Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Misverstanden en vooroordelen over hoogsensitiviteit (HSP)

Vooroordelen over HSP-ers of hoogsensitieve personen zijn er genoeg. Daarover gaat dit artikel. De aanleiding om dit artikel samen te stellen was een vraag van een leidinggevende. Zijn vraag was: ‘zijn HSP-ers ook niet een beetje labiel?’ Ik ga in op een aantal vragen:

Wat is een vooroordeel?

Alvorens op de vragen in te gaan is het belangrijk om te verwoorden wat vooringenomenheid is. Een vooroordeel is een mening, zienswijze of perceptie die niet op feiten of waarneming is gebaseerd. Doorgaans is er gebrek aan kennis van feiten en is er sprake van een ongegronde opvatting. Meer weten over vooroordelen?

Vooroordelen over hoogsensitief en hooggevoelig

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hooggevoelig: wat is dat?

De tweede vraag waar ik nu op inga: wat is hoogsensitief? Met hooggevoelig wordt aangeduid dat iemand in bijzondere mate gevoelig of sensitief is. Het is een eigenschap of karaktertrek die je meekrijgt bij de geboorte net als daadkracht, geduld, accuratesse of weloverwogen. Hoe hoog het is, doet er eigenlijk niet zoveel toe en ongetwijfeld kun je hoogsensitief zijn in verschillende gradaties. Belangrijk is dat je herkent dat je hoogsensitief bent en dat je weet welke kenmerken jij bezit. Wanneer die bewustwording er is, kun je deze eigenschap beter benutten. Lees ook: hooggevoelig of hoogsensitief is een kernkwaliteit!

Een scala aan misverstanden

Ik noem een aantal misverstanden.

Zijn hooggevoelige mensen labiel?

Hoogsensitiviteit en labiel. Is dat zo ongeveer hetzelfde? Anders gevraagd: zijn HSP-ers labiel? Deze vraag bereikte mij al meerdere malen en nu er deze keer een leidinggevende naar vroeg, heb ik besloten om er toch maar eens wat aandacht aan te geven.

Labiel: wat is dat?

Labiliteit heeft te maken met het onvoldoende of het onjuist verwerken van emoties.  Wie labiel is, wordt omschreven als instabiel, onevenwichtig, onstandvastig, onvast of onzeker en vaak zo veranderlijk als het weer. Is een vergelijking met hoogsensitiviteit dan op zijn plek? Zijn hoogsensitieve personen ook onevenwichtig of ongelijkmatig in hun gedrag? Kun je zeggen dat hooggevoelige mensen hun emoties niet goed verwerken?

Nee: HSP-ers zijn niet labiel

Het antwoord is eenvoudig. Hooggevoelige personen zijn niet labiel. Die conclusie kun je niet zomaar trekken. Wel kunnen ze onstuimig en heftig zijn qua gevoelens. Hun gevoelsleven kan behoorlijk op en neer gaan. Maar dat heeft niets te maken met onevenwichtig zijn. Sterker nog: het past bij ze! Het typeert hun! Zo zijn ze! Maar dat is geen stoornis!

Voor de helderheid:

  • natuurlijk kunnen er hooggevoelig mensen zijn die ook labiel zijn (net als niet-hoogsensitieve personen labiel kunnen zijn)
  • natuurlijk kunnen sommige hoogsensitieve personen onevenwichtig zijn (net als niet-hoogsensitieve personen labiel kunnen zijn)

Zo kan ik een hele waslijst maken. Natuurlijk kan een hoogsensitief mens inbreker worden net als een niet-hoogsensitief mens en natuurlijk kan een hooggevoelig persoon een boete krijgen, net als een niet-hoogsensitief persoon. Niet in de lach schieten nu! Het is eenzelfde vergelijking!

HSP ebook

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hoogsensitieve personen zijn zweverig

Het tweede misverstand lijkt al op de eerste. Is een hooggevoelig persoon zweverig? Het antwoord is: natuurlijk kan een HSP-er zweverig zijn, maar dat geldt ook voor niet-HSP-ers. Toch ga ik nader in op wat zweverig is. Vaak wordt hiermee aangeduid dat het te weinig concreet is. Wie zweverige ideeën heeft, is te weinig concreet en te weinig tastbaar. Misschien is een zweverig persoon wat dromerig en beschouwend af en toe. Of wellicht zelfs wat filosofisch of spiritueel. Geef er maar een naam aan.

Hooggevoelig en zweverig?

Wellicht dat dit etiket tot stand komt doordat HSP-ers vaak bij hun gevoel en intuïtie te rade gaan. Rationeel ingestelde mensen vinden dat nog wel eens moeilijk (lees ook: communicatie en HSP). Dus vragen ze: ‘zou je dit ook nader kunnen onderbouwen?’, waarop de HSP-er zegt: ‘nee, dat lukt mij niet maar ik heb er geen goed gevoel bij’.  En daar kan een rationeel ingesteld mens niet zoveel mee. Die wil onderbouwen, argumenteren en weten door te meten. En als dat er maar is, dan is het concreet. Er is echter verschil tussen weten door ervaring en beleving en weten in je hoofd. In jouw hoofd weet jij ook wel dat de aarde om de zon draait. Maar hoe beleef en ervaar je dat? Zeg je om 17 uur: ‘goh de aarde is ook weer een stuk opgeschoven vandaag?’ of ervaar je ook dat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen?

HSP-ers zijn spiritueel

Weer een oordeel dat ik vaak tegenkom. Hooggevoelige mensen zijn toch bijzonder spiritueel? Klopt ook niet! HSP-ers hebben wel vaak interesse in zingeving en zingevingsvraagstukken. Ze zoeken graag diepgaand contact dat verder gaat dan materiële zaken. Spirituele mensen zijn ook bezig met zingeving en religieuze mensen ook al. Om op voorhand te zeggen dat HSP-ers spiritueel zijn, is onterecht.

Ze zijn paranormaal of hebben een zesde zintuig

Soms worden HSP-ers op een voetstuk gezet. Heel vaak is er geen erkenning van HSP maar wanneer ze met paranormaal worden vergeleken gebeurt er soms wat anders. Alsof ze bovennatuurlijke krachten hebben en berichten van bovenaf krijgen doorgestuurd hier naar deze aarde.
Hebben ze een zesde zintuig? Een hooggevoelig mens vangt prikkels soms eerder of diepergaand op dan een ander mens. En verder moeten we die hooggevoelige mens maar gewoon intact laten als een zeer gewoon mens met alle vragen, emoties, gevoelens, behoeften die een ander mens ook kent.

Het zijn wel einzelgängers

Weer een vooringenomenheid. Een HSP-er is een einzelgänger! Is dat zo? Einzelgänger betekent ‘alleen ganger’. Nee, ook dat is niet terecht. Enerzijds is de HSP-er graag in gezelschap en zeer sociaal. Anderzijds zondert hij/zij zich soms graag af en doet zijn/haar eigen ding. Waarom? Om overprikkeling te voorkomen of indrukken te verwerken. Ik noem dat wel: ‘soms moet iemand even afdruipen op het droogrek’. Gun hem/haar even de tijd en de ruimte en daarna is hij/zij er weer!

Het is een hype dat HSP!

Is hoogsensitiviteit een hype of een modegril? Zeker is dat er veel belangstelling voor is. Alsof er een nieuwe uitvinding is gedaan! Maar hoogsensitiviteit is zo oud als de wereld. Het werd echter nooit als zodanig herkend of erkend. En als iets niet erkend wordt, bestaat het niet. Jaren geleden bestond de whiplash ook niet en dat was heel ongelukkig voor de slachtoffers die achteraf toch een whiplash bleken te hebben. Jaren geleden bestond de burn-out ook niet en dat is heel verdrietig voor mensen die burn-out waren. Jaren geleden bestond HSP ook niet. Nu is HSP wetenschappelijk aangetoond! Bent jij HSP-er? Fijn! Het is nu wetenschappelijk aangetoond dat je er echt bent! Gefeliciteerd alvast!

Kun je ook behandeld worden als HSP-er?

Nog een misverstand? Dat is de vraag wat voor behandelingen er voor HSP-ers zijn. Tegenvraag is: vind je dat nodig? Is er ook therapie voor mensen die geduldig zijn of betrokken? Is er ook een behandeling voor mensen die verantwoordelijkheidsgevoel hebben of die loyaal zijn? Dat is exact dezelfde vraag. Voor de duidelijkheid: HSP is geen ziekte, geen disorder, geen afwijking! Medicatie is niet nodig. Alhoewel: aanvaarding, begrip, een luisterend oor, dat is nodig! Erkenning: jij mag zijn wie je bent en ik omarm en aanvaard jou zoals je bent. Dat hebben HSP-ers nodig inderdaad. Ken je mensen overigens die dat niet nodig hebben? Lees ook: gediagnosticeerd worden als HSP-er.

Behandelingen voor hooggevoelige personen?

Te soft voor een managementfunctie

Ken je deze al: een hoogsensitief persoon is ongeschikt als leidinggevende! Hij/zij is te soft, te sociaal, te weinig doelgericht etc. Lees mijn artikel: HSP in een leidinggevende functie.

Jouw versie van het verhaal

Misschien herken je ook vooroordelen of vooringenomenheid rond HSP.  Je mag hieronder anoniem jouw verhaal invullen met vooroordelen of vooringenomenheid over hooggevoeligheid. Ik neem jouw toevoeging daarna op in dit artikel!

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Andere vooroordelen over HSP

Velden met een * zijn verplicht.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Aanbieding: e-book mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Dit 65 pagina’s tellende e-book (PDF) heb ik geschreven om jou te helpen bij jouw reis naar zelfvertrouwen en ik hoop dat het je zal inspireren om jezelf te omarmen zoals je bent.
Zelfvertrouwen is een krachtig instrument om het leven ten volle te leven en uitdagingen met open armen te verwelkomen.

Normale prijs: € 17,95
Vandaag in de aanbieding: € 11,65 (35% korting)

Meer informatie

Aanbieding: Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!

Dit e-book (PDF) helpt je om de vicieuze cirkel van sub-assertief gedrag te doorbreken en de regie over je eigen leven te heroveren. Het is belangrijk om je bewust te worden van jouw gedachten, gevoelens en gedragingen en om negatieve overtuigingen te doorbreken die jouw groei belemmeren.
Ontdek hoe assertiviteit kan leiden tot positieve veranderingen in jouw leven, zoals het ontwikkelen van veerkracht, het omgaan met kritiek, het stellen van gezonde grenzen en het behouden van een energiebalans.

Normale prijs: € 19,85
Vandaag in de aanbieding: € 12,90 (35% korting)

Meer informatie

 

 

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt de volgende 4 podcast's al terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: ondernemen in weer en wind

Podcast beluisteren of bekijken?

Marco Akkermans

Podcast ‘ondernemen in weer en wind’

De zesde podcast draait om ondernemen in weer en wind: de uitdagingen, kansen en de mindset die nodig is om koers te houden ongeacht de omstandigheden.

Te gast is Marco Akkermans RV, een ervaren ondernemer maar ook een vaste gesprekspartner van veel ondernemers. Samen bespreken we:

  • Wat maakt een ondernemer nu écht een ondernemer? Wat zijn de kenmerken?
  • Kun je ondernemerschap leren of zit het in je?
  • Wat betekent groei? Is dat alleen omzet of kan het ook op een andere manier? En wat is organische groei?
  • Wat is er nodig als het tegenzit?
  • Ondernemen en jezelf kennen: waar pas je?

Ben jij nieuwsgierig naar hoe je als ondernemer vooruitkijkt, eigenzinnig koers zet en groeit, ook in tegenwind?

Bekijk de podcast

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.