Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg
Wij zijn maar gewone mensen, zei mijn moeder vroeger vaak. En dat hoor ik heel veel mensen zeggen, ook tijdens coachingstrajecten. En vaak komt er nog achteraan: ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. In dit artikel ga ik in op de kracht en de belemmering van deze overtuiging.
Het is een overtuiging
Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg is een overtuiging. Evenals: wij zijn maar gewone mensen. Het is taal waarmee iets geduid wordt. Ik vraag met regelmaat: ‘Kun je mij ook vertellen hoe ongewone mensen eruit zien?’. Maar duidelijk is: ze zijn anders dan wij. Wij zijn maar gewoon immers. En doe nu maar net zoals wij zijn, dat is gek genoeg. Maar wat is dan gewoon? Gewoon is zoals wij zijn. En als mensen anders zijn dan wij: dat is ongewoon.
Lees ook: belemmerende en stimulerende overtuigingen!
Verwante informatie
De kracht van gewoonheid
Gewone mensen zijn eenvoudig. Ze hoeven niet in de spotlights te staan op social media, ze hebben geen belang bij een voortdurende parade van aandacht en bijzondere momenten. Ze zijn niet voortdurend bezig om rijkdom of roem te vergaren. Ze gaan gewoon naar de kapper, de bakker en de slager. Ze zijn bescheiden, niet opschepperig of protserig. Ze werken vaak hard en dat moeten ze ook om hun centjes te verdienen. Ze laten zich niet voorstaan op wat ze hebben verworven of wat ze hebben bereikt. En daarbij: ze hebben niks uitzonderlijks bereikt, want ze doen gewoon werk en ze doen gewoon hun werk. Ze moeten zuinig met geld omgaan en ze moeten hun verstand gebruiken wanneer ze investeren, want het geld groeit bij hen niet aan de boom.
Gewone mensen genieten van een stille wandeling in het bos, van een fijn gesprek met dierbaren of van een kopje koffie met een vriend of vriendin. Doe maar gewoon betekent: blijf nou maar een beetje nuchter. Zoek het niet in buitensporige of buitenissige zaken, spektakel, drama, glamour, sensatie of fakebook. Maar wees nu maar oprecht, nuchter en blijf met beide benen op de grond.
Gewone mensen zijn degenen die elke dag hun wekker zetten, uit bed komen en aan het werk gaan om voor zichzelf en hun gezinnen te zorgen. Ze zijn de winkelbedienden die ons begroeten met een glimlach, de buschauffeurs die ons veilig naar onze bestemming brengen, en de leraren die onze kinderen onderwijzen. Ze zijn ook de vuilnismannen die vroeg in de ochtend door de straten rijden om ons afval op te halen, en de verpleegkundigen en dokters die dag en nacht paraat staan in ziekenhuizen.
Ik zeg het nog wat steviger: de maatschappij en de economie draaien op gewone mensen. Het is een kracht.
Een overtuiging die belemmerend kan zijn.
Hoewel de overtuiging ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ zijn charme heeft, moeten we ook erkennen dat het soms belemmerend kan zijn. Want die kant is er ook. ‘Doe maar gewoon, want we zijn gewone mensen’ kan ook de normering zijn voor:
- Steek je kop niet boven het maaiveld uit want dan val je op (en dat is niet goed).
- Maak je niet zichtbaar want dat leggen wij uit als arrogant.
- Heb niet te veel verbeelding want dat straffen wij af.
- Onderdruk jouw individualiteit en zorg dat je voldoet aan onze uniforme waarden van ‘gewoon’.
- Neem vooral geen riscio’s en blijf in de comfortzone.
- Jaag je dromen niet na en stel vooral niet te hoge idealen want wie meen je wel dat jij bent om je dat te kunnen permitteren.
- Wees vooral niet te ambitieus en blijf binnen de gebaande paden van ‘gewoon’.
Wanneer je buiten de gebaande paden loopt leggen wij dat al snel uit als uitzonderlijk, extravagant of overdreven. Dat keuren wij af. We houden je gevangen in de mentaliteit van middelmatigheid.
Authentiek talent
Ik pak even de praktijk van alledag erbij. Gewoon als voorbeeld. Hans is inmiddels 46 jaar. Zijn ouders waren gewone mensen die hard moesten werken voor iedere gulden. Maar Hans had een helder verstand en eigenlijk had hij na de basisschool het gymnasium kunnen volgen. Maar zijn ouders zeiden: ‘Doe nou maar gewoon en maak geen gekke sprongen, ga nu maar de HAVO doen’. Toch ging Hans zijn weg en haalde zijn universitaire opleiding. Op zijn 28e begon hij een bedrijf en met succes. Hans was intelligent maar had ook ondernemerskwaliteiten. Toen Hans 40 was stond er een bedrijf met bijna 80 medewerkers. Hij had vermogen opgebouwd. Zijn ouders zeiden: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Maar ik zeg: weet je dat Hans heel gewoon deed? Voor hem is dit gewoon. Hij is gewoon slim en hij heeft gewoon zijn talent ingezet. Niet om rijk te worden maar om voldoening te ervaren.
Weer de belemmering
Maar nu kom ik bij Sanne. Ze is zeer talentvol, heeft leiderschapskwaliteiten en zou heel goed een leidinggevende functie kunnen vervullen. Maar Sanne heeft voortdurend in haar hoofd: ‘doe nou maar gewoon’. Het haalt haar onderuit. Ze verstopt zich als het ware. Want stel je voor dat ze zich te veel laat zien, dat is niet gewoon. En zo wordt haar overtuiging een belemmering om haar talent te laten zien.
Cruciale vraag: wat is voor jou gewoon?
Weet je wat de vraag is? Wat is voor jou gewoon? Voor Johann Sebastian Bach was het gewoon dat hij ca. 1000 muzikale werken van hoog niveau schreef. Voor Lionel Messi is het gewoon dat hij in elke wedstrijd 1 of meerdere doelpunten maakt. Maar dat zijn weer grote namen.
Vanavond was ik bij mijn dochter. En ze vertelde dat de meester van groep 8 afscheid van de school nam na 43 jaar dienstverband. Nee, geen Messi en geen Bach. Gewoon een meester uit een Drents dorp met hart voor de kinderen, met passie voor zijn vak, met oog voor ontwikkeling die elke dag zijn wekker op tijd heeft gezet, schriftjes met huiswerk nakeek, rapportbesprekingen organiseerde. Zoals mijn dochter zei: ‘Wat een fijne meester was dat!’. Gewoon dus!
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.