Jezelf wegcijferen
Cijfer jij jezelf vaak weg? Maak jij je kleiner dan je bent? Of haal je jezelf vaak onderuit? Weet je hoe dat komt? En wil je er wat aan doen? Begin dan maar door dit artikel te lezen!
Definitie
Ik leg het vaak zo uit: wanneer je je zelf wegcijfert deel je complimenten door 10 en kritiek vermenigvuldig je met 10. Met andere woorden: kritiek vergroot je en waardering verklein je. En dat is een rekenfout waardoor je jezelf wegcijfert. Jezelf wegcijferen is een valkuil van ieder die bescheiden van aard is. Je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk of je maakt de ander groter dan hij/zij is.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Kenmerken
Wanneer je jezelf wegcijfert:
- geef je voorrang aan de behoeften van de ander en heb je te weinig oog voor jouw eigen behoeften
- kijk je tegen mensen op of kijk je neer op jezelf
- hou je te veel rekening met de wensen van de ander en luister je niet naar jouw wensen
- neem je de ander overmatig serieus maar neem je jezelf te weinig serieus
- ben je gericht op de ander maar te weinig op jezelf
- hou je te veel rekening met anderen en vergeet je jezelf
Stoppen?
Herken je dit gedrag? Op jouw werk, in de relatie met jouw partner of kinderen? Dan nodig ik je uit om ermee te stoppen. Het brengt je niets. Het heeft voor niemand toegevoegde waarde en uiteindelijk verstoort het zelfs de relatie met anderen.
Oorzaken
Ik ken jou niet maar ik draag wat mogelijke oorzaken aan. Welke oorzaak van jezelf wegcijferen herken jij? Ik noem er een aantal:
- Gebrek aan zelfcompassie
- Je beschikt over de kwaliteit bescheidenheid maar je bent in de valkuil terechtgekomen: jezelf wegcijferen
- Gebrek aan eigenwaarde
- Te weinig zelfvertrouwen
- Opvoeding: je werd niet gerekend of serieus genomen
- Je bent hooggevoelig of hoogsensitief
- Je meent dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van jouw partner en alles moet doen om hem/haar gelukkig te maken. Dat is een misvatting want ieder mens is zelf verantwoordelijk voor eigen behoeften en dus ook voor eigen geluk.
- Kijk je op tegen anderen wanneer ze verbaal sterk zijn, meer opleiding genoten hebben dan jij of wanneer ze slimmer of beter zijn in jouw ogen. Onzin: want het maakt niet uit welke opleiding je hebt genoten. Haal waardering uit wie je bent en niet uit schoolprestaties, diploma’s, bezit of vermogen.
- Word je gekleineerd door anderen? Ben je een stuk zelfvertrouwen kwijtgeraakt in jouw relatie of op jouw werk? Krijg je voortdurend negatieve feedback of word je steeds gewezen op jouw fouten of tekortkomingen? Ben je er bang voor geworden?
- Heb je een soort van schuldgevoel omdat er op jouw plichtsbesef wordt ingespeeld? Is er sprake van emotionele chantage waar je niet tegen opgewassen bent? Is er liefde met een voorwaarde? Zo van jij 'bent lief als je maar doet wat ik zeg?’.
Jezelf kwijtraken
De ergste vorm van jezelf wegcijferen is jezelf kwijtraken. Het kan zover gaan dat je het zicht op eigen kwaliteiten, mogelijkheden, behoeften, drijfveren en wensen helemaal kwijtraakt en uiteindelijk niet meer weet wie je bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Iemand vertelde: ‘het kwam zover dat ik zelfs mijn eigen muziek niet meer draaide en alleen TV-programma’s keek die anderen leuk vonden’.
Valkuil en kwaliteit
We kunnen heel diep naar oorzaken zoeken. Maar het kan ook zijn dat jij gewoon in de valkuil van bescheidenheid terechtgekomen bent. Is bescheidenheid een kwaliteit van jou? Dan blijf je in balans door bescheiden te zijn maar wel je plek in te nemen. Dat voorkomt dat je in de valkuil stapt. Wil je eraan werken? Neem dan contact met ons op!
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.