Zelfvervreemding: vervreemden van jezelf!
Zelfvervreemding: kende jij dat woord al? Het is een woord dat duidt op het vervreemden van jezelf. Maar wat is zelfvervreemding? En hoe ontstaat dat? In dit artikel leg ik het uit.
Wat is zelfvervreemding? (betekenis)
Zelfvervreemding is vervreemd raken van wie je echt bent. Ach, vaak begint het klein. Een paar m3 aanpassingsvermogen en je wilt voldoen aan de normen en waarden van jouw omgeving. Je gaat pleasen, de ander behagen, je maakt het iedereen naar de zin. En nu komt het: ondertussen ga je voorbij aan eigen behoeften of je ontkent je eigen behoeften en verlangens. Je kunt zover komen dat je doof wordt voor eigen verlangens. Jouw wilsvlam dooft in de wereld van druk van buitenaf, verwachtingen en beelden waaraan je meent te moeten voldoen.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op:
- autonomie
- persoonlijk leiderschap
- persoonlijke ontwikkeling
Leerdoelen autonomie
Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?
Bekijk ze hier!
Verwijderd van de kern
Innerlijk doof, doofgetoeterd door alle lawaai om je heen verlies je het diepe contact met jezelf. Dat noem ik jezelf verliezen of jezelf kwijtraken. Je kunt het ook duiden als depersonalisatie of als dissociatie. De verbinding tussen hoofd en hart wordt doorgeknipt en je blijft maar malen in je hoofd. Je maalt en je maalt terwijl je geen molenaar bent. Je wordt moe, wellicht zelfs burn-out, je raakt mentaal uitgeput want je geeft heel veel energie uit terwijl er maar weinig energie bij komt.
Oorzaken van zelfvervreemding
Ik noem een aantal oorzaken van zelfvervreemding:
- Sociale druk en verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je constant probeert te passen bij wat anderen van je verwachten. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verliezen van je eigen identiteit en zelfs tot een identiteitscrisis.
- Als je voortdurend probeert anderen te plezieren en aan hun verwachtingen te voldoen, loop je het risico je eigen behoeften en verlangens te negeren.
- Soms kan het voelen alsof je losstaat van jezelf, alsof je eigen gedachten, gevoelens en ervaringen niet meer echt zijn. Dit heet depersonalisatie.
- Als je gedrag niet overeenkomt met je diepgewortelde waarden en overtuigingen, kan dit een gevoel van vervreemding veroorzaken.
- Onopgeloste emotionele pijn uit het verleden kan het moeilijk maken om in contact te blijven met je eigen gevoelens en identiteit.
- Het vermijden van eerlijkheid tegenover jezelf en het negeren van persoonlijke groei kan leiden tot een gevoel van vervreemding van je eigen identiteit.
- Als je afhankelijk bent van externe bronnen voor zelfwaardering en identiteit in plaats van deze intern te ontwikkelen, kan dit zelfvervreemding bevorderen.
- Druk vanuit de maatschappij, media en cultuur om te voldoen aan bepaalde normen en idealen kan ervoor zorgen dat je je eigen identiteit verliest of in een identiteitscrisis terechtkomt.
- Het ontbreken van vriendelijkheid en begrip voor jezelf kan leiden tot het negeren van je eigen behoeften en gevoelens, wat uiteindelijk zelfvervreemding kan veroorzaken.
Thuis komen bij jezelf
De tegenhanger noem ik thuis komen bij jezelf. Wat is dat dan? Jezelf omarmen, inclusief alle gebreken, tekortkomingen en valkuilen. Het is je levensverhaal omarmen, inclusief de levenspijn die je hebt gevoeld. Jezelf omarmen is ook eerlijk zijn tegenover jezelf. Niet vermijden, niet ontkennen maar jezelf recht in de ogen kijken.
Thuis komen bij jezelf is koersen op jouw eigen innerlijk kompas, luisteren naar de stem van jouw geweten, jouw kwaliteiten erkennen en inzetten, authentiek zijn. Wat is dat nu weer: authentiek zijn? Dat is zijn zoals je bent in plaats van proberen te zijn zoals de wereld om je heen vindt dat je zou moeten zijn.
Hulp nodig?
Wij gaan graag met jou onderweg.
Hoofd, hart en handen
Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.