Frustratie: ben je gefrustreerd?
Ervaar je gevoelens van frustratie? Ben je gefrustreerd? Wat is dat voor een gevoel? Wat kun je ermee doen? Hoe kun je ermee omgaan? Een andere blik op negatieve gevoelens.
Betekenis
Het woord 'frustratie' vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord 'frustrari'. Het verwijst naar een gemoedstoestand die optreedt wanneer:
- Je niet in staat bent om iets te bereiken waar je op gehoopt had.
- Jouw verwachtingen niet worden vervuld.
- Je jezelf doelen hebt gesteld die je om welke reden dan ook niet kunt bereiken.
- Jouw behoeften worden verstoord.
- Je het gevoel hebt dat je wordt tegengewerkt.
- Je voorbijgaat aan jouw eigen verlangens en probeert iets te bereiken dat niet bij je past.
- Je zaken van jezelf vraagt die niet passen in de harmonie van kunnen, willen en zijn.
- Je vastzit in een ongewenste situatie en geen controle hebt over de uitkomst.
- Je herhaaldelijk tegenslagen ervaart bij het bereiken van je doelen.
- Je wordt belemmerd door externe factoren, zoals beperkte middelen, regels of omstandigheden.
- Je geconfronteerd wordt met onrechtvaardigheid of ongelijkheid.
- Je niet begrepen of gehoord wordt in een communicatie- of interactiesituatie.
- Je geconfronteerd wordt met onduidelijkheid of onzekerheid over de toekomst.
- Je merkt dat anderen succesvoller of gelukkiger zijn dan jij, wat gevoelens van jaloezie of ontoereikendheid kan veroorzaken.
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Wanneer gebeurt het?
Wat zijn de redenen voor jouw huidige gevoelens van frustratie? Het is belangrijk om te erkennen dat alleen jij het beste in staat bent om dit te beoordelen, maar ik zal proberen je te helpen door enkele voorbeelden te geven die mogelijk van toepassing zijn:
- Je merkt dat dingen niet verlopen zoals je had gehoopt of verwacht. Je had bepaalde plannen gemaakt of doelen gesteld, maar ze lijken niet te worden gerealiseerd.
- Op je werk ervaar je tegenslagen en het lukt je maar niet om succesvol te zijn. Mogelijk loop je tegen organisatorische problemen of werkgerelateerde frustraties aan die je belemmeren om je doelen te bereiken (lees ook organisatiefrustratie en werkfrustratie).
- Je merkt dat je kinderen keuzes maken die niet overeenkomen met wat jij voor hen had gewild. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en frustratie, omdat je het beste voor hen wilt en hoopt dat ze bepaalde richtingen in hun leven zullen kiezen.
- Ondanks al je inspanningen merk je dat je relatie niet goed verloopt en je ziet geen mogelijkheden meer om het te verbeteren. Dit gevoel van machteloosheid kan leiden tot frustratie en irritatie.
- Binnen je bedrijf zijn er problemen en je hebt al van alles geprobeerd om ze op te lossen. Het gebrek aan vooruitgang kan je gefrustreerd maken, vooral als je veel tijd en energie hebt geïnvesteerd om verbeteringen aan te brengen.
- Je bent niet tevreden met de prestaties die je zelf levert. Je hebt bepaalde doelen gesteld of verwachtingen van jezelf, maar je bent niet in staat om aan deze verwachtingen te voldoen. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en frustratie over je eigen kunnen.
- Je hebt moeite om je financiën op orde te krijgen. Ondanks je inspanningen en pogingen om een stabiele financiële situatie te bereiken, blijf je worstelen en lijkt het maar niet te lukken. Dit kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en irritatie.
- Je had de droom om iets te bereiken, maar je ziet geen enkele vooruitgang in de richting van het realiseren van die droom. Dit gebrek aan vooruitgang kan frustratie veroorzaken, omdat je graag resultaten zou willen zien.
Kortom, je voelt je geïrriteerd, ontevreden en gefrustreerd, of je ervaart gevoelens van machteloosheid. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en te begrijpen, zodat je gericht kunt werken aan het vinden van oplossingen en het verbeteren van je situatie.
Familie van frustratie
Frustratie heeft nog wat broertjes en zusjes zoals:
Omgaan met negatieve gevoelens
Frustratie is een negatief gevoel en vaak een basis voor allerlei leerdoelen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Altijd ligt er een relatie tussen jouw behoeften en jouw gevoelens. Onvervulde behoeften zorgen voor negatieve gevoelens. Negatieve gevoelens hebben invloed op jouw communicatie, bij conflicten of bij het omgaan met veranderingen.
Frustratietolerantie
Waar komt het frustrerende gevoel vandaan?
Gevoelens van frustratie hebben te maken met jouw verwachtingspatroon of verstoorde behoeften. Blijkbaar had je iets anders verwacht, gehoopt of gewild. In ieder geval loopt het nu even anders dan je had gedacht terwijl je de situatie niet kunt veranderen of het roer kunt omgooien. Machteloosheid breng je het gevoel van frustratie.
Wat kun je eraan doen?
Of je er wat aan kunt doen, weet ik niet. Maar verstandig is het om met een goede analyse te beginnen. Dat doe ik aan de hand van een paar vragen:
- Is wat je voor ogen hebt realistisch, of stel je te hoge eisen aan jezelf en anderen? Als dit het geval is, kan het belangrijk zijn om je doelen bij te stellen en realistischere verwachtingen te creëren.
- Ligt wat je voor ogen hebt binnen jouw controlebereik? Als dit niet het geval is, is het wellicht nodig om te leren loslaten en te werken aan het ontwikkelen van de vaardigheid om los te laten.
- Heb je de neiging om zaken te overdrijven of uit te vergroten? In dat geval is het misschien tijd om te relativeren en de situatie in een breder perspectief te plaatsen.
- Zijn er specifieke obstakels of uitdagingen die je tegenkomt? Zo ja, wat zijn deze obstakels en welke stappen kun je nemen om ze te overwinnen?
- Heb je voldoende ondersteuning of hulpbronnen tot je beschikking om je doelen te bereiken? Indien niet, welke stappen kun je nemen om de nodige ondersteuning te verkrijgen?
- Heb je realistische verwachtingen van anderen en communiceer je duidelijk over jouw behoeften en wensen? Zo niet, hoe kun je jouw verwachtingen bijstellen en betere communicatie bevorderen?
- Zijn er eventuele belemmerende overtuigingen of denkpatronen die bijdragen aan jouw frustratie? Zo ja, hoe kun je deze negatieve gedachten omzetten in positieve en constructieve overtuigingen?
Het reflecteren op deze vragen kan je helpen om een dieper inzicht te krijgen in de specifieke oorzaken van jouw frustratie en mogelijke oplossingen te identificeren die je kunt verkennen.
Hoe reageer je?
Vanuit frustratie is de verleiding erg groot om primair te reageren. De één trekt de deur dicht en zegt niets meer (let op de binnenvetters), terwijl de ander zijn frustratie plotseling naar buiten gooit en te direct wordt in zijn communicatie. Hoe reageer jij? Het is belangrijk om in jouw directe omgeving te vertellen hoe je je voelt en hoe dat zo gekomen is. Je krijgt veel meer steun als je uitlegt wat er aan de hand is.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.