Klinisch psychologe toont hoogsensitiviteit wetenschappelijk aan
Klinisch psychologe professor Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) toont op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat hoogsensitieve personen de wereld op een andere manier beleven dan andere mensen. Ze presenteerde de resultaten op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in Brussel.
- ‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’
- ‘Ons onderzoek toont aan dat mensen met hoogsensitiviteit (HSP) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben’
- ‘Het is een wereldprimeur dat een opleiding en een congres over hoogsensitiviteit kán aan een universiteit’
Breedvoerig onderzoek onder hoogsensitieve personen
Het onderzoek door Van Hoof is uitgevoerd op meer dan 1500 volwassenen tussen de 29 en de 58 jaar. Ondertussen is er bij de KU Leuven ook een onderzoeksproject waarin hoogsensitiviteit bij 800 kinderen wordt onderzocht.
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test. Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Diepgaande verwerking is het kenmerk van HSP-ers
Uit het onderzoek blijkt dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is waardoor overprikkeling, emotionaliteit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Diepgaande verwerking legt professor Van Hoof als volgt uit: Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen".
Hersenen van HSP-ers reageren anders onder de fMRI-scanner
Onder de fMRI-scanneer reageren hoogsensitieve personen anders. Van Hoof: "wat we zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’".
Sterke en zwakke punten van HSP-ers
Voor hoogsensitieve personen zijn er een aantal sterke punten benoemd. Van Hoof: “Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. De keerzijde van de medaille is overprikkeling, het risico dat men alles veel persoonlijker opneemt, en mogelijk communicatieproblemen met niet-HSP’ers”.
Foutieve diagnoses en hulpverlening
De psychologe speelt een pioniersrol in het onderzoek naar HSP. "Omdat het concept zo weinig ingeburgerd is, loopt er nog veel verkeerd in de hulpverlening. Zo worden hoogsensitieve kinderen of jongvolwassenen foutief als autistisch gediagnosticeerd, terwijl er een duidelijk verschil is tussen de twee. Of stevenen HSP-volwassenen op een burn-out af omdat ze hun grenzen niet kunnen bewaken en zichzelf wegcijferen. Veel HSP’ers krijgen ook te maken met pesterijen.’
Op dit moment krijgen te veel mensen het label van autisme terwijl ze echt niet in aanmerking komen voor die diagnose. Er worden nog te veel verkeerde diagnoses gesteld, en daar willen we met onze opleiding voor professionals paal en perk aan stellen'".
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Auteur: Jan Stevens