Doelgericht vergaderen: training voor voorzitters
Doelgericht vergaderen: training voor voorzitters. Je bent voorzitter van het management, directieoverleg, het werkoverleg, de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of gewoon in je vrije tijd van de sportclub, het schoolbestuur of de kerkenraad.
Je wilt graag de efficiëntie van het overleg of de vergadering verbeteren en de eigen vaardigheden vergroten qua vergadertechnieken. De training kan als onderdeel benut worden in onze training communicatie voor de leidinggevende.
Voor wie?
De training doelgericht vergaderen is bestemd voor leidinggevenden uit zowel het hoger kader als het middenkader die periodiek een vergadering of overleg moeten voorzitten zoals de directeur, manager, ploegchef, productieleider, teamleider of het afdelingshoofd.
Waar?
De training kan verzorgd worden in geheel Nederland maar ook op onze locaties te Hoogeveen of Amersfoort.
Leerdoelen
Echt goed een vergadering leiden is geen gemakkelijke opgave. Je kunt hierbij nogal wat valkuilen tegenkomen. Het voorzitten van een vergadering is echt een vak. Als je een goede manager bent, wil dit nog niet zeggen dat je ook een goede voorzitter bent. In vergaderen gaat veel tijd, en dus geld, zitten. Logisch dus dat je het maximale rendement uit vergaderen wilt halen. Een effectieve en efficiënte manier van vergaderen staat of valt met een goede voorzitter. Investeren in het trainen van een goede voorzitter is de investering dus dubbel en dwars waard. Een goede voorzitter geeft, behalve leiding aan een vergadering, ook aandacht aan de leden. Hierdoor verhoogt hij/zij hun betrokkenheid en voorkomt demotivatie en desinteresse.
- het lukt mij niet om de vaart in de vergadering te houden: tips en trucs voor effectief vergaderen
- het lukt mij niet of onvoldoende om de regie te houden: hoe hou ik de regie tijdens de vergadering?
- ik merk dat de leden niet of niet meer bij de les zijn. Hoe vergroot ik de betrokkenheid bij de vergadering?
- inzicht in knelpunten bij overlegvormen
- bewustwording en inzicht in benodigde competenties van de voorzitter
- een goede voorbereiding van de vergadering
- hoe ga je om met verschillende soorten deelnemers?
- ik vind het lastig om iedereen tot zijn recht te laten komen. Hoe ga ik om met dominante sprekers?
- hoe ga ik om met conflicten, spanningen of emoties tijdens de vergadering?
Inhoud
De inhoud stellen wij op maat samen. Jouw leerdoelen inzake vergadertechnieken staan daarbij centraal. Om jou een indruk te geven: het kan gaan om de volgende onderwerpen:
- de voorbereiding: agenda, verslag, besluitenlijst of notulen, anderen betrekken bij de voorbereiding
- het gesprek leiden: sturen zonder te sturen, ruimte geven en begrenzen, iedereen aan bod laten komen, samenvatten, het gesprek herleiden naar een besluit, een besluit omzetten in een concreet actiepunt, meningsverschillen benutten als kans, onpartijdige opstelling van de voorzitter
- de afronding: het nawerk, tevens de voorbereiding voor de volgende bespreking
- spreken in de groep
- inzicht in de stijlen van invloed: wat is mijn stijl en wat voor stijl hebben andere mensen?
- de inhoud afstemmen op de deelnemers van de vergadering
- duidelijk en effectief een boodschap overbrengen
Vergaderen zonde van de tijd
Als vergaderen als weinig effectief en efficiënt wordt ervaren, waarom wordt er dan toch zo veel vergaderd? Vergaderen kost enorm veel tijd en dus veel geld. En zeker nu er tegenwoordig veel mensen buiten het kantoorgebouw werken omdat werken niet meer tijd- of plaatsgebonden is, zijn vergaderingen het enige moment dat je alle collega’s bij elkaar ziet. Echter vaak wordt vergaderen gezien als verlies van tijd. Tijd die beter besteed kan worden.
Andere werkvormen
- De trainer/coach gaat samen met jou naar het werkoverleg of de vergadering c.q. meeting waar je leiding aan geeft. Jij doet jouw werk en wij observeren het gedrag van jou als voorzitter maar ook van de teamleden. Op basis daarvan komen wij terug met gerichte feedback en een plan van aanpak.
- Middels gerichte training en coaching implementeer je onder begeleiding van een ervaren coach/trainer een aantal verbeterpunten gericht op efficiëntie
Zie ook: training vergadertechnieken en werkoverleg.
Niet jouw leerdoel?
Staat jouw leerdoel er niet bij? Dat wil niet zeggen dat we jou geen training kunnen aanbieden. Neem dan contact op met ons bedrijfsbureau. De trainingen zijn altijd maatwerk.