Heilige huisjes: onaantastbare waarheden
Heilige huisjes kun je in de samenleving, in jouw persoonlijke leven maar ook in bedrijven en organisaties aanduiden als onaantastbare waarheden. En je weet het: je mag niet tegen heilige huisjes aanschoppen. Waar komt dit vandaan en wat betekent het?
Heilig: betekenis
Wat is heilig? Ik leg het uit als: ‘afgezonderd’ en daardoor onaantastbaar, apart gezet, sacraal en verheerlijkt. Een heilig huisje is dus een opbergplaats voor gedachten, waarden of normen die voor jou heel belangrijk zijn. Je wilt ze niet kwijt en daarom zet je ze apart. Het is dus een bewaarplaats voor zaken die ertoe doen.
Daar is toch niets mis mee? Ik vind van niet! Ze mogen er zijn. Ze hebben dus ook een functie.
Wat voor jouw en mijn persoonlijke ontwikkeling goed is, is weten wat je hebt opgeborgen in dat heilige huisje. Wat liggen daar nu voor waarden, die zo belangrijk voor jou zijn dat je ze niet kwijt wilt? En waarvan je vindt dat een ander daar niet aan mag komen?
Doe de communicatietest!
Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.
Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!
Communicatietraining
Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?
- individuele communicatietraining
- teamtraining communicatie verbeteren
Taboe
Een speciaal kamertje in de heilige huisjes is de kamer van de taboes. Dat zijn de onderwerpen die je angstvallig verzwijgt, voor je houdt, verstopt of waarover jij je niet in staat voelt te praten. Lees ook mijn artikel over taboes.
De schaduwzijde
Ik ga meteen ook naar de schaduwzijde van een heilig huisje. Je mag er niet tegenaan schoppen, dat is een bekende uitspraak. Nu heeft schoppen ook bijzonder weinig zin. Er zit een les in het heilige huisje. De eerste noemde ik al: de bewustwording van wat jij belangrijk vindt en hebt opgeborgen in dat huisje.
De tweede is: beginselen en waarden, bewaar je niet door ze te conserveren. Wanneer geloof een dogma wordt, wanneer je je laat leiden door alleen de letter van de wet en niet meer door de geest van de wet, dan verstar je. Lees ook: de waarheidspachter!
Beginselen en waarden bewaar je door ze uit te dragen, door ze te doorleven, te beleven en ze te delen. Waardoor anderen de fakkel overnemen en het samen met jou ook zo beleven.
Verwante informatie over weerstand
- Iemand negeren
- Trekken aan een dood paard
- Iemand of iets doodzwijgen
- De zondebok
- Taboe
Ze veranderen ook!
Waarden en beginselen veranderen ook. Naarmate de tijd verstrijkt, naarmate jij ouder wordt, naarmate jouw oog milder wordt, naarmate jouw hart wijzer wordt: zo verander jij mee in de tijd.
Waarden en beginselen zijn niet statisch, star en stram. Dan zijn het koude dogma’s geworden. En dogma’s in de kerk, zijn procedures op het werk.
Bewaarplaats
Wanneer je ergens voor staat, is het zaak om dat te beschermen. Maar hoe bescherm je nu geloof, opvattingen en waarden? Nogmaals, niet door ze in de vriezer te stoppen. Uitdragen, beleven, herbeleven, samen doorleven. Dat is wat ik communicatie noem.
Veilige huisjes
Uitdragen van beginselen lukt alleen als er veiligheid is. Is er dat niet, dan voel je je onveilig en kun je ze niet delen. Beginselen bewaar je dus in veilige huisjes en niet in heilige huisjes.
Training communicatie en gesprekstechnieken
Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?
- boek snel effect door onze training communicatie en gesprekstechnieken die zelfs individueel te volgen is
- bekijk de training effectief beïnvloeden
- wij hebben een training communicatie voor leidinggevenden voor het hoger en middenkader ontwikkeld
- bekijk de training communicatie voor technici
Testen, webinars en E-book
Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:
- Webinar over persoonlijke communicatie
- E-book over authentiek communiceren (in PDF)
- Communicatietest
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.