Spiritueel: ben jij dat?
Spiritueel is tegenwoordig een begrip wat slecht begrepen wordt. Enerzijds is er een beweging die er niks mee heeft. En dan ook echt helemaal niks. Daar wordt het afgedaan met zweverigheid. Andere mensen adoreren het alsof er niet meer is dan dat. In dit artikel ga ik in op: spiritualiteit.
De betekenis van spiritualiteit
Ik wil proberen om de betekenis van spiritualiteit te duiden. Maar ik ben daar terughoudend in. Om de eenvoudige reden dat ik niet de eigenaar ben van het begrip spiritualiteit. Sterker nog: er is geen eigenaar.
Dus als ik vertel wat ik eronder versta, dan kan dat voor jou heel iets anders betekenen. En discussie in de vorm van welles of nietus heeft geen toegevoegde waarde. Het mag er zijn zoals jij het ervaart. Want dat is duidelijk: het gaat over ervaren, beleven en doorleven in diepe zin.
Spirit
Spirit wijst op de geest, op geestkracht, op innerlijke of mentale kracht. Wie spirit heeft is temperamentvol, daar zit pit in, het vuur straalt ervan af! En wat mij betreft zit daar de kern van spiritueel. Hoezo vaag? Of niet concreet? Je voelt het toch?
Spirituele quotiënt (SQ)
Wat mij betreft is er aandacht voor de spirituele quotiënt, zoals er ook aandacht is voor de intelligente quotiënt (IQ) of de emotionele quotiënt (EQ). Het mag er zijn en het is er. Maar wat is er dan? Ik duid het met hart en ziel.
Met hart en ziel wordt wel de levensbron geduid waar levensvreugde vandaan komt maar waar ook bezieling, hoop, overgave, toewijding, geloof en vertrouwen te vinden is.
Spiritueel gaat over dat stuk wat niet concreet is, wat met zintuigen niet waar te nemen is maar wat je wel kunt ervaren. Dat is wat lastig in een land waar we alles willen meten. Want zelfs onder de MRI-scan, kom je de ziel niet tegen.
Wanneer je een hoog SQ hebt dan heb je het vermogen om:
- Met levensvragen om te gaan
- Levensdiepte te zoeken
- Levenswijsheid door te geven
- Anderen te inspireren
- De waarde te zien van immateriële zaken
De kracht van spiritualiteit
Spiritualiteit duidt dus op de geest, op de spirit. Het duidt op geestrijk en levendigheid. Het duidt op overgave en vertrouwen, op geloof, op overtuiging, op toewijding, op passie. Het duidt op ademtocht en levenslust.
Is spiritualiteit hetzelfde als religie?
Spiritualiteit is niet hetzelfde als religie. Want ook in religie kan je zelfs louter dogmatisch zijn, zonder spiritualiteit te ervaren. Dus ja, ook in religie zitten spirituele ervaringen maar het hoeft niet. Het is dus niet hetzelfde.
Wanneer wordt het zweverig?
Ik weet niet wanneer spiritualiteit zweverig wordt. Dat is vaak een duiding van mensen die zeggen: ik heb daar niks mee. Maar het mooie van spiritualiteit is: je hoeft er niks mee te hebben. Voel je vrij en laat anderen vrij.
Stilte
Luisteren naar stilte
geluidsloosheid
tot je nemen
indrinken.
Uit jezelf stappen
je onttrekken aan de jacht
razernij en waanzin
van het bestaan
Luisteren, kijken
ontdekken
wie je bent
waar je staat.
Op afstand staan
eigen bewegingen gadeslaan
contouren aftasten
komen bij de grond van het bestaan.
Luisteren naar stilte
heeft een boodschap
is als een medicijn
dat rust verschaft
inkeer biedt
terugkeer schept.
Jan Stevens / 3 februari 1994
Verwante informatie
- inspirerend is een kwaliteit
- inspirerend leiderschap
- charismatisch
- passie
- bezieling
De verbinding met jezelf
Spiritualiteit draagt bij aan de verbinding met jezelf. Hoofd, hart en handen worden op elkaar afgestemd. Je voelt contact met jouw zelf. Het doorstroomt je. Hart en ziel zijn verbonden met jouw hersenen. Je bent één met jezelf. Je bent een en al (dat is al-één), maar niet eenzaam.
Het gaat erom dat je bij jezelf komt. Dat je durft te ervaren en te beleven en dat je oude patronen opruimt.
Spirituele ontwikkeling
Je kunt je spiritueel ook ontwikkelen. Door de stilte te zoeken, zoals me pas iemand vertelde dat hij een week naar een klooster is geweest. Je kunt het ontwikkelen door meditatie, door diepgaande gesprekken te voeren, door het met anderen te delen. Je kunt het ontwikkelen door een goed boek te lezen wat jou vanbinnen raakt.
Wie ben je eigenlijk?
Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.