Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Narcisten: hoe gaan ze te werk?

Hoe werkt een narcist eigenlijk? Heel eenvoudig: aantrekken, dramatiseren, afstoten en vrede sluiten. Daarna begint het weer overnieuw. Al eerder schreef ik een artikel over: mijn leidinggevende is narcist. Wellicht heb je daarmee te maken. Maar je kunt natuurlijk ook in privé kringen met een narcist te maken hebben.

Of wellicht is zelfs jouw partner een narcist. Of heeft jouw partner narcistische trekken. In dit artikel ga ik in op de vraag hoe de narcist te werk gaat.

Aantrekken

Narcisten beginnen om jou te veroveren. Ze tonen een bijzondere belangstelling voor je of ze laten je in alles merken hoe bijzonder je eigenlijk bent. Een narcist kan je op een voetstuk zetten op een manier die heel warm aanvoelt. Je  voelt je volkomen veilig en op jouw gemak en je bent verwonderd over de bijzondere aandacht of liefde die je ervaart. De narcist zal zich in eerste instantie afhankelijk opstellen en laten merken dat je zeer belangrijk voor hem/haar bent. ‘Hij/zij kan zich het leven zonder jou moeilijk voorstellen’.

narcist werkwijze

 

 

Onzeker?

Voel je je onzeker? Sta je regelmatig in de please-stand? Dan ben je een goede prooi voor een narcist. Zeker in de fase van aantrekken voel je je de koning te rijk. Je krijgt die waardering die je zo graag ontvangt. Geen mens is mooier, knapper, beter, slimmer dan jou. Tenminste dat word je verteld wanneer de narcist in de aantrekkingsfase zit.

Weerbaar tegen de narcist?

Het drama begint

Heeft de narcist je eenmaal ‘verworven’ dan begint het drama. De rollen worden omgedraaid. Hoe belangrijk je ook leek in het begin, nu is de narcist zelf aan de beurt. Voortdurend heeft hij/zij jouw bewondering nodig en er is geen doelpunt gescoord of de narcist heeft het doelpunt gemaakt. Anders gezegd: successen kun je op naam van de narcist schrijven en fouten of teleurstellingen die heb je waarschijnlijk veroorzaakt.

Niemand kan beter dramatiseren dan de narcist. Dat betekent: kleine voorvallen opkloppen, erger maken, aandikken, groter maken, overdrijven. Maar wel op de manier dat de narcist winnaar is en je de verliezer bent. Dramatiseren kan zich uiten in emotionele explosies waarbij zelfs fysiek handelen aan te pas kan komen.

Uit de praktijk

Liesbeth vertelt: ‘In het begin waren er tranen van geluk bij mij. Nooit was hij zo iemand tegengekomen. Hij wilde gelijk met me trouwen. Ik was de liefste oma voor zijn kleinkinderen’.

Daarna volgden de beschuldigingen omdat ik het dopje van de tandpasta niet had opgeruimd, omdat ik de vloer niet goed had gedweild, omdat hij jaloers was met betrekking tot mijn telefoongedrag. Hij ging mij controleren op e-mails, social media en wanneer ik online was’.

‘Als ik het samenvat dan komt het neer op kwetsende opmerkingen, kinderachtig gedrag, vernederen, verdraaien van zijn beloftes maar ook van mijn woorden’.

‘Wanneer ik erover wilde praten dan kwam dat nooit uit want hij had het te druk met belangrijkere dingen en hij had het al zo moeilijk. Hartproblemen, een moeder die ernstig ziek was, een zus met alcoholproblemen etc.’

‘Wanneer hij boos wegliep, kwam hij na een paar dagen stilte terug met een kleine sorry’, waarna hij wederom alle schuld bij mij neerlegde’.

Later kwam ik erachter dat hij zelf andere contacten had met vrouwen via social media. Ik werd gedumpt voor een ander.

Hoogsensitief

Hoogsensitieve personen zijn vaak ontvankelijker voor een narcist dan andere mensen. En dan met name wanneer ze onvoldoende hun eigen kwaliteiten en valkuilen onderkennen. Hun neiging om de behoeften van de ander te bevredigen is zo groot dat de narcist er wel bij vaart. Dat is wat hij/zij zoekt. Iemand die zich snel aangesproken voelt, zich snel schuldig voelt en er alles aan zal doen om die fouten te herstellen. Echter: wat je ook doet, er is geen herstellen aan. Ook tijdens de drama’s of het afstoten komen de signalen bij jou harder binnen dan bij andere mensen.

Waarom ben jij aantrekkelijk voor een narcist?

Ontdek waarom narcisten zich tot jou aangetrokken voelen in dit informatieve artikel. Leer over eigenschappen zoals empathie en bescheidenheid, en begrijp hoe onbalans en overlevingsstrategieën een rol spelen. Ontdek ook het keerpunt in narcistische relaties en hoe je je kracht kunt gebruiken om narcisten af te weren. Een essentieel stuk voor persoonlijke groei en bescherming.

Waarom trekt een narcist op jou aan?

 

Afstoten

Na het drama begint het afstoten. Je wordt genegeerd, aan de kant geschoven. Er wordt gedreigd om de relatie te stoppen of de vriendschap te beëindigen. ‘Zo kan het niet langer’, zegt de narcist. En weet 1 ding: jij hebt het veroorzaakt. De narcist heeft er zelf part nog deel aan. Nogmaals: hij/zij negeert je, neemt geen contact op, praat niet en zet de relatie op het spel etc.

Vrede sluiten

Ik  ga naar de laatste fase. De narcist wil vrede sluiten. Niet omdat hij/zij een fout heeft gemaakt maar in zijn oneindige barmhartigheid heeft hij/zij ervoor gekozen om je toch nog een kans te geven. In zijn mildheid begrijpt hij/zij ook wel dat je nog veel moet leren en hij/zij is bereid om je daarbij volledig te ondersteunen.

Je bent blij dat het weer goed komt. Het viel toch wel mee. Maar je had je inderdaad wat anders moeten gedragen.

Hoe lang het goed gaat? Tot het volgende drama begint!

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

De werkwijze van een narcist

Velden met een * zijn verplicht.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.