunt. En je komt terug met jouw ervaringen!

Meer weten?

Neem  contact met ons op! Wij maken graag een aanbieding voor je!

Willen, kunnen en zijn: balans

Jouw persoonlijkheid (jouw zelf) bestaat dus uit willen (motivatie), kunnen (vaardigheden, opleiding, kennis, competenties). Jouw ZIJN benoem ik apart in de wetenschap dat kunnen en willen daarbij hoort. Onder jouw zijn versta ik zaken als jouw persoonlijke eigenschappen of kernkwaliteiten, jouw talenten, jouw waarden en normen en jouw overtuigingen.

Het is belangrijk dat er overeenstemming is tussen willen, kunnen en zijn. Als die overeenstemming er niet is, dan ben je jezelf niet. Dat leidt tot gebrek aan zelfvertrouwen. Zal ik dat eens concreet maken? Je krijgt geen zelfvertrouwen wanneer je:

  • Iets wilt (willen) wat niet past bij jouw mogelijkheden (kunnen).
  • Iets wilt leren wat niet past bij jouw persoonlijkheid (zijn).
  • Voortdurend eigenschappen moet inzetten (kernkwaliteiten) die niet bij je passen.
  • Wanneer je jouw eigenschappen die van nature wel bij je passen niet kwijt kunt (in jouw functie of opleiding).
  • Wanneer je teveel van jezelf vraagt (je overvraagt jezelf en legt de lat te hoog).
  • Wanneer je te weinig van jezelf vraagt (en je jezelf niet weet uit te dagen).
  • Wanneer je iets wilt wat niet bij jouw persoonlijke behoeften aansluit.

Congruentie en zelfvertrouwen: willen, kunnen en zijn

Realistisch zelfbeeld

Belangrijk is dus om een realistisch zelfbeeld te hebben. Er ligt een relatie tussen zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfaanvaarding. Hoe zou je voldoende zelfvertrouwen kunnen hebben, wanneer je jezelf onvoldoende kent en wanneer je geen juist zelfbeeld hebt. Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf en hoe zou dat mogelijk zijn zonder dat je jezelf kent? Jezelf kennen betekent: je kent de eigen mogelijkheden en je kent ook de eigen onmogelijkheden (grenzen). Dat betekent:

  • Dat je weet wat je kunt en wat je niet kunt.
  • Dat je weet waar je jouw kwaliteiten kwijt kunt en waar je dat niet moet doen.
  • Dat je weet over welke vaardigheden je beschikt.

Zelfkennis hangt samen met zelfaanvaarding. Je hoeft niet meer te zijn dan je bent, je hoeft niet anders te zijn dan je bent. Maar je hoeft je ook zeker niet minder of bescheidener voor te doen dan je bent. Zelfvertrouwen betekent ook dat je fouten durft te maken, verkeerde inschattingen durft te doen en dat je kunt aanvaarden dat je wel eens fouten hebt gemaakt.

Arrogantie is wat anders

Vertrouwen op jezelf: is dat hetzelfde als hoog van de toren blazen? Wanneer je op jezelf vertrouwt, heeft dat niets te maken met dikdoenerij, opgeblazenheid, jezelf overschreeuwen of overbluffen, jezelf groter voordoen dan je bent. Integendeel zelfs! Mensen die dat doen, kampen doorgaans met een tekort aan zelfvertrouwen en vullen hun tekort aan eigenwaarde op met arrogantie.

Zelfvertrouwen ontwikkelen voor jongeren

Voor kinderen is het ontwikkelen van zelfvertrouwen van bijzonder groot belang. Het is dus een zoektocht voor het kind, ouders en school om te ontdekken wat bij het kind past. Dat heet ontwikkeling en is een zoektocht omdat er bij de geboorte geen gebruikershandleiding is bijgeleverd. Wanneer het kind de middelbare school gaat bezoeken, wordt het nog spannender. Voor wie verdwaalt in de zoektocht naar het evenwicht tussen kunnen, willen en zijn, is het belangrijk om hulp te zoeken. Onze slogan is wel eens: 'liever dat mijn kind met zelfvertrouwen van school afkomt, dan met een diploma'. Dat is een mooie oneliner, vind je niet? Natuurlijk hoort dat diploma erbij. Maar is het ook niet vaak zo dat het kind met zelfvertrouwen, het diploma er vanzelf bij krijgt? Voor pubers en jongeren kan onze jongerencoach helpen en ondersteunen bij de zoektocht naar zelfvertrouwen.

Twijfelen aan jezelf: gebrek aan vertrouwen in jezelf!

Heb je gebrek aan zelfvertrouwen? Dit zijn de kenmerken:

  • Je twijfelt aan jezelf of aan je eigen capaciteiten.
  • Je voelt je regelmatig onzeker of je komt onzeker over op anderen.
  • Je aarzelt om op nieuwe situaties af te stappen.
  • Je ziet er tegenop om mensen te ontmoeten die je niet kent.
  • Je laat het initiatief graag aan een ander over.
  • Je bent altijd bezig met wat een ander van je vindt.
  • Je laat snel over je heen lopen.
  • Je betrekt kritiek snel op jezelf.
  • Je voelt je waardeloos of minderwaardig.
  • Je hebt het gevoel dat anderen over je praten op een negatieve manier.
  • Jouw gevoel van eigenwaarde is klein.
  • Je cijfert jezelf snel weg.
  • Je bent altijd met jouw uiterlijk bezig en je bent daar ontevreden over.
  • Je trekt je terug in een groep of gezelschap.
  • Je mening zal je niet gauw zeggen.
  • Je bent bang om fouten te maken of af te gaan.
  • Je ziet altijd wel ergens tegenop.
  • Je bent bang voor afwijzing.
  • Je vindt het moeilijk om jouw grenzen aan te geven.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Oorzaken: hoe is die twijfel ontstaan?

Wat zijn de oorzaken van gebrek aan zelfvertrouwen? Dat kan een breed scala zijn. Uiteraard zijn er tal van omgevingsfactoren die een rol spelen bij het vergroten en ontwikkelen van zelfvertrouwen en ook die afbreuk doen aan zelfvertrouwen. Ik noem er een paar:

  • Jouw werkomgeving daagt je mentaal niet uit (zodat je op je lauweren kunt rusten en er weinig van jou gevraagd wordt).
  • Je wordt overvraagd op je werk en je moet voortdurend op jouw tenen lopen om aan de eisen te voldoen (taakeisen, doelstellingen, targets).
  • Er worden zaken van je gevraagd die niet bij je passen qua persoon.
  • Je moet vaardigheden inzetten die te weinig aanwezig zijn.
  • Er worden zaken gevraagd die niet bij je kennis en kunde passen.
  • Er is een mismatch tussen jou en je functie.
  • Je hebt een negatief zelfbeeld ontwikkeld door de jaren heen.
  • Je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect is niet erg groot.
  • Je vindt het moeilijk om jezelf te aanvaarden.

Oorzaken gebrek aan zelfvertrouwen

Diep en intens

We denken in dit soort voorbeelden vaak praktisch, maar soms gaat het veel dieper, verder, en intenser dan menigeen denkt. Een voorbeeld dat ik nogal eens tegenkom is dat organisaties verwachten van een medewerker dat hij/zij zich meer profileert, vlotter overkomt, ad rem reageert. De persoon in kwestie wordt op training gestuurd en er is ook wel wat progressie. Maar niet in die mate die de organisatie verwacht. Hoe komt dat? De persoon is niet extravert maar introvert. En zelfs na 48 trainingsdagen is en blijft de persoon introvert. Kortom: organisaties mogen zulke vragen niet stellen. Het zijn oneigenlijke verwachtingen. Maar het draagt niet bij aan zelfvertrouwen omdat willen, kunnen, en zijn op dat moment niet overeenstemmen.

Negatieve invloed van buitenaf

Natuurlijk zijn er veel meer zaken in de omgeving die zelfvertrouwen behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik noem wat voorbeelden:

  • Je hebt een partner die je voortdurend onderuit haalt, die veeleisend of te kritisch is.
  • Je had of hebt ouders die negatief waren ingesteld.
  • Je hebt een leidinggevende die je vaak negatief beoordeelt.
  • Je past niet bij je vrienden en kennissen en je wordt weinig aangemoedigd of gestimuleerd.
  • Je staat er alleen voor en je ervaart weinig steun.

Negatieve sociale contacten kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen en je groei belemmeren. Leer hoe je schadelijke relaties kunt herkennen en effectieve stappen kunt nemen om jezelf te beschermen en te omringen met positieve invloeden. Lees: negatieve sociale contacten ondermijnen jouw zelfvertrouwen.

Negatieve invloeden op zelfvertrouwen in sociale contacten

Affirmaties: Train jezelf in positieve gedachten!

Affirmaties, een krachtig hulpmiddel om jezelf te trainen in positieve gedachten. Het woord 'affirmare' betekent versterken en bekrachtigen. Positieve affirmaties voeden jouw zelfvertrouwen. Wat je over jezelf denkt, je zelfbeeld en zelfs je zelfspraak hebben een directe invloed op je zelfvertrouwen. Vergeet negatieve affirmaties, want ze bestaan simpelweg niet! Ontdek hoe je positieve gedachten kunt cultiveren en je zelfvertrouwen kunt versterken.

Positieve en negatieve affirmaties

E-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Het nieuwste e-book gaat over zelfvertrouwen. De titel, 'Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?', had ik al in 2010 in mijn hoofd. En pas nu ontvouwt zich deze gedachte, wat heeft geleid tot dit e-book. Zelfvertrouwen ontwikkel je! Het is niet iets wat je aanschaft, verzilvert, en wat je als een soort verworven rijbewijs op zak hebt! We gaan in op de 21 oorzaken van onzekerheid, maar ook op de vicieuze cirkel waarin je gevangen kunt zitten en waardoor jouw gedrag voeding geeft aan onzekerheid.

We duiken in de diepere lagen van zelfvertrouwen, waarbij we onszelf confronteren met zelfwantrouwen, kwetsbaarheid en zelfaanvaarding. Uiteindelijk komen we bij de vraag: hoe ontwikkel je nu zelfvertrouwen?

Bekijk het e-book!

Zelfvertrouwen en zelfverzekerd

Vermijd zelfsabotage

Zelfsabotage, een psychologisch patroon dat voortkomt uit diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf. Maar wat is zelfsabotage precies? Laat ons enkele voorbeelden verkennen en begrijpen waarom we onszelf soms saboteren. Ontdek hoe je dit destructieve patroon kunt doorbreken en jezelf kunt bevrijden van zelfsabotage.

Zelfsabotage

Begrijpen anderen jou ook?

Merk je dat mensen in jouw omgeving vaak niet begrijpen waar je mee worstelt? Wellicht word je overladen door tal van adviezen waar je niets aan hebt, zoals:

  • Je moet je er gewoon overheen zetten; je kunt het wel.
  • Je moet 'gewoon' doen, of je moet er 'gewoon' op afstappen.
  • Maak je toch niet zo druk over wat een ander van je zegt.
  • Stop eens met nadenken over jezelf en ga eens uit van je eigen kracht.
  • Leer eens om in jezelf te geloven.
  • Kijk eens naar wat je tot nu toe allemaal hebt bereikt.

Werkt het? Nee! Daarom noemen wij het 'peptalk' of dooddoeners. Dat had je zelf ook al bedacht, immers! Je weet wel dat je er gewoon op moet afstappen en je weet wel dat het beter is om gewoon je mening te zeggen. Je weet ook wel dat je je niet zo druk moet maken over wat een ander van je denkt. Maar ja, dat is juist jouw vraagstuk. Dus voor jou is het niet 'gewoon'. Dus dat helpt niet.

Vertrouwen in jezelf

Geef onzekerheid geen voeding

Onzekerheid, als onkruid dat snel groeit en zich verspreidt. Het leidt tot een gevangenschap in een vicieuze cirkel. Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan deze valkuil en jezelf kunt bevrijden van onzekerheid. Het begint met het doorbreken van de cyclus van zelftwijfel en jezelf toestaan om te groeien en gedijen. Lees: Onzekerheid voeden!

Onzekerheid kun je voeden en daar moet je mee stoppen!

AWW-premie: De Drang naar Alles Weten en Controleren

Heb je jezelf ooit betrapt op een overmatige controlebehoefte? Noem het de "Alles Willen Weten" (AWW) premie. Het ontstaat vaak uit een gevoel van onzekerheid en de drang om grip te hebben op situaties. Ontdek hoe deze behoefte aan controle je zelfvertrouwen kan ondermijnen en welke stappen je kunt nemen om het in toom te houden.

AWW premie

Leiderschap en zelfvertrouwen

Wij verzorgen ook trainingen voor leidinggevenden. Daarom benoemen we hier ook graag de relatie tussen leiderschap en zelfvertrouwen. Leidinggevenden die gebrek aan zelfvertrouwen hebben en dus twijfelen aan zichzelf ondervinden daar op den duur de gevolgen van:

  • Ze kunnen overruled worden door teamleden.
  • Ze kunnen te weinig natuurlijk overwicht uitstralen.
  • Ze komen niet overtuigend over op anderen.
  • Ze zaaien twijfel door hun eigen gedrag en oogsten onzekerheid bij anderen.
  • Ze geven te weinig sturing, of ze geven juist te veel sturing (om eigen onzekerheid te maskeren).

Wij combineren persoonlijke ontwikkeling met trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Anders gezegd: leiderschapsontwikkeling is persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende.

Assertief leidinggeven

Wat beslist niet werkt!

  • Je krijgt geen vertrouwen in jezelf door een boekje over te lezen. Boekjes lezen, net als dit artikel, leidt er alleen maar toe dat je kunt beredeneren waarom je je zo onzeker voelt. Het kind dat angst heeft voor het zwembad is niet geholpen met een universitaire opleiding aan de angstacademie en een studie over zwemwater helpt ook niet. Hooguit leidt het tot de verklaring waarom die angst is ontstaan. Maar de badmeester zegt: 'Springen, jij!' 'Ja meneer, maar kijk, het zit zo…'.
  • Bankzitten helpt ook niet. We kennen een voetballer die faalangstig was, en de trainer had de strategie bedacht om deze speler op de bank te zetten. Tja, zei de trainer, je zult écht aan je zelfvertrouwen moeten werken, anders stel ik je niet op. Gevolg: de voetballer werd alleen maar faalangstiger, en als hij dan vijf minuten mocht spelen, ging ook écht alles fout.

Samengevat: Je behaalt geen zwemdiploma via een schriftelijke cursus bij de LOI. Je krijgt ook geen zelfvertrouwen door in de bibliotheek alle boeken te lezen die over dat onderwerp gaan. Je moet 'DOEN'.

Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat?

Specificeer jouw leerdoelen!

Ik noem het regelmatig, maar ieder mens heeft een zekere mate van zelfvertrouwen. Je kunt fietsen, autorijden, de trap oplopen, enzovoort. Wanneer je helemaal geen zelfvertrouwen zou hebben, dan is jouw leven onleefbaar geworden. Je zou nog geen hap brood door je keel kunnen krijgen. Het gaat er dus om dat je als eerste gaat benoemen waar je meer zelfvertrouwen wilt ontwikkelen. Zelfvertrouwen is namelijk een containerbegrip. Je zult zien dat er in die container twee of drie doosjes zitten waar het bij jou om gaat. Ik noem wat voorbeelden:

  • Je wilt je vrijer voelen wanneer je moet spreken in groepen.
  • Je wilt je zeker voelen wanneer je een presentatie moet houden.
  • Je wilt frank en vrij op mensen kunnen afstappen die je niet kent.
  • Je wilt niet meer bezig zijn met wat een ander van je vindt.
  • Je wil vaker het initiatief nemen.
  • Je wilt jouw grenzen kunnen aangeven zonder dat je je daar rot over voelt.
  • Je wilt niet onzeker zijn doordat anderen kritiek op jou hebben.

Kortom: je moet het leerdoel 'zelfvertrouwen ontwikkelen' specificeren en daarna verder uitwerken.

Zelfvertrouwen

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Ebook of webinar

Meer weten over assertiviteit?

Of bekijk onze training assertiviteit!

Training Assertiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via  zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland, Colombia etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Deze week: 3 aanbiedingen (t/m 30 november)

Aanbieding 1:

e-book: Hoogsensitiviteit: label of labiel?

In het e-book Hoogsensitiviteit: label of labiel? gaan we in op de vraag of hoogsensitiviteit nu een label is of een teken van labiele kwetsbaarheid. Dit e-book biedt inzichten in de kenmerken van hoogsensitiviteit en onderzoekt hoe deze gevoeligheid invloed heeft op het dagelijks leven, werk en relaties. Beschikbaar als e-book (PDF). Ontdek nu meer en lees hoe je hoogsensitiviteit kunt omarmen!

Normale prijs: € 15,95.

Nu: € 10,35 (35% korting)

Meer informatie?

Aanbieding 2

E-book: Hoogbegaafd: gave of probleemgeval?

Dit e-book biedt een diepergaand inzicht in hoogbegaafdheid en bespreekt de uitdagingen die hoogbegaafde mensen tegenkomen, zowel op persoonlijk als sociaal vlak. Er wordt ingegaan op misverstanden en beeldvorming rondom hoogbegaafdheid. Het boek bespreekt hoe de wereld vaak niet is ingericht voor hoogbegaafde mensen, met aandacht voor uitdagingen op school, in de werkloopbaan en in de communicatie met anderen. Beschikbaar als e-book (PDF).

Normale prijs: € 15,95. Nu: € 10,35 (35% korting)

Meer informatie

Aanbieding 3

Zelfperceptietest hoogsensitiviteit

Deze zelfperceptietest helpt je om te ontdekken of je hoogsensitief bent maar ook om jouw kwaliteiten, valkuilen en leerdoelen te leren herkennen rond hoogsensitiviteit. De test is een hulpmiddel om jouw inzicht in jezelf te vergroten en jouw ontwikkeldoelen te formuleren.
De test helpt bij zelfinzicht en bewustwording.

Normale prijs: € 12,75. Nu: € 8,25.

Meer informatie?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt de volgende 5 podcast's al terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind

Podcast beluisteren of bekijken?

Kirsten Greaves-Lord

Podcast ‘slim en gevoelig’

Donderdag 28 november publiceren wij de zevende podcast in de serie ‘Reis of bestemming in balans’ waarbij we ingaan op de bijzondere combinatie van ‘slim en gevoelig’. Het is een combinatie die enerzijds een kracht is en soms ook een dilemma. Aan de ene kant is er de ratio: snel logica omarmen, verbanden zien, analyseren, informatie ontwarren en rationeel tot de essentie komen. Aan de andere kant is er het gevoel: empathisch, sensitief, intuïtief, of een scherp voorgevoel.

Te gast is Kirstin Greaves-Lord, universitair docent klinische psychologie, hoofdonderzoeker bij het autismeteam Noord Nederland van Lentis GGZ en programmaleider van de Academische Werkplaats Autisme.
Kirstin en Jan gaan in gesprek over mensen die ‘slim en gevoelig’ zijn, de uitdagingen die deze combinatie met zich meebrengt, maar vooral ook over de speciale aandacht die nodig is voor degenen die hierdoor vastlopen in het dagelijks leven.

Schrijf je vast in voor de podcast!

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.