Ben je ook een IABW-er?
Ben jij een IABW-er? Da’s top! Je wringt je in alle bochten. Want IABW betekent: In Alle Bochten Wringen. Je hebt een aanpassingsvermogen ontwikkeld op universitair niveau en je bent cum laude geslaagd voor de opleiding SWG: Sociaal Wenselijk Gedrag. Wat dat betekent? Nou, je zult nooit iets verkeerd doen, je zegt geen onvertogen woord, je bent aangesloten bij de politieke partij ‘Lieve Vrede’ en je zult niemand tot last zijn. Je valt niet op maar je hebt je zó leren aanpassen: je valt ook niet om.
Kenmerken
Herken je dit? Ik noem een aantal kenmerken:
- Je hebt een uitzonderlijk aanpassingsvermogen: je bent meegaand, je stelt je meningloos op en je kan met iedereen wel door één deur.
- Je vertoont sociaal wenselijk gedrag: je bent inschikkelijk of je waait zelfs met alle winden mee.
- Je vermijdt spanningen en conflicten.
- Je neemt zelden een standpunt in en je stelt je neutraal op bij elke kwestie die zich voordoet oftewel: je stelt je verdekt en onopvallend op.
- Je bent zelden uitgesproken in jouw mening maar je houdt altijd een slag om de arm in wat je zegt. Je spreekt je zelden uit en je hebt zelden een uitgesproken mening over iets.
- Je vermijdt persoonlijke opinies en je houdt het bij: het kan vriezen en het kan dooien. Je bent geabonneerd op muziekvereniging ‘De Harmonie’ en je gaat alle confrontaties en controversiële vragen het liefst uit de weg.
Kortom: je stelt je passief op.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Oorzaken
Wat zijn de oorzaken?
- Opvoeding en omgeving: opgroeien in een omgeving waar conformiteit en sociale acceptatie hoog gewaardeerd worden.
- Angst voor afwijzing: angst om afgewezen of bekritiseerd te worden kan leiden tot het vermijden van conflicten en het zich aanpassen aan anderen.
- Gebrek aan assertiviteit: gebrek aan zelfvertrouwen of vaardigheden om voor zichzelf op te komen.
- Behoefte aan harmonie: sterke behoefte om een vreedzame en harmonieuze omgeving te behouden.
- Culturele of sociale druk: in bepaalde culturen of sociale kringen kan er een sterke druk zijn om zich aan te passen en conflicten te vermijden.
- Gebrek aan zelfbewustzijn: niet goed weten wat jouw eigen waarden en meningen zijn, waardoor je je gemakkelijk aanpast aan die van anderen.
- Perfectionisme: de drang om altijd alles goed te doen en geen fouten te maken.
Gevolgen
Het voortdurend aanpassen en sociaal wenselijk gedrag vertonen, zoals beschreven bij een IABW-er, kan verschillende gevolgen hebben voor je persoonlijke welzijn en levenskwaliteit. Hier zijn enkele belangrijke gevolgen:
- Verlies van persoonlijke identiteit.
- Emotionele uitputting.
- Onvervulde persoonlijke behoeften.
- Slechte besluitvorming.
- Opgekropte gevoelens.
- Relatieproblemen.
- Gebrek aan persoonlijke groei.
- Afhankelijkheid van goedkeuring door anderen.
- Verminderde zelfexpressie.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze gevolgen en te werken aan een gezond evenwicht tussen aanpassen aan anderen en trouw blijven aan jezelf.
Onzichtbaar
Als je je altijd maar aanpast aan wat anderen willen, maak je jezelf in feite onzichtbaar. Door onuitgesproken en meningloos te blijven, krijgt de ander geen beeld van wie jij bent; hoe je tegen zaken aankijkt, waar jouw grenzen liggen, wat je wel en wat je niet wilt. En daar zal dan ook geen rekening mee gehouden worden. Jij zult immers niet protesteren. De kans is groot dat er over jouw grenzen wordt gegaan, maar heb je dat zelf wel in de gaten?
Jezelf verliezen
Een IABW-er die zich jarenlang teveel heeft aangepast, zal op den duur het zicht op zichzelf kwijtraken. Heb je je waarden en je eigen overtuigingen in de uitverkoop gezet? Zijn jouw kwaliteiten en talenten zoekgeraakt in de dozen op zolder, omdat ze verkeerd gelabeld zijn? Zijn jouw grenzen zodanig platgelopen dat je niet eens meer weet waar ze liggen? Dan is de balans zoek en dat is ongezond.
Het is prima om je soms in bochten te wringen om een ander tegemoet te komen. Maar niet àltijd, en niet àlle bochten.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.