Waarom trekt een narcist op jou aan?
Ik schreef al een artikel over: waarom ben jij vatbaar voor een narcist? Vandaag draai ik het eens om: waarom trek jij een narcist aan? Nu lijkt het net alsof je heel actief narcisten aan het werven bent, maar dat bedoel ik niet. Scherper gesteld: wat maakt het dat een narcist op jou aantrekt?
In dit artikel ga ik in op:
- Eigenschappen zoals hoog inlevingsvermogen, bescheidenheid, openheid en harmonie.
- Onbalans in geven en ontvangen.
- Overlevingsstrategieën zoals de "fawn" en "pleaser."
- Wanneer de kentering in de relatie plaatsvindt:
- Het moment waarop de narcist begint af te stoten.
- Waarom sommige eigenschappen, zoals zelfreflectie, verdraagzaamheid en streven naar harmonie, je aantrekkelijk maken voor de narcist.
- Het belang van het inzetten van je positieve eigenschappen zonder in valkuilen te trappen.
- Zelfvoorziening zonder afhankelijkheid van externe waardering.
- Werken aan authenticiteit om narcisten te vermijden.
Eigenschappen en kernkwaliteiten
Ik begin bij jouw eigenschappen. Kijk maar eens of het klopt wat ik zeg. Een narcist voelt zich tot jou aangetrokken om deze redenen:
- Je hebt een hoog inlevingsvermogen. Je begrijpt de gevoelens van de ander goed. Je hebt een sterk inlevingsvermogen en je kunt meeleven met de ander. Dat is voor een narcist stroop. En zoals je weet vang je meer vliegen met een lepel stroop dan met een vat azijn. Maar een narcist wentelt zich in de stroop van jouw empathisch vermogen.
- Je bent bescheiden. Je hoeft niet op de voorgrond te staan en je hoeft niet in het middelpunt te staan. De valkuil is dat je jezelf soms wegcijfert en daardoor geef je gigantisch veel ruimte aan een narcist die met zijn hooghartige aard graag in de schijnwerpers staat. Och, wat vindt de narcist dat fijn! Dankzij jou kan hij/zij shinen en krijgt hij/zij alle tijd en aandacht.
- Jouw openheid. Je staat open voor nieuwe ideeën, voor feedback, voor meningen en suggesties. En omdat jij openstaat kan de narcist bij jou binnenkomen.
- Je bent harmonieus en dat maakt dat je soms conflictmijdend bent. Dat geeft de narcist gelegenheid om over jouw grenzen te gaan. Hij/zij weet dat je wel meebeweegt.
Je ziet al dat er wat feestvreugde is bij het narcistenkorps over wie jij bent. Het smaakt voor een narcist zo zoet: jouw aandacht, jouw begrip, jouw inlevingsvermogen. En jij hoeft ook nog niet de volle aandacht, dus ook dat is fijn voor de narcist. Hij/zij kan voortdurend in de belangstelling staan.
Onbalans
Ik ga verder. Stel er is onbalans bij jou. Er zijn dingen in jouw leven gebeurd waardoor geven en ontvangen in onbalans is. Dan gaan we nu kijken naar de deur waardoor de narcist binnenkomt bij jou.
In mijn artikel over de werkwijze van de narcist schreef ik al dat hij/zij aantrekt en afstoot. Maar het begint met aantrekken. En wellicht heb jij de behoefte om gezien en gehoord te worden. Je verlangt naar aandacht. Nou, dat kan een narcist jou leveren als geen ander. In het begin ben je de beste, de mooiste, de knapste en de slimste. En blijkbaar heb je niet door dat er een spel met jou gespeeld wordt. Je trapt erin. Jouw honger om gezien te worden, wordt even gestild. Jouw behoefte aan waardering wordt even vervuld. Of je hebt heel veel moeite om jouw grenzen aan te geven.
Wat hier dus een rol kan spelen is de combinatie van jouw eigenschappen met een honger naar waardering, gezien en gehoord worden. En daardoor ben jij aantrekkelijk voor de narcist.
Overlevingsstrategie
Een derde aspect. Je hebt een overlevingsstrategie ontwikkeld in jouw jeugdjaren. Als kind kon je niet anders. Als jouw innerlijke kind zich bedreigd voelt, komen de bodyguards in het geweer. Dan zijn er twee mechanismen waar de narcist op aantrekt. Ik noem:
- De fawn die zich onzichtbaar maakt. .
- De pleaser die de ander graag wil behagen.
Uit de praktijk
Esther vertelt: 'In heb begin voelde ik me super bij hem. Hij gaf me het gevoel dat ik heel speciaal was en dat voelde heel warm aan. Na enkele jaren veranderde hij en het lag allemaal aan mij. En dit terwijl ik handelde om mezelf te beschermen want hij was uit op mijn geld. Na vele manipulaties en agressief gedrag heeft hij mij 10.000 euro armer gemaakt en uiteindelijk de relatie verbroken zonder enige aanvaardbare reden. Hij heeft direct alle contact verbroken langs alle mogelijke wegen zodat ik met veel vraagtekens zou achterblijven. Nu een jaar later verneem ik dat hij met een Thaise gaat trouwen en daar ook gaat wonen. Hoe graag ik hem ook zag en ondanks wat hij mij allemaal heeft aangedaan kan ik hem moeilijk loslaten omdat de herinneringen aan onze beginperiode mij nog steeds een dubbel gevoel geven. Blij om wat ik het mogen ervaren en beleven maar ook kwaadheid omdat hij mij gewoon misbruikt heeft om zijn doelen te bereiken'.
Wanneer is de kentering?
De kentering ontstaat wanneer de narcist gaat afstoten. En jij reageert niet meteen. Waarom niet?
- Je hebt een hoge mate van zelfreflectie: je denkt eerst dat je iets fout doet of verkeerd hebt gedaan.
- Je hebt een hoge mate van verdraagzaamheid.
- Je bent gericht op harmonie dus je haalt snel de vergevingstrommel erbij. En je gaat samen weer verder.
- Zie je waarom jij aantrekkelijk bent voor de narcist?
Begrijp je nu waarom jij aantrekkelijk bent voor een narcist? Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van een mevrouw waar ik gister mee sprak. Ze zei: ‘Het is me vaker overkomen in mijn leven. Het is een patroon’.
Jouw kracht
Ik geef jou de garantie dat er nooit weer een narcist bij jou aanklopt als jij in je kracht staat. Een paar voorwaarden:
- Je zet je kwaliteiten in (o.a. empathisch vermogen, bescheidenheid, openheid, harmonieus) maar je weet de valkuilen te vermijden.
- Je voorziet in je eigen behoeften en je maakt je niet afhankelijk van de waardering van anderen. Dat noem ik behoeftenuitruil.
- Je werkt aan je authenticiteit en die ga je verder vormgeven.
Waar jouw vraagstuk zit, daar zit ook jouw talent in dit geval.
Life coaching
Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?
Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!
Relatieproblemen
Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.