Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Dienstbaar of dienstbaarheid: persoonlijke waarde

Dienstbaar is een persoonlijke waarde. Iets wat u kenmerkt, wat bij u hoort en wat bij u past. Is dienstbaarheid voor u een belangrijke waarde? Dan is dat een drijfveer die van betekenis is in uw loopbaan. Het is dus goed om uw persoonlijke waarden te kennen en te onderkennen.

DienstbaarheidWat is het precies?

Wat is dienstbaarheid eigenlijk? Vaak wordt het omschreven als ‘ondergeschikt zijn aan’. Toch is die woordkeuze enigszins ongelukkig. Want ondergeschikt zijn suggereert dat iemand die dienstbaar is er niet toe doet, onbelangrijk is, minder interessant, secundair of van ondergeschikt belang. En dat heeft eerlijk gezegd niets met dienstbaarheid te maken.

Iemand die dienstbaar is, is beslist niet onderdanig, afhankelijk, lijdelijk of slaafs. Sterker nog: wie zichzelf veronachtzaamt, wie eigen behoeften en belangen voortdurend opzij zet, is niet meer dienstbaar. Eerder zouden we dit als ‘slaafs’ willen typeren.  

Een betere uitdrukking zou zijn: ‘ten dienste staan van’ of ‘dienend’. Dat betekent dat u bescheiden, onopvallend uw gang kunt gaan waarbij u de belangen van de ander dient en op het oog hebt zonder uzelf te verwaarlozen of uzelf minder te achten dan de ander.

Dienend leiderschap

In ons artikel over dienend leiderschap noemen we het voorbeeld van de arbiter. Een goede scheidsrechter op het veld staat nooit in het middelpunt. En omgekeerd: wie wel in het middelpunt staat fluit de wedstrijd kapot.

Dienend leiderschap

Uzelf veronachtzamen

Nog even over het misverstand dat dienstbaarheid een vorm is van ‘jezelf opofferen’.  Opofferen gaat ten koste van uzelf en dat is niet dienstbaar. Wie er wil zijn voor een ander, wie wil dienen, wie dienstbaar wil zijn, zal allereerst moeten zorgen voor zichzelf. Wie zorgt voor zichzelf zal:

 • Op het juiste energieniveau moeten zijn (anders kunt u een ander niet helpen, kunt u niet incasseren of relativeren)
 • Uitgerust en vitaal moeten zijn
 • In de eigen persoonlijke kracht moeten staan

Heersen

Uiteraard moge duidelijk zijn dat dienstbaarheid niets te maken heeft met heersen, overheersen, uw wil opleggen aan anderen, normatief zijn voor uw medemens, uw eigen belangen verheffen boven de ander.

Waar komt het vandaan?

Wanneer dienstbaarheid belangrijk voor u is en wanneer u daar veel persoonlijke waarde aan toekent dan komt dat waarschijnlijk door een drietal zaken.

 • Uw kwaliteiten

  U beschikt over kernkwaliteiten die u ten voeten uit typeren zoals:

  • Oog hebben voor uw medemens
  • Zorgzaam
  • Inlevend, invoelend of empathisch
  • Begrijpend
  • Gericht op de ander
  • Behulpzaam
 • Uw behoeften

  Dienstbaarheid kan voorzien in de vervulling van uw eigen behoeften. Ook al staat u altijd klaar voor een ander: u kunt er ook uw behoefte aan waardering en erkenning uit halen.

 • Uw overtuiging

  Dienstbaarheid kan voortkomen uit een pallet aan overtuigingen. Misschien hebt u geleerd dat u er altijd voor anderen moet zijn. Dat kan ontstaan uit religieuze of humane motieven.

Uw loopbaan

Wanneer dienstbaarheid een persoonlijke waarde is in uw loopbaan, noemen wij het een drijfveer. In dat geval is het belangrijk wat u onder dienstbaarheid verstaat en in welke beroepen u dat kwijt kunt. Om een voorbeeld te noemen: een docent is dienstbaar, een politieagent ook (waakzaam en dienstbaar) maar zo zijn er veel meer beroepen te noemen die een dienende functie hebben.

Wat zijn uw persoonlijke waarden?

Wat zijn uw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor uw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.