Streng voor jezelf: is dat positief of negatief?
Ben jij streng voor jezelf? Of ben je té streng voor jezelf? Dat kan ook! En ik kan ook de andere kant op redeneren: je bent niet streng genoeg voor jezelf. In dit artikel ga ik in op: wat is streng zijn voor jezelf? Wat is daar positief of negatief aan? Maar wat betekent streng zijn eigenlijk? Hoe herken je dat in jezelf of bij anderen?
Streng zijn
Wanneer ben je streng? Ik blijf haken op het woordje streng. Dat doet me denken aan ‘met harde hand aanpakken’. Dan zijn er strikte voorwaarden en is er weinig ruimte voor uitzonderingen. Wie streng is, houdt zich aan de regels, loopt in het gareel, houdt zich aan afspraken, heeft weinig ruimte voor andere interpretaties en neemt het serieus.
Je kunt streng zijn voor een ander
Vroeger hadden wij een strenge meester op school. Dan wou je wel in het gelid lopen. En deed je dat niet, dan kon je zomaar straf krijgen. Wellicht ondenkbaar in deze tijd, maar je kreeg gewoon een schop onder je kont. Zo kun je als kwaliteitscontroleur in de fabriek ook streng zijn. Dat wil zeggen: je houdt je strikt aan de gestelde normen. Je ziet afwijkingen niet over het hoofd en je bent punctueel en principieel in het naleven van de norm.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.
Bel voor meer informatie!
Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!
Streng zijn voor jezelf
Ben je streng voor jezelf? Dat kan positief zijn. Je hebt discipline en doorzettingsvermogen. Je zet door, zelfs als iets moeilijk is. Je kan je ergens overheen zetten, ook als het ingewikkeld of niet leuk is. Je houdt je aan je eigen afspraken en je realiseert je eigen doelen. Je bent niet gemakzuchtig en neemt de dingen serieus.
Té streng voor jezelf?
Ja, je kunt ook té streng zijn voor jezelf. Wat is dat dan? Dat is de doorgeslagen variant van discipline en doorzettingsvermogen. Dan ben je genadeloos en meedogenloos voor jezelf, en wordt het tijd om het woord zelfcompassie eens te onderzoeken. Doorzetten wordt jezelf ophangen, waardoor uitputting een reëel gevaar is. Té streng voor jezelf betekent dat je hard bent voor jezelf. Jouw zelfkritiek haalt je onderuit. Jouw hoge lat neigt naar een overmatig perfectionisme, en het woord tevreden ken jij niet. Dat is een woord voor luiaards en gemakzuchtigen.
Streng in de leer of te streng?
Je kunt ook nog streng zijn in de leer. Ook dan geldt dat je nauwgezet leeft. Je bent integer, nauwkeurig en – ook hier weer – principieel. Niks mis mee overigens! Volg je moreel kompas of, zoals ze vroeger zeiden: wees gewetensvol en consciëntieus. Maar wanneer ben je té streng in de leer? Wanneer principes doorslaan en wanneer je het verschil niet meer kunt zien tussen de geest en de letter.
Als we dan praten over normen en waarden: je wordt te principieel wanneer de norm de waarden gaat overwoekeren. Dan heb je tegenwicht nodig. Mijn vriend Ton zei vroeger: “Als de rekkelijken te rekkelijk worden, heb je de preciezen nodig. En als de preciezen te precies worden, dan heb je de rekkelijken nodig.”
Zoals ik het zie: je kunt niet zonder normen, maar het gaat om de waarden (diepdenker, hè?). Het gaat er niet om dat je precies 50 rijdt in de bebouwde kom, het gaat om verkeersveiligheid.
Niet streng genoeg voor jezelf
Ja, je kunt ook niet streng genoeg zijn voor jezelf. Dan ben je gemakzuchtig, heb je te weinig discipline en kun je je niet ergens toe zetten. Hoe kan dat nu? Waarom doe je dat? Weet je dat dit een ingewikkelde vraag is?
- Vraag je de juiste dingen van jezelf?
- Wil je dingen die bij jou passen?
- Leg je jezelf zaken op waar je innerlijk wars van bent?
Of ben je inderdaad te gemakkelijk ingesteld? Je hebt het beeld dat je de marathon van Rotterdam wel kunt lopen omdat je elke dag een half uur wandelt.
Willen of moeten?
Waar sta jij? Ben je streng genoeg voor jezelf, of zou je soms wat milder mogen zijn? Ben jij je bewust van waar jij staat?
Een paar reflectievragen:
- Past wat jij wilt bij wie je bent?
- Past wat jij allemaal moet van jezelf bij jouw moreel kompas, of heb je dit van buitenaf opgelegd gekregen?
- Waarvan raak jij in vuur en vlam?
- Welke regels of normen hanteer je voor jezelf? Zijn die helpend of beperkend?
Zelfkennis en zelfinzicht
Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.